Atnaujintas 2008 m. spalio 15 d.
Nr. 78
(1671)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dailė ir poezija – kaip sesės dvynės

Bronius VERTELKA

Iš Panevėžio į Vilnių gyventi
Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė
išvyko kaip dailininkė,
o grįžo jau kaip ir poetė

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje spalio 2-ąją vyko almanacho „Žodžiai ir spalvos“ pristatymas bei 2007 metų baltarusių, lenkų, lietuvių poetų ir dailininkų Nidos plenero tapybos darbų parodos atidarymas.

Vakarą vedęs Rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas priminė, jog tarp plenero dalyvių buvo beveik pusė panevėžiečių.

Tapytoja Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė, dabar gyvenanti Vilniuje, plenero metu atsiskleidė ir kaip poetė. Vakaro metu ji skaitė savo eiles. Vieną jų skyrė gimtajam Paįstriui. Beje, jam yra dovanojusi šimtą savo kūrybos darbų. Menininkė pakvietė į spalio 8-ąją  Panevėžio dailės galerijoje atidaromą jos tapybos parodą, skirtą   kūrybinio darbo 40-mečiui.

Atvykusi į Panevėžį kaunietė Ineza Juzefa Janonė pirmiausia nulėkė į Utenos gatvelę, apie kurią yra daug rašiusi. Panevėžys poetei – tai ir meilės miestas. Čia pamilo šviesaus atminimo prozininką Jurgį Buitkų, čia lankė J. Miltinio dramos studiją. Vieną savo eilėraštį, skirtą vyrui atminti, ji perskaitė vakaro metu.

Dailininkė Silvija Drebickaitė irgi vadina save panevėžiete – jos mama gyveno Geležinkelio gatvėje. Čia bėgo ne viena menininkės vasara. Plenere ji nutapė vaizdą, matytą nuo Urbo kalno. Poetas J. Liniauskas irgi sakė, jog jo mama gimnaziją baigė Panevėžyje.

Vakare dalyvavo baltarusiškai rašantis, bet neblogai lietuviškai kalbantis Alehas Ablažejus.   Plenere jis pramoko lietuvių kalbos. Alenas – kuklus žmogus, todėl jo eiles baltarusiškai skaitė vilnietė Tatjana Sapač.

Vakare netrūko smagių akimirkų. Birutė Jonuškaitė pažadėjo dovanoti savo knygą „Eksperimentas“ (ji jai pelnė G.Petkevičaitės-Bitės literatūrinę premiją) tam, kas pasakys jos perskaityto eiliuoto kūrinio autorių. Čia tikra poezijos žinove pasirodė miesto Fotografijos galerijos direktorė Marija Čičirkienė. Ji atspėjo, kad tai Jurgio Kunčino kūryba.

Almanacho „Žodžiai ir spalvos“ leidėjas ir literatūros kritikas Vilius Gužauskis teigė, jog Nidoje vykęs poetų ir dailininkų pleneras padėjo užmegzti tvirtus ryšius su kitų šalių kūrėjais.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija