Atnaujintas 2008 rugsėjo 10 d.
Nr. 68
(1661)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Žmonių aukos – jau ir Ingušijoje

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Nužudytasis Ingušijos žurnalistas
Machometas Jevlojevas

Padėtis Ingušijoje darosi vis labiau įtempta. Rugsėjo 1 dieną palaidotas prieš parą nužudytas žurnalistas, internetinio portalo ,,Ingušetija.ru“ savininkas Machometas Jevlojevas. Tą pačią dieną apie 17 valandą sostinėje Nazranėje prasidėjo mitingas, į kurį susirinko apie tris tūkstančius žmonių. Jame buvo reikalaujama prezidento M. Ziazikovo ir vidaus reikalų ministro M. Medovo atsistatydinimo, skambėjo raginimai siekti Ingušijos nepriklausomybės. Vėlai vakare dalis mitingo dalyvių išsiskirstė, tačiau dalis liko aikštėje. Rusėjo 2-osios anksti ryte atvykę kariuomenės daliniai ir OMON būrys pradėjo vaikyti aikštėje esančius žmones, į juos pradėta šaudyti. Per apšaudymą trys žmonės žuvo, 15 sužeista. Ingušijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai teigia, kad kariškiai ir milicija nėra atsakingi dėl žmonių žūties, neva vienas mitingo dalyvis pats nukrito ir numirė, o kiti du mitinguotojai susipyko tarpusavyje ir nušovė vienas kitą. Trys žuvusių žmonių kūnai dar kurį laiką gulėjo aikštės pakraštyje. Žmogaus teisių gynimo centro ,,Memorial“ pareiškime sakoma: ,,M. Jevlojevo nužudymas yra dar vienas valstybinio teroro aktas, demonstratyvus ir ciniškas nužudymas“. Vakarų žiniasklaida M. Jevlojevo nužudymą lygina su garsių Rusijos opozicijos žurnalistų A. Politkovskajos ir P. Chlebnikovo nužudymais. Gabus žurnalistas, internetinio portalo savininkas jau kelerius metus buvo bene žymiausias Ingušijos opozicijos lyderis.

Rugsėjo 2 dienos vakare Nazranėje vėl vyko masinis mitingas. Jame buvo reikalaujama prezidento M. Ziazikovo atsistatydinimo, skambėjo Ingušijos nepriklausomybės šūkiai. Mitinge kalbėjo ir Maskvos Helsinkio grupės atstovas Ingušijoje A. Alijevas: ,,M. Jevlojevo nužudymas ir žiaurus rugsėjo 1 dienos mitingo išvaikymas perpildė žmonių kantrybės taurę. Reikalaujama Ziazikovo atstatydinimo, kalbama apie atsiskyrimą nuo Rusijos. Žmonės nusiteikę ryžtingai“.

Aiškėja kraupios M. Jevlojevo nužudymo detalės. Jau vežant Jevlojevą milicijos mikroautobusu, į jį buvo iššauta visa automato serija. Šūviai suvarpė mikroautobuso stogą, peršauti ir langai. Rusėjo 1 dieną vykusiame Jevlojevų teipo (genties) susirinkime prezidentui M. Ziazikovui paskelbtas mirties nuosprendis. Tai daroma pagal ingušų paprotinę teisę. Jau rusėjo 2 dienos ryte Nazranėje esanti prezidento rezidencija buvo apsupta sustiprintų milicijos pajėgų, čia stovėjo šarvuočiai. Ingušai yra pasidaliję į kelias dešimtis teipų. Teipai – gentinės bendruomenės, turinčios seniūnus ir net savo teismus. Ingušijoje vis labiau nemėgstamas Ziazikovų teipas, kuriam priklauso prezidentas, šio teipo nariai vadinami išdavikais. Prieš Ziazikovus, dabar įsitvirtinusius valdžios postuose, susivienijo Auševų, Jevlojevų ir Gucerijevų teipai. Artimiausiomis dienomis Ingušijoje laukiama atvykstant buvusio respublikos prezidento generolo Ruslano Auševo. Jis šiuo metu Maskvoje dirba Rusijos gynybos ministerijoje patarėju Afganistano karo veteranų klausimais.

Rugsėjo 2 dieną Dagestano sostinėje Machačkaloje nužudytas garsus žurnalistas Abdula Alšajevas – jam sėdint automobilyje į jį buvo paleista šūvių serija iš pravažiuojančio automobilio. Žurnalistas nugabentas į ligoninę mirė. Alšajevas dažnai rašė ir apie Ingušiją, 1999-2000 metais domėjosi antrojo Čečėnijos karo eiga, rengdavo interviu su čečėnų karo vadais. A. Alšajevas buvo gerai žinomas tiek Dagestane, tiek Ingušijoje, rengė televizijos laidas apie islamą, rašė straipsnius apie politinius bei kultūrinius įvykius. Rugsėjo 1 dieną Machačkaloje nužudytas ir šio žurnalisto bičiulis, milicijos kapitonas A. Zakarianas.

Jau nuo rugsėjo 1-osios prokremliškoje žiniasklaidoje prasidėjo prieš ingušus nukreipta propagandinė kampanija. Skleidžiami įvairūs pramanyti mitai, straipsniai apie ingušų nusikaltėlius, taip stengiamasi formuoti viešąją nuomonę, jog ingušai – nusikaltėlių tauta. Prisimenami faktai, kad ingušai 1942-1943 metais talkino vokiečių okupantams. Dabar primenama ir tai, kad buvęs Ingušijos prezidentas R. Auševas bendradarbiavo su čečėnų lyderiais D. Dudajevu ir A. Maschadovu. Suradus dar vieną priešišką tautą, bandoma nukreipti dėmesį nuo tikrųjų šalies problemų, nuo atslenkančios į Rusiją ekonominės krizės grėsmės.

Rugsėjo 2-ąją paskelbtame Rusijos dešiniųjų jėgų sąjungos prezidiumo pareiškime sakoma: ,,Jevlojevo žūtis yra ciniška politinė žmogžudystė, kurią organizavo žmonės, paminantys bet kokius įstatymus ir moralę“. Be to, DJS prezidiumas pareikalavo iš Rusijos prezidento D. Medvedevo nušalinti Ingušijos prezidentą M. Ziazikovą. Ištirti Jevlojevo nužudymą ir išsiaiškinti visas šio įvykio aplinkybes pareikalavo ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai. ,,Jevlojevo nužudymas – tai Ingušijos valdžios vykdomos žiaurios opozicijos persekiojimo kampanijos kulminacija“, – teigiama ESBO įgaliotinio laisvos žiniasklaidos klausimais Miklošo Harasčio paskelbtame pareiškime. JAV valstybės departamento spaudos sekretoriaus Š. Makormako paskelbtame pareiškime teigiama: ,,M. Jevlojevo nužudymas kelia didelį susirūpinimą. Aišku viena – šis žmogus buvo suimtas ir nušautas. Tai turi būti ištirta“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija