Atnaujintas 2008 rugsėjo 17 d.
Nr. 70
(1663)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pučiamaisiais grojanti šeima

Inesė Ratnikaitė

Dapšauskai: duktė Danutė,
mama Genovaitė, tėtė Leonas,
sūnūs Juozas ir Jonas fotosesijoje
kompaktiniam diskui

Sakoma, kad užsienyje Lietuva žinoma kaip krepšininkų tauta, o vokiečiai teiraujasi, ar tiesa, kad Lietuvoje visi dainuoja. Salantiškių Dapšauskų šeima – ne krepšininkai, o muzikantai.

Dapšauskų šeimos kapela, kai kada orkestru vadinama, unikali ne tik Žemaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje. Jie visi groja pučiamaisiais instrumentais senąją muziką: maršus, valsus, polkas ir kt. Liaudiška pučiamųjų instrumentų muzika jau priskiriama lietuvių kultūros paveldui – mat groti būtinai turi šešiese, o dauguma ano meto muzikantų jau išmirę, likusieji yra pavieniai ir nebegali sudaryti tradicinės pučiamųjų kapelos. Leonas Dapšauskas, daug metų grojęs su senaisiais muzikantais, išsprendė šią problemą – groti pučiamaisiais išmokė savo šeimos narius.


Zarasai – Lietuvos kultūros sostinė

Jonas PETRONIS

Pirmoji vieta pripažinta
Šniukštų kaimo kartų
bendrijos valčiai

Zarasų krašto žmonių gyvenimas susijęs su ežerais. Neseniai Zarasai buvo paskelbti „Lietuvos kultūros sostine 2008“. Zarasų rajono savivaldybės administracija parengė projektą „Kultūra kaip gyvas vanduo“, kuriame numatyta naujai pažvelgti į kultūrinį gyvenimą, kurti kultūrą gyvai. Todėl nuspręsta Lietuvai padovanoti naują, įspūdingą kultūrinę erdvę – 40 hektarų ploto Zaraso ežero salą, esančią mieste.


Baigiamasis festivalio koncertas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Iš kairės: prof. Petras Bingelis,
tenoras Badris Maisuradze,
prof. Juozas Domarkas,
baritonas Vytautas Juozapaitis
džiaugiasi koncerto sėkme

Kauniečiai ir svečiai į Pažaislio festivalio baigiamąjį koncertą rinkosi gausiai – festivalio uždarymui organizatoriai parinko operos „Kaimo garbė“ (autorius Pietro Mascagni) koncertinį variantą.

Nuleidžiant festivalio uždangą kalbėjo Lietuvos kultūros ministras Jonas Jučas, linkėdamas kauniečiams ir toliau nešti aukštai iškeltą muzikinės kultūros vėliavą. Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas pabrėžė, kad Kaunas atgauna muzikinės kultūros aukšto lygio vaidmenį, todėl turi šias tradicijas puoselėti ir toliau. Šv. Kazimiero seserų kongregacijos generalinė vyresnioji sesuo Lidija sakė, kad Pažaislio vienuolynas tapo labai svarbiu kultūriniu, religiniu traukos centru. Kasmet Pažaislyje apsilankančiųjų skaičius didėja ir ne tik koncertuose. Pažaislis tampa vis ryškesniu dvasinio tobulėjimo traukos centru.


Į galeriją grįžo... vasara

Bronius VERTELKA

Sodybos šeimininkas dailininkas
Dalius Dirsė bendrauja su menininkėmis
prieš parodos atidarymą

Rugsėjo 10-ąją Panevėžio rajono Savivaldybės viešosios bibliotekos galerijoje „Prie knygų“ buvo pristatyta Panevėžio krašto dailininkų akvarelės paroda. Akvarelių pleneras „Nevėžis“ vyko paskutinę vasaros dieną  vaizdingoje dailininko Daliaus Dirsės sodyboje greta Naujamiesčio. Per trumpą laiką 16 menininkų sukūrė net po kelis darbus, tačiau į parodą atrinkta tik po vieną. Dauguma plenero dalyvių dar dirba mokytojais, todėl diena prieš mokslo metų pradžią jiems buvo ypatinga. Kūrybai minčių teikė ir nuostabi sodybos aplinka, vasariška nuotaika, čia pat stūksantis ūksmingas pušynas bei greta vingiuojanti Nevėžio upės vaga.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija