Atnaujintas 2008 m. spalio 22 d.
Nr. 80
(1673)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rekonstruotoje  filharmonijoje – puikus sezono atidarymo koncertas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kauno filharmonijos direktorius
Justinas Krėpšta ir apaštalinis
nuncijus arkivyskupas
dr. Peteris Stephanas Zurbriggenas

Po įspūdingo koncerto
Mūza Rubackytė gavo
daug sveikinimų ir gėlių

Šį rudenį pagaliau buvo baigta daug lėšų pareikalavusi Kauno filharmonijos rekonstrukcija ir kapitalinis remontas. Joje prieškariu buvo Teisingumo ministerijos patalpos, posėdžiavo Lietuvos Respublikos Seimas. Po remonto filharmonijos patalpos – koncertinė salė, vestibiulis, rūbinė, scena – atitinka nūdienos kultūrinių pastatų estetikos, interjero reikalavimus.

Į filharmonijos koncertų sezono atidarymą atvyko prezidentas Valdas Adamkus, tarp garbių svečių buvo apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. Peteris Stephanas Zurbriggenas bei sekretorius monsinjoras dr. Žanas Fransua Lantomas, Lietuvos kultūros ministras Jonas Jučas, grupė Seimo narių – Rasa Juknevičienė, Arimantas Dumčius, Kazys Starkevičius, Vida Marija Čigriejienė, taip pat Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kultūros ministras J. Jučas pasveikino Kauno muzikinę visuomenę, kuri turės sąlygas dar plačiau skleisti klasikinės muzikos kultūrą Kauno padangėje. Kartu su kauniečiais Kauno meras A. Kupčinskas pasidžiaugė naujai atgimusia filharmonija ir linkėjo daug turiningų, įspūdingų muzikos kūrinių skambesio šios puikios salės erdvėje.

Koncertą Lietuvos valstybinio himnu pradėjo Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras, kuriems dirigavo prof. Petras Bingelis. Vėliau žiūrovai ir klausytojai išgirdo Vidmanto Bartulio premjerinę simfoniją „Sugrįžimas“. Pirmos dalies ir viso premjerinio sezono koncerto ašimi tapo Liudvigo van Bethoveno (1770-1827) Fantazija fortepijonui, chorui ir simfoniniam orkestrui (opusas 80). Fortepijono partiją atliko fenomalioji menininkė, viena talentingiausių Europos pianisčių Mūza Rubackytė. Ji jau seniai vadinama Lietuvos muzikinės kultūros ambasadore ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Tai menininkė, kurią nuo ankstyvos jaunystės konkursuose lydėjo ir lydi sėkmė. Pianistė parengė daugiau kaip 30 solo programų, 35 koncertus fortepijonui su orkestru. Gavusi sovietinių įstaigų leidimą vykti į tarptautinį F. Listo ir Bartoko pianistų konkursą laimėjo jame Didijį prizą. Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, talentinga muzikė išvyko į prestižinį tarptautinį konkursą „Didieji Prancūzijos meistrai” Paryžiuje ir laimėjo pirmąją premiją. Paryžiuje gyvenanti pianistė dažnai koncertuoja Prancūzijoje su Tulūzos, Bretanės, Paryžiaus, Overno, Lorenės, taip pat Bazelio ir Ženevos (Šveicarija) orkestrais. Pianistė yra grojusi pasaulinio garso koncertų salėse Londone, Bonoje, Paryžiuje, Amsderdame ir daugelyje kitų miestų. Pianistė M. Rubackytė yra puiki pedagogė, kultūros veikėja, tarptautinių konkursų steigėja bei žiuri narė. Ji stengiasi propaguoti Lietuvos muziką ir formuoti teigiamą mūsų valstybės įvaizdį užsienio šalyse. Prieš penketą metų ji surengė koncertų ciklą „M. K. Čiurlionis ir O. Milašius“ su garsia prancūzų kino ir teatro aktore Fransua Fabian. Mūza Rubackytė parengė 10 eterio valandų ciklą apie Lietuvos muziką, transliuotą per Prancūzijos radiją.

Pianistė dalyvauja visuose Lietuvai svarbiuose renginiuose. Ji koncertavo Lietuvos įstojimo į NATO (Bonoje) ir Europos Sąjungą (Paryžiuje, Kopenhagoje, Berlyne, Hagoje ir kitur) progomis. Už šią veiklą Mūza Rubackytė apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos medaliu „Už nuopelnus Lietuvos kultūrai“.

Šios garsios pianistės koncertai labai laukiami Lietuvoje. Ši atlikėja žavi, keri savo kūrinių atlikimo muzikalumu, interpretacija, virtuoziškumu. Sykį išgirdęs jos atliekamus kūrinius, ypač F. Listą, V. A. Mocartą, ilgai gyvensi šių autorių muzikos pasaulyje. Kauno filharmonijos koncertų sezonas prasidėjo mūsų garsios pianistės triumfu.

Kaunas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija