Atnaujintas 2008 m. spalio 10 d.
Nr. 77
(1670)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vyskupas kvietė žemėje kurti Dangaus karalystę

Inesė Ratnikaitė

Nepriklausomybės aikštėje Šiaulių
vyskupas Eugenijus Bartulis
ir kapelionas kun. Aušvydas Belickas
bendravo su policijos vadovais
Autorės nuotrauka

1990 m. policijos vėliavoje, pašventintoje Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje, įrašyti žodžiai: „Įstatymas ir teisėtumas“. Jų prasmingumas akivaizdus ir šiandien. Prasmingi ne tik žodžiai, bet ir jų siejimas šv. Mišių aukoje su tuo, kuris yra įstatymo ir teisėtumo Kūrėjas.

Lietuvos policijos pradžia laikoma 1918 metais įkurta milicijos organizacija, kurioje dirbo milicininkai savanoriai. 1924 metų sausio 1 dieną milicija buvo oficialiai pervardinta į policiją. Nepriklausomoje Lietuvoje policijos institucija atkurta 1990 metais. 2004 metais atsižvelgta į dvasinius pareigūnų poreikius. Policijos departamento ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos bendradarbiavimo susitarimo pagrindu policijoje įsteigta kapeliono pareigybė. Kapelionas rūpinasi policijos pareigūnų ir kitų policijos įstaigose dirbančių asmenų bei jų šeimos narių religiniu, moraliniu, etiniu, kultūriniu ir pilietiniu ugdymu, skleidžia policijoje krikščionišką kultūrą.

Policijos 90-ųjų metinių minėjimas pradėtas šv. Mišiomis. Rugsėjo 27 dieną paradinėmis uniformomis apsirengę pareigūnai susirinko Katedroje. Šv. Mišias už policijos darbuotojus aukojo Šiaulių vyskupas bei Lietuvos kariuomenės ordinaras Eugenijus Bartulis. Grojo Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras. Ganytojas dėkojo pareigūnams už darbą, nemiegotas naktis, už tai, kad daro viską, kad laimėtų tiesa ir teisingumas. Vyskupas išreiškė susirūpinimą išplitusiomis kriminalinėmis bėdomis: nusikaltėlių amžius jaunėja. Šią problemą ganytojas siejo su tuo, kad stalo žaidimus pakeitė azartiniai, smurtiniai kompiuteriniai žaidimai. Kita problema – alkoholizmas. Sudarytos visos sąlygos gerti nuo ryto iki vakaro. Degalinėse esantis alkoholis – pavojus vairuotojams. Vyskupas kalbėjo ir apie galimas išeitis: ne smerkti, o padėti, maitinti gėriu, muzika, gamta, didinti užimtumą, populiarinti žaidimus, kurie stiprintų fiziškai ir dvasiškai. „Žvelgdami į ateitį, nepamirškime prašyti Dievo pagalbos“, – sakė vyskupas, kviesdamas sutartinai kurti Dievo karalystę žemėje.

Paskui pareigūnai, Lietuvos bei užsienio policijos vadovai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Vokietijos rinkosi Kryžių kalne, kur Šiaulių vyskupas iškilmingai pašventino specialiai šiai progai pagamintą kryžių.

(nukelta į 12 p.)

(atkelta iš 1 p.)

Tarp šv. Mišių ir kryžiaus šventinimo Šiaulių Nepriklausomybės aikštėje beveik keturias valandas truko policijos ir visuomenės šventė. Jos metu pareigūnai iš Lietuvos ir kaimyninių šalių pristatė policiją, jos darbą, veiklos būdus, meistriškumą, pasirengimą kovoti su nusikalstamumu. Supažindindami šiauliečius ir miesto svečius su policijos darbo ypatumais, pareigūnai skatino pasitikėjimą, siekė suartinti visuomenę, ypač vaikus ir paauglius su policija, kvietė bendradarbiauti, vykdė teisinį ir prevencinį švietimą.

Šiaulių ganytojas bendravo su policijos vadovais. Už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą buvo apdovanojami pareigūnai. Policijos būriai iš Šiaulių, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Utenos žygiavo Šiaulių gatvėmis. Buvo sakomos sveikinimo kalbos. Rikiuotę pasitikęs Lietuvos policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas sakė: „Šiemet Lietuvos policija, švęsdama 90-ties metų jubiliejų, siekia, kad policijos pareigūnas taptų įstatymo vykdymo pavyzdžiu. Mes norime ir siekiame, kad mūsų darbo kokybė, jos efektyvumas būtų kuo mažiau kritikuojamas visuomenės, tobulėtų“.

Šiaulių apskrities viršininkas Alvydas Šedžius džiaugėsi, kad policijos institucija nuolat tobulėja ir drąsiai pasitinka šiandienos iššūkius. „Policija buvo yra ir bus vienas iš svarbiausių valstybės ir jos piliečių saugumo garantų“, – sakė apskrities viršininkas, dėkodamas už kilniai ir sąžiningai atliekamus valstybės patikėtus darbus.

Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys pasidžiaugęs, kad šventė vyksta Šiauliuose, angelais sargais vadinamiems policininkams linkėjo stiprybės saugant šeimų ramybę ir visą valstybę.

Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorius Evaldas Gustas pastebėjo, kad policija augo, tobulėjo kartu su mūsų valstybe. „Jūs, pareigūnai, kiekvieną dieną esat matomi visuomenės. Drįstu teigti, kad absoliuti dauguma iš jūsų savo pareigą atlieka sąžiningai ir profesionaliai“, – sakė E. Gustas bei perdavė vidaus reikalų ministro Regimanto Čiupailos sveikinimus.

Susirinkusiuosius linksmino Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras, atlikėjai Deivis ir Renata. Šventės pabaigoje policijos bičiulis Amsis kartu su pareigūnais įnešė didžiulį tortą, kuriuo vaišino visus šventės dalyvius. Policijos šventė padovanojo šiauliečiams įspūdingą reginį, kvietė nepamiršti vyskupo raginimo kurti drauge Dangaus karalystę žemėje.

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija