Atnaujintas 2008 rugsėjo 26 d.
Nr. 73
(1666)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Padėkos šventė Apsireiškimo 400 metų iškilmėse

Į Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo
400 metų jubiliejaus iškilmes atvykę
svečiai Minsko-Mogiliovo arkivyskupas
Tadeušas Kondrusievičius (priekyje
kairėje), kardinolai ir vyskupai

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Peteris Stephanas Zurbriggenas
Šiluvos atlaiduose

Kasdien atlaiduose melsdavosi
gausus būrys kunigų

Rugsėjo 15-ąją, švenčiant Švč. M. Mariją Sopulingąją, baigėsi jubiliejiniai Šilinių atlaidai. Į Padėkos šventę Šiluvoje atvykti buvo kviečiami po visą pasaulį pasklidę tautiečiai. Į protėvių, tėvų žemę šią dieną kaip Šiluvos piligrimai atvyko JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Australijos, Lenkijos, Rusijos lietuvių, atvažiavo jaunimo ir parapijų chorų, užsienyje tarnaujančių dvasininkų, vienuolių, Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovų. Piligrimams sielovados patarnavimus teikė Raseinių dekanato kunigai.

10 valandą Bazilikoje, meldžiant drąsos ir stiprybės misionieriams ir savanoriams, besidarbuojantiems Lietuvoje ir visame pasaulyje, šv. Mišias aukojo LVK delegatas užsienio lietuvių katalikų sielovadai prelatas Edmundas Putrimas. Celebravo dabartinėje Kaliningrado srityje tarnaujantys kan. Anupras Gauronskas (Karaliaučius), kun. Andrius Eidintas (Tilžė), kiti dvasininkai. Giedojo Karaliaučiaus jaunimo choras. Prelatas pasveikino visus, dirbančius misionierišką darbą lietuvių etninėse žemėse ir už jos ribų, visus atvykusius piligrimus, siekiančius šia kelione atnaujinti savo tikėjimą. „Tai tikėjimas silpnųjų, kad pritrauktų Dievo visagalybę“, – sakė dvasininkas. Prel. E. Putrimas su padėkos žodžiais paminėjo daugybės kraštų bendruomenių pastangas švęsti Jubiliejų (ypač gausiai ir iškilmingai Kanadoje, Los Andžele ir kt.) ir atkreipė dėmesį, jog tai padėjo atgaivinti tikėjimą, maldingumą, bendruomeniškumą, o svetur švenčiamos iškilmės šia proga suburia ne tik tautiečius, bet ir vietos ganytojus, tenykščius gyventojus.

Pasirengti Eucharistijai aikštėje susirinkusiems maldininkams padėjo klieriko Nerijaus Šmerausko katechezė.

Padėkos šventės iškilmingoje Eucharistijos liturgijoje buvo meldžiamasi už viso pasaulio lietuvius. Piligrimus, ypač įveikusius tikrai netrumpus kelius į Šiluvą, užsienio lietuvių sielovadoje tarnaujančius dvasininkus, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkę Reginą Narušienę pasveikino Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vėliau vadovavęs liturgijai ir pasakęs homiliją. Šv. Mišias koncelebravo Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas, prel. Edmundas Putrimas, kiti dvasininkai. Per šv. Mišias patarnavo ir Evangeliją giedojo diak. Kazimieras Ambrozaitis iš JAV.

Arkivyskupas S. Tamkevičius pasakė homiliją, primindamas sovietmečiu užsienio lietuvių parapijose keliavusią Fatimos Marijos skulptūrą, maldas už Lietuvos laisvę ir šios skulptūros sugrįžimą į jau laisvą tėvynę. „Šiandien turime laisvą nepriklausomą Lietuvą ir kasdien bandome tą laisvę įtvirtinti“, – sakė arkivyskupas, apgailestaudamas, kad tiek daug dar trūksta iki tikrojo dvasios išlaisvinimo, išsivadavimo iš pražūtingų priklausomybių. Ganytojas padėkojo tautiečiams už jų pastangas, kad Lietuva neliktų užmiršta pasaulio lietuvių bendrijoje, kad jos pavergimo faktas buvo nuolat keliamas į viešumą.

Bendruomeninė malda buvo kalbama keliomis kalbomis, pamaldose giedojo Punsko Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios choras. Atnašų procesijoje išeivijos lietuvių vardu Punsko lietuviai atnešė popiežiaus Jono Pauliaus II paveikslą, dovanojamą Šiluvos Dvasiniam centrui.

Šv. Mišių pabaigoje žodį taręs prel. E. Putrimas 40-yje pasaulio šalių gyvenančių lietuvių, sudarančių vieną bendriją, vardu padėkojo arkivyskupui už pakvietimą ir specialią dieną jubiliejiniuose atlaiduose. Prelatas padėkojo chorams, visiems atvykusiems tautiečiams, taip pat ir tiems, kurie liko savo kraštuose, bet buvo suvienyti maldos. „Tegul Marijos žodžiai, ištarti Šiluvoje prieš 400 metų, šiandien skamba, atgaivina ir numalšina mūsų dvasinį badą“, – sakyta pabaigoje prašant Dievo Motinos išsaugoti Kristaus Evangeliją ir pagarbą savo tautai. Prieš suteikdamas ganytojišką palaiminimą arkivyskupas S. Tamkevičius tarė nuoširdų padėkos žodį iš svetur atvykusiems lietuviams, jų chorams, padėkojo dešimt Jubiliejaus dienų Šiluvoje talkinusiems jauniesiems savanoriams, Kauno kunigų seminarijos klierikams, Jono Pauliaus II namų, arkivyskupijos kurijos darbuotojams, Šiluvos mokyklos direktoriui ir kultūros namų darbuotojams, tvarką saugojusiems policininkams, ypač gražiai aikštę be atlygio papuošusiems Kauno prekybos ir verslo mokyklos floristams, Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai, „Marijos radijui“, padėkojo visiems rėmėjams Lietuvoje ir užsienyje, supažindino su numatomais tolesniais Šiluvos atnaujinimo darbais ir išsakė tikėjimą, jog visus juos pavyks įgyvendinti. Po pagrindinių pamaldų arkivyskupas S. Tamkevičius pašventino Piligrimų ir informacijos centro pamatus Šiluvoje.

Agapėje mokyklos stadione koncertavo Punsko ir Seinų krašto saviveiklininkai (iš šio krašto atvyko 250 choro dalyvių bei jaunųjų šokėjų). 15 valandą katechezę aikštėje pagal Evangelijos žodžius „Štai tavo motina!“ (Jn 19, 27) vedė ses. Ignė Marijošiūtė, MSV. Vakaro šv. Mišiose Bazilikoje buvo meldžiamasi, kad visos tautos šlovintų Viešpatį. Liturgijai vadovavo arkivyskupas S. Tamkevičius.

Per Jubiliejaus iškilmių dienas Šiluvoje apsilankė iki 150 tūkst. maldininkų (išdalyta 56 tūkst. – dukart daugiau nei pernai – komunikantų). Vyriausiasis iškilmių ceremoniarijus buvo kun. Algimantas Žibėnas. Kasdien prieš pamaldas ir jų pabaigoje informaciją maldininkams teikė, liturgiją aiškino kun. Artūras Kazlauskas. Šiluvoje kasdien sielovadinius patarnavimus teikė ne mažiau kaip 100 kunigų, patarnavo 30 seminaristų, organizaciniuose rūpesčiuose talkino 50 savanorių.

Kauno arkivyskupijos ganytojo žodžiais, Jubiliejuje, jo palaimingose dienose, ypač tiems, kurie čia, Šiluvoje, susitaikė su Dievu, svarbiausia išlieka Šiluvos Marijos žinia – raginimas rimtai pradėti gyvenimą su Kristumi.

Pagal Kauno arkivyskupijos spaudos tarnybos informaciją
Vido VENSLOVAIČIO ir Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija