Atnaujintas 2008 m. spalio 22 d.
Nr. 80
(1673)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Ateitininkas ir politinis kalinys

Povilo Šilo 100-osioms gimimo metinėms

Spalio 25 dieną sukanka 100 metų nuo Povilo Šilo – ateitininko, teisininko, LAF (Lietuvos aktyvistų frontas) aktyvisto, ateitininkų LF (Lietuvių frontas) veikėjo, 1941 metų Birželio sukilimo dalyvio, mažojo VLIK’o (Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto) vadovo, politinio kalinio, vieno iš jau nebeegzistuojančios Krikščionių demokratų partijos atkūrėjo – gimimo.


Atsisveikinant su farmacininke, tremtine Stanislava Zokaitiene

Stanislava Gaigalaitė-Zokaitienė

Spalio 1 dieną po ilgos ir sunkios ligos nustojo plakusi daug iškentėjusi Stanislavos Zokaitienės širdis. Stanislavą daug kas pažinojo, ją labai gerbė ir mylėjo. Nuoširdumas ir noras padėti vargstančiam prie jos artino ir glaudė tremtinius, politinius kalinius, artimuosius ir kitus tautiečius.

Stanislava Gaigalaitė-Zokaitienė gimė Šiaurės Lietuvoje, Linkuvos miestelyje. Šeimoje augo penki vaikai: keturi broliai ir Stanislava. Tėvai ūkininkavo, vaikai mokėsi Linkuvos gimnazijoje. 1949 metais Gaigalų šeima, sužinojusi apie numatytą ištrėmimą, pasislėpė Dvariukų kaime, bet po poros savaičių grįžo į savo namus ir buvo suimta, ištremta. Stanislavos brolis Eimutis-Povilas buvo pasislėpęs Joniškyje pas savo draugą. Kai jis grįžo į Linkuvą, jį suėmė ir ištrėmė atskirai. Štai kaip pasakoja Stanislava apie jų trėmimą: „Sugaudė visus mūsų šeimos narius ir ištrėmė kaip didžiausius nusikaltėlius. Surinko Linkuvoje dar daugiau tokių pabėgusių šeimų ir, sukrovę į vežimus, arkliais nugabeno į Šiaulių lagerį, kur buvo pririnkta daug tokių. 1949 m. pavasarį mes už spygliuotų vielų, saugomi automatais apsiginklavusių sargybinių, atšventėme Velykas, kol buvo surinkti iš visos Lietuvos pabėgėliai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija