Atnaujintas 2008 rugsėjo 10 d.
Nr. 68
(1661)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šiluvoje – Apsireiškimo 400 metų jubiliejaus šventė

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Paminklą popiežiui Jonui Pauliui II
atidengė ir pašventino
Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Istorinės nuotraukos kopija:
Šiluvos Švč. Mergelės Marijos
apsireiškimo koplyčioje
popiežius Jonas Paulius II
meldžiasi už Lietuvą. 1993 metai

Laimingas kryžiaus žygio Lurdas-Šiluva
vadovas Gintaras Naudžiūnas

Paminklo popiežiui Jonui Pauliui II
autorius Krokuvos Dailės akademijos
prof. Česlavas Dzvigaj

Švč. Mergelės Marijos apsireiškimas Šiluvoje – pirmasis Marijos apsireiškimas Europoje, vienintelis Lietuvoje oficialiai pripažintas Bažnyčios. Šį sekmadienį, rugsėjo 7 dieną, į Šiluvą plūdo tūkstančiai piligrimų iš Lietuvos ir užsienio šalių. Šventei pasipuošusi nauja, erdvia aikšte, gėlių girliandomis Šiluva pasitiko jaunimą. Iš Raseinių atkeliavo per penkis tūkstančius piligrimų (tarp jų buvo iš JAV, Vokietijos, Kanados, Lenkijos ir kitų šalių). Iš Kryžių kalno pusės atkeliavo tris dienas žygiavusi pusantro tūkstančio jaunuolių minia, vadovaujama energingojo Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio. (Tiesa,tai jam pakenkė sveikatai – netrukus jis nualpo.) Dar viena grupė keliavo nuo gegužės vidurio pėsčiomis iš Lurdo į Šiluvą nešina kryžiumi, jai vadovavo nenuilstantis Gintaras Naudžiūnas. Per šį alinantį žygį per Prancūzijos, Belgijos, Olandijos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos ir Lietuvos teritorijas nukeliauta arti 4 tūkstančių kilometrų. Kiekvieną dieną teko įveikti po 25-30 kilometrų.

Į iškilmių jaunimo dieną ir popiežiaus Jono Pauliaus II 15 metų viešnagės Lietuvoje sukakties paminėjimą  atvyko Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas su žmona Kristina, Seimo nariai Andrius Kubilius ir Rimantas Dagys, katalikiškos Tradicijų, šeimos ir nuosavybės gynimo asociacijos grupės atstovų, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, kiti garbingi svečiai.

Šv. Mišių aukai vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, koncelebravo apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas, Olštyno arkivyskupas Vojciechas Ziemba, Kroatijos kariuomenės ordinaras vyskupas Georgijus Jazerinakas ir generalvikaras Josephas Šantičius, Telšių vyskupas Jonas Boruta, Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kauno vyskupas Jonas Ivanauskas, Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas.

Sveikindamas maldininkus arkivysk. S. Tamkevičius pasidžiaugė, kad tiek daug tikinčiųjų susirinko prie Viešpaties altoriaus ir Dievo Motinos Šiluvoje. Sveikinimo žodį taręs apaštalinis nuncijus arkiv. P. S.  Zurbriggenas patikino, kad šioje gražioje šventėje širdimi dalyvauja ir sveikinimą perduoda Šventasis Tėvas Benediktas XVI, kaip savo artumo ženklą į Jubiliejaus iškilmes rugsėjo 14 dieną atsiųsiantis savo pasiuntinį Kelno arkivyskupą kardinolą Joachimą Meisnerį.

Aikštėje prieš pagrindinį altorių susirinko daugiatūkstantinė minia tikinčiųjų. Homilijos metu arkivysk. S. Tamkevičius minėjo popiežiaus Jono Pauliaus II viešnagę Lietuvoje 1993 metų rudenį. „Atvykęs į Šiluvą popiežius Jonas Paulius II linkėjo mums ramybės ir taikos, bet drauge ragino daryti visa, kad Kristus taptų mūsų gyvenimo ir mūsų kuriamos demokratijos uola“, – sakė ganytojas ragindamas jaunimą „kurti gyvenimą ant Evangelijos uolos, melsti, kad Dievo Dvasia pripildytų mus visus tiesos ir meilės dovanų, kurios, pasak Jono Pauliaus II, reikalingos siekiant atnaujinti Lietuvos gyvenimą“. Tai tik trumpa ištrauka iš visos homilijos.

    Po šv. Mišių tikintieji ir svečiai susirinko prie paminklo popiežiui Jonui Pauliui II, kurį sukūrė žinomas lenkų skulptorius, Krokuvos Dailės akademijos profesorius Česlovas Dzvigaj (šio skulptoriaus darbų, skirtų Jono Pauliaus II asmeniui, pasklidę po pasaulį 80-yje valstybių). Paminklą atidengė ir pašventino  arkivysk. S. Tamkevičius. Prieš atidengimą Garbės kuopos kariai atliko Lietuvos ir Vatikano valstybių himnus, buvo išklausytas 1993 metais Šiluvoje popiežiaus Jono Pauliaus II lietuviškai pasakytos kalbos įrašas.

 Paminklo atidengimo aktą perskaitė prelatas Vytautas Steponas Vaičiūnas, OFS, jį pasirašė Lietuvos ganytojai ir svečiai. Sveikinimo žodį tarė svečias iš Olštyno arkivysk. V. Ziemba ir paminklo autorius prof. Č. Dzvigaj. Popiežiaus atminimas pagerbtas ir karių salvėmis.

Vėliau Šiluvos stadione ir  mokykloje vyko agapė ir koncertas.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija