Atnaujintas 2008 m. spalio 10 d.
Nr. 77
(1670)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vyskupas kvietė žemėje kurti Dangaus karalystę

Inesė Ratnikaitė

Nepriklausomybės aikštėje Šiaulių
vyskupas Eugenijus Bartulis
ir kapelionas kun. Aušvydas Belickas
bendravo su policijos vadovais
Autorės nuotrauka

1990 m. policijos vėliavoje, pašventintoje Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje, įrašyti žodžiai: „Įstatymas ir teisėtumas“. Jų prasmingumas akivaizdus ir šiandien. Prasmingi ne tik žodžiai, bet ir jų siejimas šv. Mišių aukoje su tuo, kuris yra įstatymo ir teisėtumo Kūrėjas.

Lietuvos policijos pradžia laikoma 1918 metais įkurta milicijos organizacija, kurioje dirbo milicininkai savanoriai. 1924 metų sausio 1 dieną milicija buvo oficialiai pervardinta į policiją. Nepriklausomoje Lietuvoje policijos institucija atkurta 1990 metais. 2004 metais atsižvelgta į dvasinius pareigūnų poreikius. Policijos departamento ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos bendradarbiavimo susitarimo pagrindu policijoje įsteigta kapeliono pareigybė. Kapelionas rūpinasi policijos pareigūnų ir kitų policijos įstaigose dirbančių asmenų bei jų šeimos narių religiniu, moraliniu, etiniu, kultūriniu ir pilietiniu ugdymu, skleidžia policijoje krikščionišką kultūrą.


Pasveikino su kunigystės 60-mečiu

Kazimieras Dobkevičius

Kun. Petrą Tavoraitį sveikina
Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos
Ukmergės skyriaus delegacija

Vieną rugsėjo sekmadienį į Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčią gausus būrys parapijiečių rinkosi ne tik pasimelsti, bet ir pagerbti kun. Petrą Tavoraitį, švenčiantį kunigystės 60-metį. Šv. Mišias koncelebravo jubiliatas kun. P. Tavoraitis, monsinjorai Vincas Pranckietis ir Jurgis Užusienis, bažnyčios klebonas kun. Dainius Lukonaitis. Po šv. Mišių bažnyčios klebonas kun. D. Lukonaitis minėjo tvirtą kunigo jubilato pasiryžimą tapti kunigu tuo laiku, kai kunigus visaip persekiojo KGB, kai grėsė įkalinimas arba tremtis. Kunigą Petrą pasveikino Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Ukmergės skyriaus pirmininko Alfonso Bernoto vadovaujama delegacija. A. Bernotas minėjo kunigo gerus darbus, malonų bendravimą su parapijiečiais, praktiškus patarimus, linkėjo ilgų gyvenimo metų, sveikatos ir toliau būti reikalingam Bažnyčiai ir žmonėms. Kunigui Petrui buvo įteiktas paauksuotas medalis, jis apjuostas vardine, jubiliejine tautine juosta ir apdovanotas rožių puokšte. Vėliau jubiliatą sveikino Ukmergės visuomeninio Trečiojo amžiaus universiteto  (TAU) lankytojai, mat kunigas Petras eina šio universiteto dekano pareigas. Jubiliatą sveikino bažnyčios mišraus choro kolektyvas, daug kitų sveikintojų. Sveikino ir „XXI amžiaus“ redaktorius Edvardas Šiugžda, leidyklos „Naujasis amžius“ direktorė Livija Šiugždienė, šiltų žodžių negailėjo Ukmergės politinių kalinių ir tremtinių choro dainininkai, Ukmergės dekanas kun. Gintautas Kabašinskas, Veprių klebonas kun. Bronislovas Gimžauskas, buvęs bendrakursis monsinjoras V. Pranckietis, patyręs politinio kalinio dalią ir tremtį.


Marijonų vienuolyno 250-osios metinės

Renata Stadulienė

Knyga apie Butlerius

Paroda

Rugsėjo 24 dieną Marijampolėje, Lietuvos Prezidento Kazio Griniaus memorialiniame muziejuje, buvo atidaryta paroda, skirta marijonų vienuolyno Marijampolėje 250-osioms metinėms. Parodos atidaryme dalyvavo vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas Juozas Žemaitis, MIC, Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Andrius Šidlauskas, MIC, Marijampolės apskrities viršininko administracijos atstovė Danguolė Micutienė, miestelėnai.


Šventojo karalaičio Kazimiero kelias

550-osioms šv. Kazimiero gimimo metinėms (1458 – 1484)

Kun. Vaclovas Aliulis, MIC,

Dainius A. Butautas

Kartais girdime sakant: ne šventieji puodus lipdo ir šventieji po mūsų žemę nevaikšto. Netiesa – šventieji ne iš debesų nukrinta. Visi jie mūsų žemės takais vaikščiojo, o daugybė jų ir dabar tebevaikšto. Dievas ir Jo angelai ir dabar mato daugybę šventųjų čia pat, šalia mūsų, tik mes jų nepastebime. Duonkepiai, statybininkai, mokytojai, gydytojai, ligonių slaugytojos, tarnautojai, troleibusų ir autobusų vairuotojai, visi tie, kurie gerbia Dievą, myli žmones, vengia nuodėmių ir savimeilės, nuoširdžiai ir ištikimai atlieka savo profesijos darbus ir šeimos pareigas... Šventumas – tai ne didžių ir nerealių darbų atlikimas. Šventumą išreiškia pirmiausia tie maži kasdieniai darbeliai, pagal Dievo valią su meile atliekami.


Paminėjo šv. Kazimierą

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Spalio 2-oji vėl sukvietė maldininkus iš visos Telšių vyskupijos ir Mažeikių dekanato (ši atlaidų diena buvo jiems skirta) į Žemaičių Kalvarijos šventovę.

Prieš Sumą Bazilikoje buvo kalbama rožinio malda. Sumos šv. Mišias, kurioms vadovavo Telšių vyskupas dr. Jonas Boruta, SJ, koncelebravo Telšių vyskupo generalvikaras prel. dr. J. Šiurys, Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos vicerektorius kun. lic. V. Ačas, Mažeikių dekanas kan. Z. Degutis ir dar keletas kunigų. Šv. Mišioms asistavo Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai, giedojo Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos choras.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija