Atnaujintas 2008 spalio 1 d.
Nr. 74
(1667)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nei su Brazausko-Kirkilo socialdemokratais, nei su frontininkais „prekių neieškosiu“

Dr. Rimantas GINTARAS

Yra  žodžių, kuriuos kartoja daugybė žmonių, bet tik nedaugelis žino jų tikrąją prasmę. Toks žodis – gryniausia nesąmonė – yra  Rusijoje bolševikų įvestas oficialus kreipinys tarp žmonių „tovarišči“, kuris pažodžiui išverstas reiškia ,,prekių ieškok”. Rusų kalboje žodis „tovar“ naudojamas vienodai dažnai vienaskaitoje ir daugiskaitoje. Nežinau, ar jo reikšmę žinojo A.Puškinas, pavartojęs jį viename savo eilėraščių, bet istorikai jau seniai žino, kad šis žodis buvo kelių plėšiko J. Pugačiovo gaujos, plėšusios keliaujančius pirklius, slaptažodis. J. Pugačiovui prekių ieškoti toks slaptažodis tiko, bet tai yra mažų mažiausiai keista, kai pagalvoji, kad sovietinės imperijos suvažiavimo rūmuose Kremliuje iš aukščiausios tribūnos, stebint visam pasauliui, šalies vadovas kreipiasi į vadintos aukščiausia šalies valdžia suvažiavimo delegatus ir pirmais žodžiais siūlo ieškoti prekių. Rusai juk turi gražių kreipinių „drug“ ir „gospodin“ (kuris reiškia „Dievo žmogus“), kuriuos dabar rusai, gal tik išskyrus G. Ziuganovo komunistus, naudoja.

Lietuvos socialdemokratai, vadovaujami Brazausko-Kirkilo, jau nebenaudoja šio kreipinio, nes kreiptis 50 metų naudotu kreipiniu „draugai“ lyg ir negražu, o kreiptis buržuaziniu „ponios ir ponai“ arba „damos ir ponai“ liežuvis neapsiverčia. Todėl pasidarė madinga sakyti „gerbiamieji“. Bet tai yra dėl to, kad jie nežino tikrosios žodžio „ponia“ prasmės. O ji tokia ponia, kuri pagamins skanesnius pietus už virėją, sutvarkys skalbinius geriau už skalbėją, geriau už kitus slaugys susirgusį šeimos narį, mokės  gražiai padengti stalą ir neleis nuobodžiauti svečiams, bus gera žmona ir motina ir t.t. Emancipuota moteris, tačiau neužmirštanti, kad ji moteris. Labai daug? Visai ne, bet bėda būna tada, kai tarnaitė tampa ponia. Na, o dėl dabar pamėgto kreipinio „gerbiamieji“, tai kyla mintis, kad kažkur yra ir „negerbiamieji“, nes visi gerbiamais būti negali.

Įdomu, koks bus oficialus „Fronto“ partijos narių tarpusavio kreipinys. Pats naujosios partijos pavadinimas nuo jos įsteigimo pakvipo pelėsiais, nes prieš 19 metų politinių frontų, siekiančių respublikų nepriklausomybės, buvo atsiradę daug, bet, matyt, A. Paleckiui su partijos viziriais naujesnio partijos pavadinimo sugalvoti ir nepavyko. Nieko nuostabaus tame nėra prisiminus, iš kur atsirado naujoji partija, taip pat tai, kad ji kalba apie socializmą.

Skaitai žmogus „Fronto“ ideologines nuostatas ir negali atsistebėti, kokie riboti turi būti šių nuostatų autoriai, jeigu jie nieko nepasimokė iš socializmo „statybos“ istorijos. Bet kokie deklaratyvūs bendro pobūdžio pareiškimai apie rūpinimąsi darbo liaudimi, kovą su išnaudotojų klasėmis yra nieko verti demagogiški pašūkavimai iš tribūnų apie artėjantį šviesų komunistinį rytojų. Bet šiandien naujos kairiosios partijos lyderis A. Paleckis sako ir savo „motininės“ socialdemokratų partijos adresu piktus žodžius, piktindamasis, kad anie atstovauja oligarchams, o ne smulkiems ir vidutiniams verslininkams, kad Lietuvos žmonės nusivylė A. Brazausko vadovauta LSDP, kuri, pasirodo, visai apleido viduriniąją klasę. Bet bene baisiausi A. Paleckio žodžiai, kad Sovietų Sąjungoje „socializmas nebuvo pastatytas“, o tai jau antausis pavadinimą pakeitusiai komunistų partijai, kurioje vienas svarbiausių asmenų buvo A. Paleckio senelis. Socializmas „buvo pastatytas“, – iš pradžių įvardintas „realiu“, o po kiek laiko „brandžiu“. Ir nors toliau „nesistatė“, bet „statybos“ vadovai gyveno jau komunizmo sąlygomis – turėjo atskiras poilsio zonas, specialias ligonines ir spec. aprūpinimą spec. kainomis ir t.t. Bet, pasirodo, dar galima statyti švediško, norvegiško arba daniško tipo socializmą, tik reikia jį statant remtis S. Kairio socialistine ideologija – nors iš tikrųjų jis nebuvo socializmo teorijos kūrėjas, o tik jos aiškintojas. Tik sunku suprasti, kaip galima pastatyti „švediško tipo socializmą“ su tais sovietinio socializmo statybos vadovais, kurie tik iš jiems patiems žinomų paskatų atbėgo iš socialdemokratų partijos pas A. Paleckį?

Žmogus brandžiame amžiuje, atmetęs emocijas, jau gali realiai įvertinti jaunuolio politinius polėkius. Niekaip nepavyko rasti švediško socializmo teorijos autoriaus pavardės – ar tik nebus juo N. Chruščiovas, kuris nuvykęs vizito į Švediją vos neapalpo pamatęs, kad Švedijos premjeras į darbą važinėja dviračiu. O grįžęs į Maskvą jis persėdo iš „Čaikos“ į „Moskvičių“, tuo sukeldamas nuoširdų politbiuro ir CK narių juoką. Ir jis tuoj pažadėjo, kad „dabartinė žmonių karta gyvens komunizmo sąlygomis”. Septyniasdešimt metų statė, bet nepastatė to, ko negalima pastatyti, tik galiausiai buvo padaryta baisiausia socialinė atskirtis – buvę komunistų lyderiai tapo turtuoliais ir apie jokius socializmus nė girdėti nenori.

A. Paleckis drįsta revizuoti klasikų mokymą, kurio prireikė U. Čavesui ir pagal kurį dar stato socializmą F. Kastro, iš kurio net rusai juokiasi. Kol Rusija kasmet kišo po 8 milijardus rublių, tol socializmas Kuboje statėsi sėkmingai. Kodėl A. Paleckis tylėjo, kai buvo vykdoma „prichvatizacija“ ir didėjo socialinė atskirtis? Tada jis tylėjo, o dabar atsipeikėjo ir vėl žada mums socializmą, kurio, kaip jis sako, negalima statyti prievarta, represijomis (o savo rinkimų sąrašo pradžioje įrašo V. Petkevičių, kuris nuo 16-os metų „padėjo“ kovoti su „buržuaziniais nacionalistais“). Gražų socializmą mums siūlo A. Paleckis su savo partija, bet socializmą reikia statyti ne vieną  dieną, o dešimtmečius ir nėra jokių garantijų, kad jis bus pastatytas. Niekas ne prieš, patys frontininkai vadovaukit savo socializmo statybai, bet patys ir statykite.

Aš visą gyvenimą stačiau socializmą, bet taip ir nepastačiau. Matyt, blogai vadovavo. O dar kartą nebestatysiu, nes pasakyta: „Kas du kartus suklumpa toje pačioje vietoje – tas nepataisomas“. Nei su Brazausko socialdemokratais, nei su frontininkais jokio socializmo nebestatysiu – aš jiems ne „tovarišč“. Statykitės  patys, o aš eisiu žvejoti ir grybauti.  

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija