Atnaujintas 2008 rugsėjo 12 d.
Nr. 69
(1662)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šiluva švenčia Apsireiškimo 400 metų jubiliejų

Atidengtas paminklas popiežiui Jonui Pauliui II

Pėsčiomis iš įvairių Lietuvos kampelių
nuo penktadienio iš Kryžių kalno
žygiavęs jaunimas, lydėtas Šiaulių
vyskupo Eugenijaus Bartulio (dešinėje,
keliaudamas iš Tytuvėnų Šiluvos link
susitiko su keturis mėnesius iš Lurdo
keliavusiais maldininkais,
kurių kapelionas buvo kun. Kazimieras
Ambrasas, SJ (kairėje)

Prof. Česlavas Dzvigaj iš Lenkijos
sukūrė paminklą
popiežiui Jonui Pauliui II
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Sekmadienį nuncijus, Lietuvos, Lenkijos
ir Kroatijos vyskupai po paminklo
popiežiui Jonui Pauliui II atidengimo
iškilmių laimino susirinkusiuosius

Kaldinti iš akmens su bronzos bareljefais
koplytstulpiai, kuriuos sukūrė
Erikas Daugulis, ne tik papuoš sakralią
erdvę, bet ir tarnaus piligrimų maldai
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Kryžnešių kelionės iš Lurdo į Šiluvą
dalyvė vilnietė Aldona Zabukienė

Švęsti atlaidų iš įvairių vietovių
pėsčiomis atvyksta maldininkai

Sutaikinimo sakramentas

Praėjusį sekmadienį, rugsėjo 7-ąją, Šiluva, atsinaujinusi ir pasipuošusi,  tapusi kuriamo Jono Pauliaus II piligrimų kelio dalimi ir gerokai patogesne piligrimystės vieta, pasitiko itin jaunatvišką pėsčiomis keliavusių piligrimų minią: vieni pėsčiomis atėjo nuo Raseinių, kiti nuo penktadienio keliavo iš Kryžių kalno, lydimi Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio. Plojimais sutikti ypač pasiaukoję piligrimai, vadovaujami Gedimino Naudžiūno, nuo gegužės vidurio įveikę beveik 4 tūkst. km atgailos kelionę pėsčiomis iš Lurdo į Šiluvą.

Šia Jaunimo švente sekmadienį Šiluvoje paminėta popiežiaus Jono Pauliaus II, savo pontifikato metais visad palaikiusio ir skatinusio jaunimo iniciatyvas Bažnyčioje ir visuomenėje, vizito Lietuvoje ir  Šiluvoje 15 metų sukaktis. Viešnagės įamžinimo ir dėkingumo ženklas buvo malda per pagrindines šv. Mišias prašant Dievo Tarnui Jonui Pauliui II altoriaus garbės bei jam skirto paminklo pašventinimas sakralioje aikštėje tarp Bazilikos ir Apsireiškimo koplyčios.

Iškilmingai Eucharistijos liturgijai tądien vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, koncelebravo apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas, svečiai vyskupai iš Lenkijos ir Kroatijos, Telšių, Kaišiadorių, Šiaulių vyskupai Jonas Boruta, Juozapas Matulaitis, Eugenijus Bartulis, Rimantas Norvila, Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas ir Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas bei gausus būrys kunigų. Žodį taręs apaštališkasis nuncijus užtikrino, kad šioje gražioje šventėje dvasiškai, širdimi, dalyvauja ir sveikinimą perduodantis Šventasis Tėvas Benediktas XVI, kaip savo artumo ženklą į Jubiliejaus iškilmes rugsėjo 14 dieną atsiųsiantis savo pasiuntinį.

Per homiliją arkiv. S. Tamkevičius prisiminė popiežių Joną Paulių II, jo viešnagę Lietuvoje, išsakytus palinkėjimus ir paraginimus Lietuvos žmonėms. Šiluvoje popiežius Jonas Paulius II linkėjo kurti gyvenimą ant Evangelijos uolos, melsti, kad „Dievo Dvasia pripildytų mus visus tiesos ir meilės dovanų, kurios, anot Jono Pauliaus II, reikalingos siekiant atnaujinti Lietuvos gyvenimą“.

Popiežiaus Jono Pauliaus atminimas Šiluvoje įamžintas jam skirtu paminklu, kuris atidengtas ir pašventintas šv. Mišių pabaigoje iškilmingoje ceremonijoje. Ji pradėta garbės kuopos karių atliktais Lietuvos ir Vatikano valstybių himnais, pagarbioje tyloje išklausytas lietuviškai pasakytos Jono Pauliaus II kalbos Šiluvoje 1993-aisiais įrašas. Paminklo atidengimo aktą perskaitė prel. Vytautas Steponas Vaičiūnas, OFS, jį pasirašė visi vyskupai ir paminklo autorius prof. Česlavas Dzvigaj iš Lenkijos. Paminklą, pastatytą Kauno arkivyskupijos kunigų ir tikinčiųjų, pašventino arkiv. S. Tamkevičius. Pasveikinimo žodį tarė Olštyno (Lenkija) arkivyskupas Vojciechas Ziemba, kalbėjo ir paminklo autorius. Popiežiaus atminimas pagerbtas ir karių salvėmis.

Jono Pauliaus II dvasinį palikimą vėliau priminė Karolio Vojtylos pjesės „Priešais juvelyro parduotuvę“ skaitymai (Kauno dramos teatro aktoriai Rūta Staliliūnaitė ir Egidijus Stancikas) jaunųjų klausytojų pilnutėlėje Šiluvos mokyklos salėje.

Kaip tik už juos, visą Lietuvos jaunimą, jų ugdytojus melstasi ir kitose šv. Mišiose, aukotose Apsireiškimo koplyčioje ir Bazilikoje. Čia po pietų šv. Mišias už Lietuvos piligrimus aukojo ir homiliją pasakė vysk. J. Ivanauskas.

Vakaro šv. Mišiose (prieš jas į vakaro maldą kvietė seminarijos auklėtiniai, Šiluvos jaunimas, VU „Schola cantorum Vilnensis“ (vadovas R. Gražinis)) prašyta Viešpaties ypač svarbios malonės – padėti jaunimui atpažinti savo pašaukimą. Liturgijai vadovavo ir homiliją pasakė Kauno I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius.

Švč. Mergelės Marijos Gimimo diena

Rugsėjo 8 dieną, pirmadienį, Šiluvoje buvo švenčiama Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilmė. Jos švęsti drauge su kitais Šiluvos piligrimais rinkosi Kaišiadorių vyskupijos tikintieji, vadovaujami savo ganytojo vyskupo Juozapo Matulaičio ir lydimi vyskupijos kunigų. Už atvykusius ir namie likusius įvairių maldos grupių, Marijos legiono, Gyvojo Rožinio narius visoje Lietuvoje rytmetines šv. Mišias Bazilikoje aukojo ir pamokslą pasakė Kruonio klebonas kun. Rolandas Bičkauskas, giedojo jungtinis vyskupijos parapijų choras. Pagerbti Šiluvos Dievo Motinos ir išgyventi Jubiliejaus džiaugsmo tądien į Šiluvą buvo pakviesti ir gausiai susirinko pareigūnai, atsakingi už Lietuvos visuomenės gyvenimo teisingumą ir ramybę.

Kasdien prieš pagrindines pamaldas aikštėje susirinkę maldininkai turi galimybę deramai pasirengti Eucharistijos šventimui gilindamiesi į liturginės katechezės mintis. Tądien jomis pasidalijo Lietuvos policijos kapelionas kun. Aušvydas Belickas.

Visus  piligrimus, Kaišiadorių vyskupijos tikinčiuosius, artimo meilės darbus atliekančius Marijos legiono narius, Gyvojo Rožinio mylėtojus, ypač iš Panevėžio krašto, pagrindinių šv. Mišių pradžioje pasveikino Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius.

Iškilmingai Eucharistijos liturgijai vadovavęs vysk. J. Matulaitis savo pamoksle sakė: „Kiekvieno žmogaus gimimas yra tikra Dievo dovana pasauliui, nes įsižiebia viltis, jog naujai ateinantis žmogus atneš daugiau šviesos, paskleis daugiau gėrio ir taip sumažins žmonijos vargus. Ši viltis su kaupu išsipildė Švč. Mergelės Marijos asmenyje, iš kurio užtekėjo teisingumo saulė“. Kaišiadorių vyskupijos ganytojas priminė dienos intenciją melsti Dievą malonių pašauktiems tarnauti teisingumui bei užtikrinti žmonių saugumą ir atkreipė dėmesį į Marijos gyvenimą, kuriame nuostabiai dera išaukštinimas ir nuolankiausias tarnavimas.

Ypatingo iškilmingumo pamaldoms suteikė kasmet Šilinėse giedantis LR Vidaus reikalų ministerijos vyrų choras „Sakalas“ (vad. R. Makarevičius) bei pučiamųjų orkestras (vad. A. Radzevičius).

Šv. Mišių pabaigoje arkiv. Tamkevičius pašventino penkis Šviesos slėpinių (kuriuos Rožinio maldai 2001 metais pasiūlė popiežius Jonas Paulius II) koplytstulpius dešinėje aikštės pusėje, kur įprastai einama Rožinio maldos procesija iš Apsireiškimo koplyčios į Baziliką. Kaldinti iš akmens, su bronzos bareljefais koplytstulpiai (autorius Erikas Daugulis) ne tik papuoš sakralią erdvę, bet ir tarnaus piligrimų maldai.

Šv. Mišias už ugniagesius ir gelbėtojus, jų šeimas 16 valandą Bazilikoje aukojo arkiv. S. Tamkevičius, pasveikinęs gausiai susirinkusius šios rizikingos ir  humaniškos tarnybos pareigūnus, departamento vadovus, giedoti atvykusius jaunuosius VDU „Rasos“ gimnazijos choro dalyvius. Tarnavimą žmonėms ganytojas palygino su Jėzaus Gelbėtojo misija,  gelbstinčia žmogų nuo pačios baisiausios – amžinybės praradimo – nelaimės, palinkėjo, kad Kristui tektų derama vieta šių drąsių vyrų šeimose ir gyvenime.

Vakaro šv. Mišioms vadovavo Pravieniškių pataisos namų kapelionas kun. Egidijus Periokas. Buvo prašoma Viešpaties malonės suklydusiems grįžti į prasmingą gyvenimą. Patarnavo Pilnų namų bendruomenės nariai.

Lietuvos vyskupijos, aktyviai prisidedančios ir drauge švenčiančios Jubiliejų, Šiluvoje pristato savo veiklą. Tądien gražiai parengtuose palapinės stenduose Šiluvos maldininkai galėjo susipažinti su pagrindinėmis Kaišiadorių vyskupijos šventovėmis, bažnytinėmis institucijomis, socialinėmis, karitatyvinėmis tarnystėmis. Po pietų Šiluvos kultūros namuose buvo rodomas filmas apie Dievo tarną arkivyskupą Teofilių Matulionį, o kun. Marius Talutis konferencijoje aptarė pamaldumo Marijai aspektus iškiliųjų Kaišiadorių vyskupijos dvasininkų arkiv. Teofiliaus ir kun. Česlovo Kavaliausko gyvenime bei pastoracijoje.

Lietuvos kariuomenės diena

Rugsėjo 9-ąją, antradienį, Šiluvoje buvo švenčiama Lietuvos kariuomenės šventė. Pagrindinėje Eucharistijos liturgijoje vidudienį melstasi už Lietuvos karius, partizanus, savanorius, šaulius, prašyta Dievo globos tėvynei. Kitose tądien aukotose šv. Mišiose melsta Lietuvos ištikimybės Evangelijai, dėkota Marijai už nuolatinę globą, prašyta taikos ir ramybės pasauliui, melstasi už politikus, valdininkus, verslininkus, darbininkus, žemdirbius ir žiniasklaidos darbuotojus.

Vidudienį didelę dalį erdvios aikštės tarp Bazilikos ir Apsireiškimo koplyčios užpildė kariškomis uniformomis pasipuošę žmonės, tarnaujantys Lietuvos laisvei dabar ar savo jėgas aukoję Tėvynės nepriklausomybei ir nūdien ginantys jos idealus. Pagerbti Šiluvos Dievo Motinos ir dalyvauti jubiliejinėse pamaldose tądien atvyko 150 vadų bei 500 eilinių karių. Prieš pamaldas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Lietuvos kariuomenės vadui atstovaujantis Gynybos štabo viršininkas flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas padėjo gėlių prie gen. Jono Žemaičio koplytstulpio Bazilikos šventoriuje. Pirmąkart Šiluvos pamaldose asistavo ne kariai, bet karininkai ir puskarininkiai, giedojo Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“ ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos choras „Kariūnas“, beje, pamaldas, kaip įprasta Šiluvoje, pradėję Loreto Dievo Motinos litanija; grojo Didžiosios kunigaikštienės Birutės sausumos pajėgų orkestras. Itin gražią savo rankų darbo atnašą – gintarinį kryžių procesijoje atnešė Juodkrantės L. Rėzos jūrų kadetų mokyklos auklėtiniai.

Kun. Artūras Kazlauskas liturginėje katechezėje visus, skirtingų laipsnių, pareigų, tarnysčių žmones, pirmiausia esančius Dievo sūnumis ir dukterimis, pakvietė mokytis dėkoti Viešpačiui, priimti Jėzaus žinią, vienintelę, galinčią pakeisti pasaulį, kuris prasideda nuo žmogaus širdies, šeimos, darbovietės ir pan. Į Šiluvą švęsti Jubiliejaus tądien taip pat gausiai atvyko Šiaulių vyskupijos dvasininkų, tikinčiųjų, šio krašto bei Jonavos valdžios žmonių, giesmininkų, kitų piligrimų, radusių laiko savo darbų sūkuriuose atiduoti garbę Viešpačiui bei Šiluvos Dievo Motinai.

Šv. Mišių pradžioje Lietuvos kariuomenės ordinarą Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį, generalvikarą, vyriausiąjį kariuomenės kapelioną pulk. g. kan. Juozą Gražulį, kitus kariuomenės kapelionus – 80 koncelebruojančių dvasininkų, visus piligrimus, ypač atvykusius grupėmis iš Šiaulių, Jonavos, Šedbarų, Panevėžio, pasveikino liturgijai vadovavęs Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius.

Homiliją pasakė kariuomenės ordinaras vysk. E. Bartulis. Jis sakė, kad Jėzus laukia plačiai atveriamos kiekvieno širdies, trokšta meilės atlsako. Žmogus, mylėdamas Jėzaus valią, turėtų siekti gėrio pasaulyje, nes tik „per Jį, gyvenant pagal Dievo meilės planą, galima išspręsti mūsų tragiškų dienų problemas“.

Jubiliejaus šventimo dienomis neskubantys namo maldininkai kasdien po pietų gali dalyvauti dvasiniuose ir kultūriniuose renginiuose. Tądien apie kariuomenės ordinariato vykdomos sielovados rūpesčius bei jos prioritetus buvo galima išgirsti konferencijoje, kurią aikštėje vedė Karinių oro pajėgų kapelionas kun. dr. Virginijus Veilentas, savo pranešime aptaręs verslininkų, politikų krikščioniškojo tapatumo klausimus. Sakralinės muzikos valandas Bazilikoje ir koplyčioje padovanojo P. Padleckis (tenoras), G. Paliulienė (vargonai), R. Vizbaras (violončelė).

Pagal Kauno arkivyskupijos spaudos tarnybos informacijos pranešimus

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija