Atnaujintas 2008 m. spalio 17 d.
Nr. 79
(1672)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nesitvardymas

Vytautas Landsbergis

Nustebino Petro Gražulio itin nesitvardąs puolimas prieš Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, kai kur ir prieš mane, nusipirktame „XXI amžiaus“ puslapyje (2008 10 10, Nr. 77). Pasirinktas paskutinis penktadienis, kad ligi rinkimų dienos jau nebūtų laiko nė atsakyti.

Atsakysiu dėl kai kurių konkretesnių dalykų. Kreipimosi į Konstitucinį Teismą autoriai, tarp jų ir P. Gražulis, vėliau, kaip pats sakosi, parašęs ir Konstitucijos pataisos projektą (parėmė tie patys), nesuvokia arba apsimeta nesuvokią gan paprastų dalykų. Konstitucijos nuostata, kad Lietuvos teritorijoje negali būti užsienio valstybių karinių bazių (1992 m. rudenį galvota pirmiausiai mąstant apie Rusiją), netaikytina NATO, kuri nėra nei valstybė, nei užsienis – juk pati Lietuva yra NATO. Be to, mėginimai traktuoti Zoknius kaip „bazę“ irgi nepagrįsti. Rusijai tikrai nepatinka, kad ten dislokuojami NATO lėktuvai, ji tikriausiai pritaria, kad P. Gražulis ir kiti ėmėsi drumsti vandenį. Štai tuo ir pasireiškė „TT“ bei „DP“ plius vieno žymaus valstiečio išdavikiškumas. Kai kurių asmenų atveju – gal ir kvailumas ar baimė nepaklusti fiurerio įsakymui. Patys kada nors parašys atsiminimus. Lauksime, visų pavardės žinomos.

Į Konstitucijos pataisą P. Gražulis įrašė dar ir leistinus Lietuvoje NATO „karinius vienetus“. Tai mintis, kad be šios pataisos net ir NATO eskadrilė atsiranda Lietuvoje neva nekonstituciniu būdu. Juolab koks nors švedų arba suomių karinių ekspertų būrys. Ne, tokiems neleidžiame! Galbūt iniciatoriui P. Gražuliui bei kitiems signatarams tiesiog stinga mąstymo sugebėjimų, bet nereikėtų tokios žinios apie lietuvių išmintį skleisti pasaulyje. Svarstys Lietuvos Seimas, Konstitucinis Teismas, mat lietuviai abejoja, ar NATO turėtų teisę juos ginti... Vien ši žinia – jau žala Lietuvai, pone Seimo nary. O priesaika?

„TT“ dar pamėgino mėtyti pėdas: „mes už NATO“, bet jeigu už tokią NATO, kuri Lietuvos negintų, tai čia R. Pakso partija parodė kas ji yra.

Norėčiau žinoti, ta pačia proga, kokių mano knygų leidybą vis finansuoja ir finansuoja „Lukoil“ kompanija? Čia jau frazė  iš ypatingų P. Gražulio sapnų.

Legenda apie „Mažeikių naftą“, kurią kai kas tebevalkioja, jau seniai sprogo „pakst“ kaip muilo burbulas. „Konservatoriai“ įmonės nepardavė ir dar su „milijardiniais nuostoliais“, o išsaugojo Lietuvai nuo „Lukoilo“ ir nuo lietuviškų lukoilininkų, kad po to A. Brazausko vyriausybė parduotų lenkams su milijardiniu uždarbiu, iš kurio žmonėms kompensuotos SSRS atimtos rublinės santaupos.

Melą apie pardavimą su nuostoliais 1999 metais graudingai paskleidė kurį laiką mūsų premjeru buvęs R. Paksas, tai tada ir praregėjome. P. Gražulis – dar ne.

Jis iškraipo ir nevykusiai politizuotą Seimo komisijos išvadą dėl J. Abromavičiaus žūties netyrimo (pati komisija to ir netyrė). Anot P. Gražulio, Seimo daugumiečiai ten pripažinę Tėvynės sąjungą „prisidėjusia prie savanorio ir valstybės saugumo darbuotojo J. Abromavičiaus nužudymo, Kauno savanorių maišto organizavimo, Bražuolės upelio tilto susprogdinimo“. Kad ir kaip to troško A. Paulausko ir V. Uspaskicho tandemas, tokių teiginių Seimo komisijos išvadoje nėra – tai P. Gražulio kūryba, o įkvėpimo pasisemta iš senų rinkiminių propagandų.

Dailiausia jo siūloma pasaka apie tai, kaip konservatoriai, pabūgę Petro Gražulio, suskubo pakeisti partijos pavadinimą iš Tėvynės sąjungos į Krikščionių demokratų partiją!

Karštinė, ne kitaip. Gal reikėtų žmogui atleisti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija