Atnaujintas 2008 rugsėjo 12 d.
Nr. 69
(1662)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rinkimų cunamis

Petras KATINAS

Laikraščiai, televizijos daug dėmesio skyrė uraganui „Gustavas“, kuris galėjo pakartotinai suniokoti Naująjį Orleaną ir visą Luizianos valstiją. Laimė, uraganas nusilpo ir didelių nuostolių nepadarė. Tuo tarpu Lietuvos dar laukia spalio 12-osios Seimo rinkimų uraganas ar cunamis. Jam jau rengiasi politinės partijos – senos ir naujai atsiradusios, tokios kaip skambiai pavadinta Tautos prisikėlimo partija su šou karaliumi Arūnu Valinsku priešakyje. Beje, neseniai vienas jau beveik 30 metų muzika gyvenantis Marijampolės grupės „Age“ būgnininkas Robertas Dusevičius išdrįso labai nepagarbiai atsiliepti apie tautą prikelti žadantį A. Valinską ir jo propaguojamus renginius: „Tai, ką rodo Valinskas, yra pornografija ir kriminalas. Kultūra Lietuvoje eina žemyn. Dabartinė muzikinė karta yra šiukšlių karta“.

Ką ten A. Valinskas! Šį apsukrų jaunų panelių ir beūsių bernelių mulkintoją sparčiai lenkia politikos „liūtai“. Čempionų vardus jau dabar galima suteikti pirmiausia Konstitucijos ir priesaikos pažeidėjui Rolandui Paksui ir netgi jį viršijančiam pasakėlių suaugusiems pasakoriui buvusiam Seimo pirmininkui „Naujosios sąjungos“ kūrėjui ir vadui Artūrui Paulauskui. Negana to, kad pareiškė atvedęs Lietuvą į ES ir NATO, jis ir toliau bruka nesąmones per visus Lietuvos laikraščių puslapius – juose spausdina plakatus su savo ir kai kurių dar neišsilaksčiusių bendražygių atvaizdais. Pasirodo, buvęs suvirintojo iš Archangelsko pastumdėlis, jo įsakymu bei pinigais sukūręs Naująją sąjungą – socialliberalus, kartu su dabartiniu švietimo ministru A. Monkevičiumi nuo 2000 metų darbavosi nesudėdami bluosto ir sutvarkė Lietuvos švietimo sistemą. Nes, pasirodo, visą laiką A. Paulauskas prižiūrėjo valdžią ir nurodinėjo, ką ir kaip ta valdžia turi daryti. Bet ir tai dar ne visos Amerikos, kurias atrado „priverčiantis valdžią dirbti geriau“ A. Paulauskas. Pasirodo, jis užkirto kelią nelegalioms statyboms, korupcijai statybų sektoriuje, netgi davė postūmį Lietuvos ežerų ir upių pakrantėms išlaisvinti... Visiems nuo vaikystės žinomi pasakų rašytojai broliai Grimai, Haufas ar Andersenas galėtų pavydėti draugui Artūrui tokios pasakų rašymo bei sekimo vaikučiams ir suaugusiems kūrybinės sėkmės. Tiktai jokiu būdu nesinori patikėti apklausų centrų skelbiamais reitingais, rodančiais, kad A. Paulauskas ir jo vadinamoji partija vis dar turi nemažai rinkėjų. Juk sveiko proto žmogus nuo tų pasakų gali tiktai nuleipti iš juoko.

Apskritai A. Paulausko, R. Pakso, G. Kirkilo, „valstietės“ Kazimiros priešrinkiminės pasakos ir kiti triukai labai primena nesenus SSKP CK šūkius, prieš „spalio revoliuciją“ ir gegužės 1-ąją kasmet spausdintus visų be išimties laikraščių pirmuosiuose puslapiuose. Žinoma, pirmumo palmę, kaip ir pridera SSKP įpėdiniams, stengiasi išlaikyti vadinamieji socialdemokratai. Dar būtų galima suprasti,  kai nesąmonės brukamos elektoratui, bet kaip suprasti, kai praėjusį savaitgalį įvykusioje socdemų konferencijoje Premjeras ir partijos vadas nė nemirktelėdamas tvirtino, kad partija įvykdė prieš 2004 metų Seimo rinkimus visus duotus pažadus ir programą?! Aišku, nėra ko norėti iš buvusio LKP CK instruktoriaus ir sekretoriaus. Taip išmokytas. Bet kaip suprasti, kai visi susirinkusieji partiečiai audringais plojimais sutiko tokius paistalus. Bet nieko nepadarysi. Tradicijos nemirtingos. Juk taip visada buvo partijos suvažiavimuose po vadų ir sekretorių pranešimų: „Audringi, ilgai trunkantys plojimai. Visi atsistoja“. Ir kaip neatsistos, jeigu G. Kirkilas su savo damomis M. Petrauskiene ir B. Vėsaite žada pergalę būsimuosiuose rinkimuose. Ir, žinoma, ministrų, departamentų vadovų ir visokių kitokių aukštų viršininkų kėdes. Nesvarbu, kad reikės dalytis su Uspaskichu ir Paksu. Apskritai socdemai, „darbiečiai“, „valstiečiai“ ir pirmiausia paksininkai jau dalija būsimosios vyriausybės ministrų portfelius. Perskaičius kandidatų pavardes šiurpu pasidaro – negi ir vėl bus tie patys – komiškiausi, gobšiausi, neturintys jokių principų, išskyrus pinigų kapšą. Štai tarp socdemų pretendentų, be paties G. Kirkilo, B. Vėsaitės, V. Blinkevičiūtės, J. Olekos, dar keletas buvusių partinių ir komjaunimo veikėjų. Paksininkai, be jau paskelbto premjeru V. Mazuronio, pirmoje eilėje skelbia R. Ačo, V. Galvono ir panašių „Tvarkos ir teisingumo“ klounų pavardes. O Kėdainių „kniazius“ V. Uspaskichas netgi sutiktų savo, kaip irgi pasiskelbusio premjeru, kėdę atiduoti kuriai nors savo padėjėjai – L. Graužinienei ar V. Baltraitienei. Juk reikia pamaloninti – abi moteriškaitės mūru stoja prieš NATO. O paksininkams net ministrų portfelių nepakaks, jeigu ministrais bus pasirašiusieji prieš NATO. Tiktai pažiūrėkime, kokie minties ir proto gigantai pasirašė: buvęs „tautos pažangietis“ E. Klumbys, buvęs krikščionis demokratas P. Gražulis, „neišdavęs principų“ J. Veselka, parlamentarės O. Valiukevičiūtė ar V. Martinkaitienė. Viešpaties apsaugok ir pasigailėk!

Per praėjusius rinkimus prie balsadėžių atėjo tiktai 46 proc. balso teisę turinčių rinkėjų. Vadinasi, jų balsai nulėmė, kas valdo ir valdė mus iki 2008 metų pabaigos. Ir jeigu iš daugiau kaip pusantro tūkstančio pretendentų, besiveržiančių į Seimą, vėl išvysime jau minėtas pavardes ar panašias, bus galima užgiedoti amžiną atilsį ne tik mūsų viltims, bet ir laisvei bei nepriklausomybei. Geriausiu atveju, tapsime klusniais Maskvos vasalais. Nes kaip praėjusį savaitgalį socdemų konferencijoje nurodė partijos garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas, Rusijos ir Gruzijos konfliktas sujaukė daugelio žmonių protus ir tie nebežino, ką daro. Tai yra be reikalo užsipuola didžiąją Rusiją, todėl reikia laikytis analogiškos pozicijos, kokios laikosi didžiosios ES valstybės. Matyt, nereikia aiškinti, kokias valstybes turėjo galvoje partijos garbės pirmininkas. Pirmiausia tūpčiojančios Vokietijos, o ypač Putino-Medvedevo liokajaus Italijos premjero S. Berluskonio, kuris už rusišką naftą ir dujas parduotų bet ką. „Kartu mes jėga!“ – šūkavo įvykusiame savo susibėgime, pavadintame Konventu, Lenkų rinkimų akcijos bosas Seimo narys V. Tomaševskis ir „Rusų aljanso“ partijos veikėja, parlamentarė Irina Rozova. Nesunku įsivaizduoti, kokią jėgą jie turėjo galvoje... Ir kas, jeigu susijungs Tomaševskio ir Rozovos jėgos su Kirkilo, Uspaskicho, Pakso, Prunskienės ir Paulausko jėgomis. Toms pragaištingoms jėgoms apibūdinti labai tiktų Dantės „Dieviškosios komedijos“ XI „Pragaro“ giesmės eilutės:

Žabangai gali būti paspęsti

Lengvatikiams, kurie tau gero linki,

Arba tokiems, kur gudrūs ir sukti;

Pulkai dviveidžių, sukčių, padlaižių:

Ten sąvadautojai, išverstakailiai

Ir daug kitokių erkių panašių.

(A. Churgino vertimas)

P. S. Sprendžiant iš vieno socdemų veikėjo, „paprastų darbo žmonių“ ir vargšų gynėju apsimetančio A. Syso, dabartiniai seimūnai vos ne socialiai remtini ir jiems reikia dar pakelti „varganus“ atlyginimus... Tiesiog stebėtina – pusantro tūkstančio pretendentų veržiasi į socialiai remtinus! Rūpintojėlei Blinkevičiūtei bus darbo per akis – kad tik spėtų suktis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija