Atnaujintas 2008 m. spalio 10 d.
Nr. 77
(1670)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kelionė į Šiluvą ir Kryžių kalną

Bagotosios parapijiečiai Kryžių kalne

Pranciškonų vienuolyne klausomės
įsikūrimo šioje vietoje istoriją

Rugsėjo 27 dieną, šeštadienį, Bagotosios parapijos atstovai (iš viso 53 žmonės) Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejaus proga vyko į Šiluvą ir Kryžių kalną. Pakeliui į Kryžių kalną aplankėme Šeduvos malūną, pradėtą statyti dar 1905 metais. Nors ne kartą likęs be priežiūros ar gaisrų nusiaubtas, malūnas iki šiol džiugina lankytojų akis savo autentiškumu ir gražia aplinka.

Pirmasis mūsų kelionės objektas – Pranciškonų vienuolynas prie Kryžių kalno. Brolis pranciškonas mielai papasakojo apie vienuolyną, jo įkūrimo prie Kryžių kalno istoriją. Kita stotelė – Jurgaičių (Domantų) piliakalnis, dažniausiai vadinamas Kryžių kalnu. Rašytiniuose šaltiniuose Kryžių kalnas pirmąkart minimas XIX a. viduryje (kryžiai aptinkami nuo 1850 metų), gali būti, kad kryžiai pradėti statyti po 1831 metų sukilimo. Apie 1900 metus šventa tapusi vieta ėmė traukti vis didesnes tikinčiųjų minias – žmonės kalne statydavo kryžius tikėdamiesi malonės. Krikščionių pasaulyje šį kalną dar labiau išgarsino 1993 metais čia apsilankęs popiežius Jonas Paulius II. Buvo nemaža mūsų parapijiečių, kurie niekada nebuvo lankęsi Kryžių kalne, todėl apsilankymas čia paliko neišdildomą įspūdį. Savo apsilankymą šioje sakralioje vietoje Bagotosios parapijos keliautojai įprasmino pastatydami Renato Gružinsko sukurtą kryžių. Klebonas kun. Juozas Fakėjavas jį pašventino ir visi, kurie turėjo savo kryželį ar rožinį, galėjo jį pakabinti ant mūsų parapijos kryžiaus.

Iš Kryžių kalno pajudėjome į Tytuvėnus, į Švč. Mergelės Marijos bažnyčią (nuo 1633 m.), į vieną didingiausių baroko paminklų šiaurės rytų Europoje – buvusį bernardinų vienuolyną ir jo ansamblį, pastatytą XVII a. pradžioje – XVIII a. pabaigoje.

Galutinis tikslas – Šiluva. Švč. Mergelės Marijos Gimimo Bazilikoje šv. Mišias aukojo mūsų parapijos klebonas kun. J. Fakėjavas. Šiluvos parapijos klebonas kun. Erastas Murauskas mielai papasakojo miestelio ir Švč. Marijos apsireiškimo istoriją. Po šv. Mišių lankėmės koplyčioje, pastatytoje Švč. M. Marijos apsireiškimo garbei. Po ekskursijos ir agapės Šiluvoje pajudėjome link namų. Važiavome pro Lyduvėnus, garsėjančius per Dubysos slėnį nutiestu ilgiausiu Lietuvoje tiltu (jo ilgis 599 metrai).

Ši piligriminė kelionė suartino parapijos bendruomenę (o ypač vyresniąją kartą su jaunesniąja) ir praturtino tiek dvasiškai, tiek kultūriškai.

Valda Gudynaitė

Bagotoji, Marijampolės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija