Atnaujintas 2008 m. spalio 15 d.
Nr. 78
(1671)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Keisti ar nekeisti bevalius?

Mes esame darbdaviai tų, kuriuos išrenkame į LR Seimą  ar savivaldybes. Kiekvienas atskirai ir visa tauta privalome prisiimti šią darbdavio pareigą – parinkti, pasamdyti ir  prižiūrėti, kaip dirba „darbininkai“ – seimūnai. Darbdavio pareigos sąžiningas atlikimas yra ir bus visada aktualus valstybėje. Čia aktyviai gali pasireikšti švietėjai, intelektualai, žiniasklaida, visuomeninės organizacijos ir visi, aiškindami būtinybę prisiimti darbdavio pareigą...

Ką daryti, kad rinkėjai patikėtų, kad ne viskas beviltiška, kad galima kažką pakeisti, sudrausminti išrinktuosius. Reikia įtikinti, kad tik visuotinas balsavimas išgelbės. Tai yra turime aktyviai dalyvauti rinkimuose – bent 75 proc. rinkėjų. Nors tai yra pilietinė kiekvieno bendruomenės nario pareiga, iki šiol rinkimuose dalyvaudavo tik apie 40 proc. sąmoningų bendruomenių narių, o iš jų 26 procentai (didesnė pusė dalyvavusių) – gerai mobilizuoti, kelių kartų partijos narių šeimų nariai, nulemiantys buvusiųjų sėkmę „ganyti“ kadenciją po kadencijos. Jaunimas turi aktyviai dalyvauti rinkimuose, reitinguoti. Būtų geriau, kad būtų galima reitinguoti ne penkis kandidatus partijų sąrašuose, o trisdešimt.  

Studentų ir jaunimo atstovybių vadovai galėtų kreiptis į jaunimą, tėvus, senelius bei išvykusiusį užsienį, pakviesti  aktyviai dalyvauti rinkimuose, atlikti eksperimentą, ar galime daryti įtaką valstybės valdymui. Tai bus iššūkis jauniems ir visiems sąmoningiems gyventojams,  norintiems sparčiau kurti gerovę Lietuvoje.

Tarkime, antrame ture rinkėjai galėtų balsuoti už iškeltus (išsikėlusius) vienmandatėse mažųjų partijų –  Pilietinės demokratijos partijos, Lietuvos socialdemokratų sąjungos,  partijos „Jaunoji Lietuva“ – ir dar nedirbusius asmenis LR Seime,  iškeltus didžiųjų („tradicinių“) partijų.

Juk jų programos panašios, tikslai panašūs ir jos galėtų padėti sudaryti valdančiąją daugumą. Kadangi  dabartinės valdančios partijos neturėjo „valios“ spręsti svarbiausių problemų, priimti reikalingiausių įstatymų, tegul pailsi...  Rinkėjų valia, naujas, iš pagrindų pakeistas LR Seimas sudarys Vaivorykštinę koaliciją, į kurią įeis  3-4 partijos. Išrinktieji dirbs tik SEIME, ministrais bus specialistai, ne Seimo nariai. Bus atsakingai vykdoma parlamentinė kontrolė.  Kad tai įvyktų, reikia, kad partijų ir visuomeninių organizacijų  vadovai peržengtų „vadukų” sindromą,  imtųsi  Lietuvos gerovės kūrimo bendrų darbų, o rinkėjai (bendruomenės) sąžiningai atliktų darbdavio pareigą.

Paruošti įstatymų pataisymų projektai guli šios kadencijos Seimo komitetų stalčiuose, nes nebuvo „valios“ juos priimti. Nevykdoma parlamentinė priežiūra (neatskirta įstatymų leidybos ir vykdomoji valdžia).  

Reikėtų steigti regionuose (apskrityse) bendruomenių koordinacines tarybas. Kovoti, kad atsirastų seimūnams „valia“ atsakingai dirbti, vykdyti duotus įsipareigojimus rinkėjams. Respublikinė  koordinacinė bendruomenių taryba teiktų naujam Seimui peticijas dėl svarbiausių problemų Lietuvoje ir pareikalautų sprendimų iš išrinktųjų „darbininkų“. Jei neįvykdytų, reikėtų viešai (girdint visai Lietuvai) atsisakyti jų paslaugų. Gali būti ir kraštutinė priemonė – Lietuvos bendruomenės mitingai prie LR Seimo ar merijų. Naujajam Seimui neatidėliotinai tektų pataisyti šiuos įstatymus, nepriimtus dėl „valios“ stokos: visuotinio piliečių pajamų, išlaidų deklaravimo. Papildyti turto deklaravimo įstatymą pataisomis, kad būtų vykdomas visuotinis gyventojų pajamų bei lėšų, už kurias įsigyjamas stambesnis turtas (iš pradžių būtų tikslinga išplėsti deklaruojančiųjų skaičių, t. y. įtraukti gimines ir kt., skolinusius pinigus didelio turto įsigijimui), deklaravimas. Tada vyktų tikroji kova su korupcija. Pavyzdžiui, šiuo metu pareigūnas gauna mėnesinį atlyginimą 3 tūkstančius litų,  o per dvejus metus pasistato namą (su sklypu) už  2-3 milijonus, nes... uošvė labai turtinga – paskolino. Joms nereikia deklaruoti. Taip būtų suvaldyta didžioji dalis pareigūnų, politikų, narkomanijos, prostitucijos, lošimų ir kita šešėline veikla įgyjamų lėšų, neteisėtas turto pasisavinimas.

Įpareigoti LR Vyriausybę ir kontroliuoti ją, kad būtų vykdomas Lietuvos Respublikos  Valstybės ir Savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo pagal panaudą LR Seimo 2005 m. balandžio 21 dieną priimtas Nutarimas Nr. X-168, įpareigojantis Vyriausybę vykdyti turto apskaitą, efektyviai naudoti. (Seimo nutarimas nevykdomas, per trejus metus nieko nenuveikta, tautos turtas ir toliau grobstomas,  tinkamai neapskaitomas ir tai tenkina parlamentinę priežiūrą privalantį vykdyti  Seimą ir Vyriausybę. Save yra sunku kontroliuoti, nes tie patys asmenys yra ir Seimo, ir Vyriausybės nariai. Dėl to reikėtų atskirti valdžias – vykdomąją nuo įstatymų leidybos.)

Reikia priimti ir naujos redakcijos teismų įstatymą, įvertinantį ir teisėjų darbą. Privertus naujos kadencijos Seimo „darbininkus“ pataisyti, priimti bent kelis svarbiausius įstatymus bei kontroliuoti įstatymų vykdymą, biudžete atsirastų 9-13 milijardų litų studentų stipendijoms, mokytojų atlyginimams, o tai užtikrintų oresnį pragyvenimo lygį ir sveikatą pensininkams.

Vincentas JASIULEVIČIUS 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija