Atnaujintas 2008 rugsėjo 24 d.
Nr. 72
(1665)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vadoklių gimtadienis

Bronius VERTELKA

Paminklinį akmenį atidengė
rajono meras Povilas Žagunis,
kilęs iš Vadoklių seniūnijos

Prof. Gedimino Karaliaus (dešinėje)
autografas Panevėžio miesto
Tarybos nariui konservatoriui
Petrui Luomanui

Rugsėjo 13-ąją, šeštadienį, Vadokliuose vyko miestelio 630-ųjų metinių  ir heraldikos šventė. Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios klebonas kun.Vidmantas Kareckas aukojo šv. Mišias, kurių metu padėkojo visiems prisidėjusiems rengiant miestelio šventę, ragino būti sąmoningais ir garbingais savo krašto piliečiais ir išreiškė viltį, kad  į Vadoklius sugrįš blaivystė. Baigiantis šv. Mišioms klebonas pašventino miestelio vėliavą ir herbą.

Iš bažnyčios eisena pasuko seniūnijos link. Maršką nuo Vadoklių jubiliejų žyminčio paminklinio akmens, kurį meniškai apdorojo ramygalietis Vidmantas Narsutis, nuėmė rajono meras Povilas Žagunis. Paskui visi rinkosi aikštėje prie didingo skulptoriaus prof. Gedimino Karaliaus paminklo Vyčio apygardos partizanams atminti. Istorijos mokytoja Eugenija Naulickienė supažindino su Vadoklių istorija.  Pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose Vadokliai paminėti 1378 metais Livonijos kronikose. XVIII a. pradžioje buvo minimas Vadoklių dvaras. Dvarininkas Anupras Belozaras 1781  metais pastatydino pirmąją Vadoklių bažnyčią, kurioje 1875-1902 metais klebonavo kun. Jonas Balvočius-Gerutis, garsėjęs savo pamokslais, žinomas kaip blaivininkas ir rašytojas.

Vadokliečiai dalyvavo 1863 metų sukilime, gynė savo kraštą nuo atėjūnų. Zigmo Sierakausko vadovaujamas sukilėlių būrys sumušė caro kariuomenę prie Genėtinių, tą primena ten pastatytas paminklinis akmuo.

Prof. Gediminas Karalius, kurio gimtinė netoli Vadoklių, papasakojo, kaip kūrė miestelio herbo ir vėliavos eskizus.  Juoda spalva vėliavoje reiškia netoli Vadoklių banguojantį Juodžio ežerą ir iš jo ištekantį Juodos upelį, žalia – žemę, pievas, dirvonus, į juos grūdus beriančius žmones. Seniūnas A. Pocius skulptoriui prof. G. Karaliui, šventės organizatoriams ir rėmėjams įteikė padėkas. Rajono meras P. Žagunis buvusiai ilgametei Vadoklių medicinos darbuotojai Aldonai Kliučininkienei už jautrumą,  sąžiningumą, rūpinimąsi seniūnijos gyventojų sveikata įteikė Savivaldybės padėką. Kadangi moteris dalyvauti šventėje negalėjo, padėka atiduota jos vyrui Algirdui. Šventėje kalbėjo Smilgių ir Raguvos seniūnai Zita Dabužinskienė ir Antanas Mitkus, o rajono tarybos narė Violeta Grigienė dovanų atvežė eglutę.

Ne kartą šventėje buvo paminėta seniūnijos virvės traukikių komanda, kuri neseniai Švedijoje vykusiose pasaulio varžybose laimėjo ketvirtą vietą. Tarp sportininkių – mokytojos, namų šeimininkė, studentės, verslininkė (komandos kapitonė – kūno kultūros mokytoja Giedrė Maželienė).

Šventė netilo iki vidurnakčio. Koncertavo žinomi meno kolektyvai, vyko diskoteka. Jubiliejinės iškilmės baigėsi fejerverkais.

Vadokliai, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija