Atnaujintas 2008 rugsėjo 12 d.
Nr. 69
(1662)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Apie spaudą ir rinkimus

Vyresnio amžiaus žmonės prisimena sovietinius laikus, kai mokyklose mokiniai buvo verčiami užsiprenumeruoti sovietinę spaudą: pradinukai – „Lietuvos pionierių“, o vyresniųjų klasių – „Komjaunimo tiesą“. Tai buvo paties Lenino porevoliucinis nurodymas, kurį be kompromisų vykdė sovietų valdžia. Kiekvienas klasės vadovas žinojo, kad valdžios nepaklausymas galėjo turėti skaudžių pasekmių: galima buvo apkaltinti buržuazinėmis pažiūromis, apšaukti liaudies priešu ir panašiai, o tai jau grėsė atleidimu iš darbo ir artimiausio trėmimo metu būti pavežėtam gyvuliniu vagonu pas baltąsias meškas. Pokaris – sunkus metas visiems: kaimiečiai suvaryti į kolchozus, iš pradžių už metų darbą negaudavo nieko, o vėliau – maišelį nešvarių grūdų, kas likdavo nuo prievolės valstybei. Valstybės tarnautojai (dabar vadinami biudžetininkai) atlyginimą gaudavo tokį, kad nemirtų badu. Ir vienų, ir kitų piniginėse stambesnis banknotas buvo retas svečias. Sovietinė spauda begėdiškai melavo, šmeiždama nepriklausomą Lietuvą, jos patriotus, sąžiningus, padorius tarnautojus, nes okupanto siekis buvo apvogti ir nutautinti. Visi laikraščiai buvo valdžios ruporai, išsijuosę gyrė komunistinę valdžią, o gyventojai, suprasdami apgavystę ir melą, neskaitė purvinos spaudos ir nenorėjo, kad jų vaikai būtų apgaudinėjami ir mulkinami. Mokytojai atsidūrė tarp kūjo ir priekalo. Būdavo atvejų, kad jie iš savo ubagiškos algos užprenumeruodavo auklėtiniams laikraščius.

Dabar Lietuva nepriklausoma, niekas nebenurodinėja, kas spaudoje turi būti rašoma. Dauguma dabartinių žurnalistų mokslus yra baigę sovietijoje, toje melo karalystėje, todėl iš daugumos mūsų laikraščių dar sklinda sovietinis tvaikas. Dori, sąžiningi politikai maišomi su purvais. Net didieji dienraščiai pasiduoda papirkinėjimui: už milijonus jie šmeižia nurodytus politikus, į padanges kelia neaiškios reputacijos asmenis, kyšininkus, vagis, rezervistus ir kitus, neaiškiu būdu praturtėjusius žmogėnus, kurie rinkimų metu siekia patekti į valdžią.

Artėja rinkimai. Rinksime naują Seimą. Nuo jo sudėties priklausys Lietuvos ateitis, mūsų visų gyvenimo kokybė. Kaip rodo praeitis, mūsų žmonėms sunkiai sekasi pasirinkti, už ką balsuoti. Į Seimą patenka ir girtuokliai, ir nesąžiningi, ir nemylintys savo tėvynės žmonės. Čia nemažą vaidmenį vaidina spauda, todėl labai svarbu skaityti tokius laikraščius, kurie pateikia teisingą informaciją visais mūsų valstybės gyvenimo klausimais. Vienas iš tokių laikraščių yra katalikiškas laikraštis „XXI amžius“. Jame galima rasti katalikiškojo gyvenimo naujienas iš mūsų šalies ir pasaulio, kultūros naujienas, svarbiausias politinio gyvenimo aktualijas. Šis laikraštis padeda susigaudyti painiuose politikos labirintuose, padės ir Seimo rinkimuose teisingai ir naudingai Lietuvai atlikti pilietinę pareigą. „XXI amžius“ platinamas ir per bažnyčias, tačiau kažkodėl ne visos bažnyčios jį platina. Prieš porą metų teko ilsėtis Palangoje ir didžiausiai nuostabai prie bažnyčios jo įsigyti negalėjome. Panevėžyje kiekvieną sekmadienį po šv. Mišių visose bažnyčiose jis pardavinėjamas. Girdėjau, kad mūsų pamėgto laikraščio negali įsigyti ir suvalkiečiai, besilankantys Marijampolės bažnyčioje. Užjaučiame juos.

Antanas RAUDYS

Panevėžys

Redakcijos prierašas. Palangos bažnyčioje „XXI  amžius“ dabar jau platinamas, už tai esame dėkingi kan. Algiui Genučiui. Marijampolėje „XXI amžius“ platinamas tik netoli nuo Bazilikos esančiame „Diemedžio“ knygynėlyje. Gal todėl kai kurie parapijiečiai ir stebisi, kad laikraščio negali įsigyti net šventoriuje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija