Atnaujintas 2008 m. spalio 31 d.
Nr. 82
(1675)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Caritas“ Slaugos projekto savanorius suvienijo malda

„Caritas“ Slaugos projekto
savanoriai iš Vilniaus, Kauno
ir Panevėžio Kryžių kalne

Spalio 26 dieną apie 50 „Caritas“ Slaugos projekto savanorių iš Vilniaus, Kauno ir Panevėžio surengė išvyką į Kryžių kalną. Šios tikslinės projekto savanorių grupės, dirbančios su senais ir pagyvenusiais, vienišais ir sergančiais žmonėmis, yra vadinamos Saulės grupėmis. Pasak Projekto koordinatorės Jūratės Matikovienės, pavadinimas atspindi ir šių grupelių darbo paskirtį – padėti tiems, kurie yra vieniši bei sergantys ir savo veikla praskaidrinti senų žmonių gyvenimą.

Kaip teigė Jūratė, bendros išvykos idėja gimė kalbantis su panevėžiete seserimi Julita Žemeliauskaite. Pastebėta, kad projekto savanoriai tam tikra prasme jaučiasi vieniši, dirba savo grupelėje ir galvoja, kad yra niekam nereikalingi. Trys savanorių grupės dirba skirtinguose miestuose, todėl norėjosi, kad jose veikiantys žmonės bendrautų, keistųsi patirtimi, sako Jūratė. Be to, visuomet praktinę pagalbą teikiantiems savanoriams trūksta sielovadinės paramos, o ši kelionė – tarsi padėka už laiką ir energiją, skirtą kitiems.

„Surinkus Vilniaus, Kauno ir Panevėžio savanorius, pajudėta Kryžių kalno link. Kauno savanoriai paruošė kryžių su lentele, ant kurios pakeliui į Kryžių kalną užrašėme bendrą intenciją: už tuos, kuriuos mes globojame, už mus pačius ir už mūsų šeimas. Išrinkę vietą pastatėme kryžių, sukalbėjome maldą“, – dalinosi įspūdžiais Jūratė. Po kryžiaus pastatymo skirta laiko asmeninei maldai ir asmeninių kryžių palikimui. Kaip pastebi slaugos projekto koordinatorė, žmogus, kuris nusprendžia padėti kitiems, dažnai sulaukia priekaištų ir iš savo šeimos, artimųjų nesupratimo, jo klausiama, ar neturįs savų problemų, veiklos, ar neužtenka rūpesčių savo šeimoje.

Savanorių išvyka tęsėsi pas brolius pranciškonus, Saulės grupių geradarius priėmusius šv. Mišioms ir agapei. Po Šv. Mišių ir linksmo pasisėdėjimo, kurio metu skirtingų miestų savanoriai parodė iš anksto parengtus prisistatymus, pajudėta namų link. Savanoriai apsikeitė adresais, telefonais, planavo būsimas išvykas – taigi tikslas pasiektas. „Saulės grupių savanoriai yra ne šiaip savanoriai, o tiksliniai savanoriai, kurie gali tarpusavyje dalintis patirtimi. Kitas kartas galėtų būti ne tik savanorių bet ir tų žmonių, kuriuos mes lankome, bendra išvyka“, – dalijosi ateities planais J. Matikovienė ir pripažino, jog tai labai sunku padaryti, nes sergantys žmonės yra įpratę visą laiką būti namie, bijo išeiti į viešumą. Kelionės į šventas vietas būtų stipresnis motyvas važiuoti, ištverti savo ligą, negalią, skausmą.

Ketvirtoji Saulės grupė jau kuriama ir Kaišiadoryse.

„Lietuvos Caritas“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija