Atnaujintas 2008 m. spalio 24 d.
Nr. 81
(1674)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Naujųjų laikų piratai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Jūroje prie Somalio krantų siaučiantys piratai dažnai užpuola netoliese plaukiančius laivus. Šiais metais Somalio pakrantėse užpulti 74 laivai, 20-ies laivų įgulos apsigynė nuo piratų, 24 laivai buvo apiplėšti, 30 laivų piratai pagrobė, 10 pagrobtų laivų iki šiol yra piratų rankose. Prancūzijos prezidentas N. Sarkozy jau kelis kartus siuntė specialios paskirties pajėgas Prancūzijos piliečiams iš piratų nelaisvės išvaduoti, kitų valstybių kariniai laivai irgi dažnai patruliuoja netoli Afrikos pakrančių.

Dar prieš dešimtmetį ties Somaliu piratų išpuolių būta nedaug. Somalis nėra vieninga valstybė – centrinė šalies vyriausybė, kurią pripažįsta tarptautinė bendruomenė, kontroliuoja tik sostinę Mogadišą. Iš viso Somalio teritorijoje veikia apie dešimt neoficialių, niekieno nepripažintų valstybių, dalį šalies teritorijos kontroliuoja partizanų daliniai. Somalyje jau daugelį metų vyksta pilietinis karas. Padėtis Somalyje tapo chaotiška dar 1991 metais, kai nuvertus šalies vyriausybę prasidėjo įvairių grupuočių kovos dėl valdžios. 1992 metų pabaigoje į šią valstybę buvo įvestos tarptautinės pajėgos. Tačiau po metų šios pajėgos buvo išvestos, nes per įvairių Somalio ginkluotų grupuočių užpuolimus žūdavo daug tarptautinių pajėgų karių.

Stambiausios Somalio teritorijoje realiai veikiančios valstybės – Džubalendas, Somalilendas ir Puntlandas. 2006 metų vasarą Mogadiše užvirė nuožmios kautynės tarp kelių karinių grupuočių ir vadinamųjų Islamiškųjų teismų sąjungos pajėgų. Islamiškųjų teismų sąjunga (ITS) yra radikalių musulmonų organizacija, pasisakanti už šariato įstatymų įvedimą. ITS iš dalies laimėjo kovas, užėmė Mogadišą ir kontroliavo sostinę iki 2006-ųjų gruodžio. Tuo metu Mogadišą užėmė kelių įtakingų karo vadų vadovaujamos jungtinės pajėgos, remiamos Etiopijos kariuomenės. Nuo 2007 metų pradžios Mogadiše veikia federalinė pereinamoji vyriausybė, bet jos įtaka šalyje visai menka.

Somalio piratų bazės yra įsikūrusios Puntlando valstybėje. Piratai sukūrė visą kriminalinę industriją. Jie turi galingus katerius ir motorines valtis, ginkluoti automatais ir granatsvaidžiais, ryšį tarpusavyje palaiko palydoviniais telefonais ir racijomis. Piratų gaujos vis labiau lobsta, jų vadeivos gyvena didžiuliuose prabangiuose namuose, važinėja naujais visureigiais. Šalyje, kurioje daugelio žmonės pajamos siekia tik 40 -50 dolerių per mėnesį, eilinių piratų pajamos siekia ne mažiau 5-6 tūkstančius dolerių per mėnesį. Piratų išpuoliai dažnėja nuo 2003 metų. Šių metų balandžio 4 dieną piratai užgrobė prancūzų kruizinį laivą „La Ponante“, grįžtantį iš Seišelių salų. Prancūzijos prezidentas N. Sarkozy nusiuntė elitinį specialios paskirties būrį GIGN laivui išlaisvinti. Būrio pareigūnai greitai išlaisvino kruizinį laivą, šeši piratai buvo suimti, kiti paspruko motorine valtimi. Pas piratus rasta daugiau kaip milijonas dolerių. Manoma, kad tai dalis išpirkos, gautos už pagrobtą amerikiečių jachtą. Visi suimti piratai buvo nugabenti į Prancūziją, kur bus teisiami.

Rugsėjo 3 dieną piratai netoli Somalio krantų užgrobė nedidelę jachtą, kuria plaukė du Prancūzijos piliečiai, juos nugabeno į krantą ir įkalino bunkeryje Habo kalnuose. Už jų išlaisvinimą piratai pareikalavo 1,5 milijono dolerių išpirkos. Ir vėl įkaitams išlaisvinti buvo atsiųstas specialus būrys GIGN. Suradus vietą, kur laikomi įkaitai, bunkeris buvo šturmuojamas, vienas piratas žuvo, septyni suimti.

Somalyje tęsiasi pilietinio karo veiksmai. Rugsėjo pabaigoje Somalio pietuose vykusiuose klanų susirėmimuose žuvo per 70 žmonių. Spalio 16-17 dienomis sostinės Mogadišo apylinkėse vyko susirėmimai tarp vyriausybinių pajėgų ir partizanų grupuočių. Vyriausybines pajėgas palaikė juos remiantys Etiopijos kariškiai. Kovose žuvo 20 žmonių, 35 sužeisti, susirėmimų metu sudegė nemažai pastatų. Kad pilietinis karas nurims artimiausiu metu, mažai tikėtina. Jei šalyje būtų tik dvi konfrontuojančios pusės, konfliktą gal pavyktų sureguliuoti, tačiau dabar dėl valdžios kovoja apie dvi dešimtis skirtingų grupuočių, kurios kartais tarpusavyje susijungia, siekdamos bendrų tikslų.

Rugsėjo 25 dieną piratai užgrobė ukrainiečių laivą „Faina“. Pagrobtame laive buvo 33 tankai, raketinių įrengimų atsarginės dalys, granatsvaidžiai ir kita ginkluotė. Teigiama, kad laivas „Faina“ gabeno ginklus, skirtus Pietų Sudanui. Tiesa, laivo savininkai teigia, kad laivas gabeno ginklus į Keniją, tačiau ši versija yra nepatikima. Krovinio organizatoriai praeityje jau ne kartą gabeno ginklų siuntas į Pietų Sudaną. Rugsėjo 28 dieną „Fainos“ kapitoną V. Kolobkovą ištiko infarktas ir jis mirė. Piratai reikalauja 8 milijonų dolerių išpirkos už laivo su kroviniu ir įgulos paleidimą.

Piratai plėšikauja ir kitose pasaulio vietose. Pagrindiniai piratų susitelkimo taškai – Nigerija, Malaizijos ir Indonezijos pakrantės, Šri Lanka. Spalio 9 dieną šalia Boni Ailendo salos, esančios prie Nigerijos krantų, piratai užpuolė Kipro laivą „Blue Ocean“. 25 įgulos nariai iš  Didžiosios Britanijos, Ukrainos, Pietų Afrikos Respublikos ir Nigerijos buvo pagrobti ir išgabenti į krantą. Už jų išlaisvinimą piratai pareikalavo didelės išpirkos.

Spalio 8 dieną Somalio vyriausybė pripažino Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę. Tai trečia valstybė, pripažinusi šias separatistines respublikas. Anksčiau Abchaziją ir Pietų Osetiją pripažino Rusija ir Nikaragva. Abejojama, ar daug valstybių pripažins šias nuo Gruzijos siekiančias atsiskirti respublikas. Artimiausiu metu jas gali pripažinti Venesuela, Bolivija ar kokios Afrikos valstybėlės vyriausybė.

Pastebima tendencija, kad piratų gaujos susitelkia skurdžiuose kraštuose arba kiek ekonomiškai stipresnių valstybių atkampiuose rajonuose. Tam, kad piratų galia būtų pažabota, reikia kelių prielaidų. Pirma, tarptautinių organizacijų bei suinteresuotų valstybių bendrų veiksmų; antra, prekybiniai laivai turi būti geriau saugomi (kai kurių laivų savininkai jau dabar geriau apginkluoja laivų įgulas ir šios sėkmingai apsigina nuo piratų užpuolimų); trečia, piratų sutramdymu turi būti suinteresuotos valstybių, kuriose telkiasi piratų grupuotės, vyriausybės. Ne veltui piratai ypač klesti butaforinėse valstybėse, tokiose kaip Somalis. Malaizijos ir Indonezijos vyriausybėms pradėjus vykdyti planingą kovą su piratais, išpuolių šių šalių pakrantėse gerokai sumažėjo. XX amžiaus šeštajame –devintajame dešimtmečiuose piratų išpuoliai pasaulyje buvo reti. Deja, dabar vėl tarsi sugrįžta iš knygų ir kino filmų pažįstami laikai, primenantys XVI-XVIII amžius, kai piratai klestėjo ir buvo kai kurių jūrų nekarūnuoti valdovai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija