Atnaujintas 2008 m. spalio 15 d.
Nr. 78
(1671)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Ožys – daržininkas

Įsibrovusi į Gruzijos teritoriją, Rusija, apsimetusi gelbėtoja ir taikos saugotoja, nesirengia iš ten išeiti. Įsivaizduokite, kad į jūsų daržą įsibrovęs ožys nesileidžia išvaromas, naikina jūsų derlių. Kaimynai užjaučia jus, bet paslapčia džiaugiasi, kad ožys ne jų darže, neskuba jums padėti, nes patys bijo raguotojo, nesuprasdami, kad tam ožiui užaugs dar didesni ragai ir jis, sėkmingai nusiaubęs vieną daržą, brausis į kaimynų valdas.

Pasaulyje klestint abejingumui ir materializmui, politikai tik žodžiais reiškia susirūpinimą, bet veiksmų nesiima. Kiekvienas žiūri tik savo naudos. Pasaulio galingieji – tiek Rusija, tiek Amerika – dažnai elgiasi kaip okupantai, nes problemas linkę spręsti iš jėgos pozicijų. Turiu omeny Rusijos žygį į Afganistaną, Amerikos invaziją į Iraką. Vietiniai gyventojai juos laiko okupantais ir konfliktas vis gilėja. Manau, visus konfliktus turi spręsti Jungtinės Tautos, įvesdamos terminuotą tiesioginį valdymą neramumų zonose, paskiriant taikdarius. Jei per JT nurodytą laiką problema nebus išspręsta, pratęsti tiesioginį valdymą ieškant veiksmingesnių diplomatinių priemonių. Terminuotas JT tiesioginis valdymas vietiniams gyventojams neatrodytų kaip okupacija, todėl pastarieji taikdariams nejaustų neapykantos, stengtųsi padėti. Sprendimas dėl JT tiesioginio valdymo turi būti priimamas slaptu balsavimu, kas padėtų išvengti klaidų dėl ekonominių interesų ir naudos sau siekimo. Kiekviena JT narė privalo nustatytą skaičių karių skirti taikdariškai misijai.

Okupacinė Rusijos kariuomenė Gruzijos problemos neišspręs. Pasaulis, palikdamas Rusijos kariuomenę Pietų Osetijoje ir Abchazijoje, paskyrė ožį daržininku. Šiame regione būtinas JT tiesioginis valdymas įvedus savo taikdarius ir atitraukus konfliktuojančių  pusių kariuomenes. Tikėtis, kad Rusija geruoju paliks Gruzijos teritoriją, beviltiška. Reikia griežtų priemonių. Lietuvai ir kitoms posovietinėms valstybėms būtina vienytis, siekti glaudaus ekonominio bendradarbiavimo, savitarpio pagalbos teikimo viena kitai nelaimės atveju.

Manau, visos valstybės, turinčios savo teritorijoje Rusijos piliečių, privalo laikytis nuo jų atokiau, kad nebūtų galimybės provokacijoms ir konfliktams.

Renata JUŠKIENĖ,
krikščionė demokratė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija