Atnaujintas 2008 m. spalio 31 d.
Nr. 82
(1675)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Išvaikščiok gūdžią tundrą su Vėlinių žvake...“

Laima Macytė

Dovanos likusiems Sibire...
Prieš išvykstant į ekspediciją
Radviliškio bažnyčioje kun. Gintas
Sakavičius ir Stasė Janušonienė

Kartą, kurią užgrūdino kančios, vargas ir tėvynės ilgesys, drįstume pavadinti dainuojančia karta. Ji jau tyliai išeina, palikdama dainomis apraudotus prisiminimus.

Kai juos trėmė, daug motinų į nežinomą kelionę pasiėmė kryžių. O kai liepos 10-ąją LPKTS Radviliškio skyriaus moterys Stasė Janušonienė, Irena Palionienė, Virginija Radzišauskienė ir Šiaulių televizijos operatorius Egidijus Juščius susirengė į ekspediciją į Krasnojarsko kraštą ir Irkutsko sritį, į kelionę pasiėmė gimtinės žemės maišelį, pašventintų žvakių, lietuviškos duonos ir mažas trispalves... 


Šv. Juozapo pakermošis

Bronius VERTELKA

Nevėžio bendruomenės namų vadovė
Stasė Eigirdienė (antra iš dešinės)
su Šv. Juozapo pakermošio dalyvėmis

Tumagalio kaimo trobos – galu atsisukusios į gatvę ir turinčios po du langus, išpuoštus medžio raižiniais. Jų ramybę saugo šimtamečiai ąžuolai. Kaime tik septynios sodybos, kuriose gyvena apie 20 žmonių, iš kurių tik du vyrai, bet čia nėra mokyklos, bibliotekos ar kultūros namų.

 Paskutinį rugsėjo sekmadienį čia buvo švenčiamas Šv. Juozapo pakermošis. Atvyko svečių iš Panevėžio ir net iš Vilniaus. Aplankę kaimo kapines, pakermošio dalyviai patraukė link seserų Veronikos Selevaitės ir Marijonos Lazauskienės sodybos. Į iš storų rąstų statytą trobą svečiai žengė pasikumšėdami į šonus, pasikuklindami. Atėjusius sutiko Nevėžio bendruomenės namų muzikantai. Su visais bendrauti sugebėjo, prie kiekvieno priėjimą atskirai rado bendruomenės namų vadovė Stasė Eigirdienė. Susėdus už gardžiomis vaišėmis apkrauto stalo, ragaujant Tumagalio vienkiemyje gyvenančio Antano Jonušio daryto alaus, netrūko kalbų ir prisiminimų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija