Atnaujintas 2008 m. spalio 15 d.
Nr. 78
(1671)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Lietuvos Kolpingo draugijai – 15 metų

Rūta Kazlauskaitė

Iš kairės: Kauno arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius, apaštališkasis nuncijus
arkivyskupas Peteris Stephanas
Zurbriggenas, Lietuvos Kolpingo
draugijos valdybos pirmininkas
kanauninkas Saulius Filipavičius,
Panevėžio vyskupas emeritas Juozas
Preikšas ir Šveicarijos Kolpingo
draugijos nacionalinis sekretorius
Bernhard Burger

Pasveikinti Lietuvos Kolpingo
draugijos atvyko gausus būrys
kolpingiečių iš Vokietijos,
Šveicarijos ir Pietų Tirolio

Spalio 4 dieną Kaune buvo minima Lietuvos Kolpingo draugijos 15 metų veiklos  sukaktis. Šv. Mišios buvo aukojamos Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje, o vėliau vyko šventinis renginys.

Šventiniame renginyje dalyvavo apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, Vokietijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė Irja Berg, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, prezidentūros, apskrities bei miesto valdžios atstovai. Į renginį atvyko gausus būrys kolpingiečių  iš Vokietijos, Šveicarijos bei Pietų Tirolio, taip pat Lietuvos Kolpingo šeimų.

Susirinkusiems muzikavo smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris,  Kauno valstybinio muzikinio  teatro primadona Sabina Martinaitytė ir jos studentai – tarptautinių konkursų laureatai Liudas Mikalauskas, Egidijus Bavikinas, pianistė Audronė Eitmanavičiūtė.

Per penkiolika veiklos metų Lietuvos Kolpingo draugija įgyvendino nemažai projektų socialinėje, švietimo srityse. Kolpingiečiams padėjo ištikimi bičiuliai, bendražygiai ne tik Lietuvoje,  bet ir užsienyje.  Lietuvos Kolpingo draugijos valdybos pirmininkas kanauninkas Saulius Filipavičius įteikė padėkas nuo Kolpingo bendruomenės.

Lietuvos Kolpingo draugija – visuomeninė labdaros organizacija,  buvo įsteigta remiantis katalikų kunigo vokiečio Adolfo Kolpingo idėjomis, kilusiomis XIX a. pabaigoje. Tarptautinė Kolpingo draugija vienija 60 šalių draugijas, kurioms priklauso daugiau kaip 500 tūkst. narių. Šiuo metu Lietuvos Kolpingo draugija vienija daugiau nei 600 įvairaus amžiaus narių 32 šalies parapijose. Per pastaruosius dešimt metų pagrindinės draugijos veiklos sritys yra socialinė veikla,  švietimas ir darbas su jaunimu. Kolpingo draugija vienija pasauliečius ir bendradarbiauja su Katalikų Bažnyčia. Draugijos globėjas yra Kauno arkivyskupas metropolitas  Sigitas Tamkevičius.

Tarp kolpingiečių yra nemažai jaunimo, todėl įkurtas Kolpingo jaunimo skyrius, kuris aktyviai veikia nuo 1994 metų. Pagrindiniai jaunimo skyriaus renginiai yra kasmetinės stovyklos Kolpingo šeimų ir ne tik jų vaikams, tarptautiniai projektai, seminarai tautinėms mažumoms bei moksleiviams apie pilietiškumą ir demokratiją, paramą besivystančioms šalims, krikščionišką socialinį mokymą, organizacijų vadybą ir kt. Jau įvyko vienuolikti kasmetiniai  jaunimo lyderių kursai. Per šį netrumpą laiką paruošta ne viena jaunimo grupė, kuri organizuoja mokymus įvairių parapijų jaunimui, rengia įvairius seminarus, stovyklas. Nuo 2005 metų draugija yra tarptautinio jaunųjų europiečių tinklo GLEN partnerė Lietuvoje. Pagal šį projektą kas metai po keletą jaunų žmonių išvyksta savanoriais į besivystančias šalis.

Anykščių rajone, Troškūnuose, restauruotame XVIII amžiaus bernardinų vienuolyne, įkurtas Kolpingo kultūros ir švietimo centras. Jame organizuojamos vaikų stovyklos, seminarai suaugusiems ir jaunimui. Per metus įvairiuose renginiuose dalyvauja daugiau nei 600  žmonių.

Draugija Kaune yra įkūrusi Kolpingo kolegiją – aukštąją neuniversitetinę mokyklą, teikiančią profesinį bakalaurą ir ruošiančią aukšto lygio specialistus teisės, verslo vadybos, finansų, socialinio darbo ir verslo anglų kalbos srityse. Šiuo metu kolegijoje dieninėse ir neakivaizdinėse studijose  studijuoja daugiau nei 700 studentų iš įvairių Lietuvos vietovių.  Kitas draugijos svarbus projektas – Kolpingo mokymo centras, skirtas profesiniam perkvalifikavimui ir kvalifikacijos kėlimui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija