Atnaujintas 2008 spalio 1 d.
Nr. 74
(1667)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Nepamiršk, kad esi lietuvis“…

Benjaminas ŽULYS

Kaune buvo plačiai paminėtas lietuvių tautos visuomenės veikėjo, spaudos darbuotojo, Mažosios Lietuvos patriarcho, šio krašto sąjūdžio veikėjo Martyno Jankaus 150 metų gimimo jubiliejus. Prie namo Aukštaičių gatvėje, kur  gyveno M. Jankus, buvo atidengta memorialinė lenta, kurioje įrašyti žodžiai: „Šiame name 1939-1944 m. gyveno visuomenės veikėjas, spaudos darbuotojas, Mažosios Lietuvos patriarchas Martynas Jankus“. Pagėgių savivaldybės Bitėnų kaimo patriarcho vardu pavadinto muziejaus direktorė Liudmila Burzdžiuvienė, Kauno miesto savivaldybės atstovai kalbėjo apie M. Jankaus nuopelnus Mažajai ir visai Lietuvai. O literatūrologai Joana ir Vytenis Almonaičiai garbingos sukakties proga išleido knygą „Šiaurės Skalva“. Joje pasakojama apie Mažosios Lietuvos Skalvos nacionalinį regioną, šio krašto aplinką, kurioje gyveno, veikė, kūrė lietuvių patriarchas.

Pasirodo, dar esama žmonių, kurie regėjo M. Jankų, su juo bendravo. Vienas tokių – Vytautas Chilinskas. Kaip tik šiame name šeimininkavo jo mama, ir jis, dar aštuonmetis vaikas, būdavo drauge. Vytukas ne kartą sėdėjo ant aštuoniasdešimtmečio senolio kelių, su kitais klausėsi jo minčių. Nors buvo mažas, bet iki šių dienų įsiminė M. Jankaus pasakytus žodžius: „Niekada nepamiršk, kad esi lietuvis“… Tai V. Chilinskas papasakojo M. Jankaus atminimui skirtame minėjime Kauno miesto muziejuje M. Valančiaus gatvėje. Čia ekrane buvo pristatyta nuotraukų paroda „Vardan vienos Lietuvos“… Pusšimtyje vaizdų – ištraukos iš M. Jankaus gyvenimo, jo aplinkos, giminių, bendraamžių rato. L. Burzdžiuvienė plačiau nušvietė įdomesnius patriarcho gyvenimo momentus. Pašnekovė atkreipė dėmesį į Bitėnuose gyvuojantį 3 ha Paveikslų sodą, įkurtą šalia buvusios M. Jankaus sodybos. Jame paveikslus po atviru dangumi paveikslus tapo ir  sode palieka iš visos Lietuvos susirinkę dailininkai. Tai tikras meno muziejus atviroje erdvėje.

Ryškus prisiminimų akcentas apie M. Jankų jo „Amžinoji Rambyno kalno knyga“. Mažosios Lietuvos patriarchui ji buvo padovanota 1928 metais,  minint Lietuvos nepriklausomybės dešimtmetį ir M. Jankaus septyniasdešimtmečio jubiliejaus proga. Tai – Lietuvos visuomenės dovana M. Jankui už jo nuopelnus prijungiant Klaipėdos kraštą prie Didžiosios Lietuvos. Šioji knyga tapo garbingų svečių, kurie lankėsi Bitėnuose, knyga. Pirmasis joje pasirašė Vydūnas. Taip pat su linkėjimais kai kurias savo mintis užrašė politikai, kultūros veikėjai, verslininkai, įvairių užsienio šalių ambasadoriai, kurie lankėsi Bitėnuose. (Įdomu, kad 1000 puslapių knygos originalas sveria 18,5 kg, o vėliau pagaminta jos kopija – 23 kg.) Manoma, kad ši knyga bus rašoma apie šimtą metų. Ji nukeliavo ir į Lietuvos Seimą, kur pasirašė garbingiausi jo nariai.

Minėjime  nuskambėjo autentiškas M. Jankaus balso įrašas iš archyvo.

Renginį paįvairino folklorinio ansamblio „Linago“ atliekamos dainos, kanklių tautinė muzika.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija