Atnaujintas 2008 m. lapkričio 7 d.
Nr. 84
(1677)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Išlindo yla iš maišo

Norime „padėkoti“ už kagėbistiniu braižu parašytą redaktoriaus atsakymą p. Balčiūnams. Sukurptos kaltės yra ne tuo adresu. Juk Kubiliaus valdymas buvo labai trumpas, be to, kairieji jam kaišiojo pagalius į ratus. Bet rinkėjai susiprato ir atsigręžė į niekinamus ir atstumtuosius Tėvynės sąjungos politikus, kurių pirmtakai ir dabarties patriotai dovanojo Lietuvai laisvę. Kam pavydo kirminas dėl dešiniųjų sėkmės graužia bambą, tie apako atskleisdami savo dviveidiško veido tikrąją pusę. Jūs darote meškos paslaugą tėvynei, stumdamas ją į ateistų ir komunistų rankas, tikėdamiesi išspausti pelno iš komunistų milijonierių. Mes nematome skirtumo tarp LKDP ir LKDS, regis, tas pats š..., tik kitoje saujoje.

Atsisakę okupantui tarnauti krito broliai lietuviai lyg rudens lapai, trūnijo sandėliais paverstos bažnyčios, išnaikinta Lietuvos šviesuomenė, šimtai kunigų pasmerkti lėtinei mirčiai. Kartu su šiaurės vėjais aimanavo Sibiro speiguose nekaltų žmonių skeletai, kol užpustė taigos pūga. Tai aiškiai pasakyta „XXI amžiuje“. Paskaitykite!

Išskyrus redaktoriaus ir P. Gražulio straipsnius, lenkiame galvas prieš laikraščio žurnalistus, gerbiame patriotišką darbą teisingai nušviečiant šių dienų aktualijas ir praeities tėvynės opas. Miela skaityti, kas širdį gaivina, atgimsta sunkių pokario metų prisiminimai vaikystėje. Turime viltį, kad po rinkimų atsistosime į teisingą kelią. Dieve, padėk!

Jeigu lietuvis nebūtų kolaboravęs, okupantas nebūtų 50 metų viešpatavęs ir pripildęs blogiu mūsų tautiečius. Nuo „čerkos“ iki „dviesti gram“ išmokė lenkti, liko debilais ir invalidais, daugelis jaunų vyrų paliko šeimas, vaikus, išėjo prie konteinerių.  Daug senelių namų atidaryta, juose vaikų suvežti nusenę tėvai, nes namuose jiems nėra vietos. Globos namai perpildyti atsilikusių su protine negalia ir našlaičių. Visa tai byloja apie LKDP ir LKDS narių ir jų rėmėjų nuveiktus „darbus“.

Kai mano mamytė Bronislava Racevičienė atsisakė talkinti okupantų tarnams, Klaipėdos tribunolo teismas skyrė jai 25 metus nelaisvės – ji šešerius metus penėjo Taišeto uodus, kirto taigos miškus.

Albina Gadeikienė,

Marytė Katalynienė

Naujoji Akmenė

Be reikalo Petras Gražulis aprašinėja konservatorių nuodėmes

Labai nustebino  išspausdintas P. Gražulio straipsnis („XXI amžius“, spalio 10 d.). Šis asmuo paplavas pila jau nuo nepriklausomybės pradžios. Ir radijas, ir televizijos, ir bemaž visa spauda juodina konservatorius, todėl gerai žinome visas jų „nuodėmes“. Be reikalo P. Gražulis taip rūpestingai aprašė jas – tai tik Petro su nuvažiavusiu stogu samprotavimai. Bet kad jūs, ponai, išspausdinote, tai daug daugiau nuostabu. Tikėjomės, kad nors vienu leidiniu galima pasitikėti, o dabar leidote suabejoti jūsų teisingumu. Ar nebijote, kad daug savo gerbėjų ir skaitytojų nubarstysite? Bet, matyt, jums gerai atlygino.

Valerija

Panevėžys

 

Redaktoriaus atsakymas. Visų pirma, jei diskutuojame politikos klausimais, reikia bent minimaliai teisingai vartoti politinius terminus. Jūs net du kartus minite LKDP ir LKDS, bet, reikia manyti, abu kartus klystate. Galbūt galvoje jūs turite LSDP ir LSDS? Bet tai visiškai skirtingi dalykai: LKDP ir LKDS yra krikščionių demokratų politinės organizacijos – partija ir sąjunga. O LSDP ir LSDS yra socialdemokratinėmis besivadinančios dvi partijos – viena komunistinė, kita tikroji, išlaikiusi prieškario Lietuvos ir dabartinės Europos socialistinę partijos kryptį, bent formaliai. (Negaliu atsakyti už tos partijos vadovus, nes nesu LSDS narys, esu krikščionis demokratas.)

Kažkaip nemokame ramiai ir kultūringai diskutuoti. Kas smerktina tame, kad žmogus nusprendžia dalyvauti vienoje ar kitoje partijoje arba kelti savo kandidatūrą rinkimuose į Seimą? Nejaugi manote, kad tą gali daryti tik buvę komjaunuoliai ar komunistai? (Tokiais yra ir Kubilius, ir Razma, ir Juknevičienė, ir kai kurie kiti „dešinieji“, neskaičiuojant daugelio iš komunistų vadų inspiracijų kilusių „partijų“ narių.) Manote, kad kovai už Lietuvos laisvę, tikinčiųjų teises gyvenimą paskyrę žmonės neturi teisės kandidatuoti į nepriklausomos Lietuvos Seimą? Nepritariu tokiai nuostatai. Gal sakysite, kad reikia eiti pas Kubilių ir prašyti jo sutikimo ar leidimo, jeigu jam nepatinka mano nuostatos ar dalyvavimas antisovietiniame pasipriešinime? Nematau reikalo maldauti, be to, žinau jo ir jo aplinkos nusiteikimą. (Kita vertus, reikėtų tiesiai pasakyti, kad Tėvynės sąjungą valdo ne pats Kubilius, o viena moterėlė – daugeliui tai nėra jokia paslaptis.) Nei Kubilius, nei kiti Tėvynės sąjungos vadai nuo pat jos įkūrimo nėra pakvietę į partiją buvusių disidentų ar Laisvės kovotojų.  TS valdžioje esantys tremtiniai ar pasipriešinimo dalyviai yra susiję ne tiek su antisovietiniu pasipriešinimu, kiek, švelniai kalbant, su bendradarbiavimu su KGB (aišku, ne visi). Tad apie kokias šios partijos vadovybės patriotines nuostatas galima kalbėti? Dabartinė TS vadovybė tik naudojasi patriotų balsais, kartu su keliais savo bendraminčiais užimdama dešiniosios partijos nišą, neleisdama įsitvirtinti kitai dešiniajai partijai. Tuo tikslu ir buvo sunaikintos krikščionių demokratų bei tautininkų partijos.

O jeigu manote, kad LSDP ir LSDS (vis dėlto spėju, kad šias partijas turėjote galvoje, rašydama LKDP ir LKDS) yra tas pat š..., tai vis dėlto klystate. Pagal svetimos valstybės slaptųjų tarnybų planus į valdžią buvo atvesta komunistų partija (pasivadinusi LSDP), o jūs, kaip tikra patriotė, besijaudinanti dėl tėvynės likimo, tam pritariate?! Jeigu nematote ir nesuprantate, kad okupantų talkininkų įkurta LSDP viską padarė, kad tikrai socialdemokratinė partija LSDS nepatektų į valdžią, tai jūsų reikalas. Bet man, kažkiek suprantančiam politiką, tas nėra priimtina. Pažįstu buvusių politinių kalinių, kurie įsitikinę, kad tikra kairioji partija būtinai turi egzistuoti Lietuvos politiniame gyvenime – bet tik ne su okupantų skriaudomis ir našta susijusi LSDP.

Ir neverskite redaktorių skaityti  „XXI amžiuje“ publikuotus tekstus. Daugelį jų esu ne tik skaitęs, bet ir pats esu jų autorius (nors ir pavardės nenurodęs ar slapyvardžiu pasirašęs) arba paskatinęs kitus žmones ar žurnalistus juos rašyti. Be to, galiu jums pasakyti, kad laikraštis beveik neturi žurnalistų – yra tik susibūręs bendraminčių būrelis, kurie laikraštį „padaro“ ir įdomų, ir patriotišką. O tai, kad neturime lėšų žurnalistams samdyti, tai, kad neturime lėšų spaustuvei ir darbuotojams algas mokėti, esame „dėkingi“ ir jūsų garbinamo Kubiliaus „politikai“: jam patriotinio laikraščio nereikia, jam reikia tik mūsų pagyrų ir jūsų balsų, kad patektų į valdžią. Tą mes patyrėme ne kartą ir jokie pagraudenimai neįtikins, kad yra kitaip, nes tokia yra realybė, kad ir kokia ji nemaloni.

Nesinori gąsdinti gerbiamų skaitytojų, bet Kubiliaus koalicinis valdymas, sprendžiant pagal kai kurias jo ar jo atstovų užuominas, atsirūgs ne vienam. Ypač tiems, kurie gauna mažas pajamas – minimalią algą, iš sovietinių laikų atėjusią mažą pensiją (ypač tų, kurie dėl savo politinių antikomunistinių pažiūrų negalėdavo užlipti karjeros laiptais ir buvo priversti badmiriauti gaudami mažą algą) ir pan. Juk valstybės išlaidos bus mažinamos ne iš valdančiųjų didžiosios kišenės, bet iš skurstančiųjų ar viduriniųjų. O kur dar auganti infliaciją, kosminis gyvenamųjų patalpų šildymo mokestis (kuriam naujoji valdžia uždės patį didžiausią PVM mokestį, nors šis Seimas tą mokestį yra sumažinęs). Mes ne kartą esame tiesiogiai patyrę dešiniųjų nemeilę patriotiniam laikraščiui. Nejaugi jums reikia daugiau įrodymų? O gal jūs taip jau įtikėjote „šventuoju“ Kubiliumi, kad jokie įrodymai ir argumentai nepadeda? Manote, kad jis gilus ir nuoširdus tikintysis? Gaila, kad jūs nematėte, kaip Šiluvos Apreiškimo koplyčioje jis klegėdamas „juokavo“ su jauna bendrapartiete (o gal šaipėsi iš keliais aplink altorių ir stebuklingąjį akmenį einančių tikinčiųjų), piktindamas žmones.

Tikrai užjaučiu jus už jūsų Mamytės Sibire patirtas kančias. Bet kai š... pavadinate ir LSDS (klaidingai – LKDS), jūs menkinate ir net niekinate kitų Sibire žuvusiųjų atminimą – juk ir tikrųjų socialdemokratų (ne su okupantais žygiavusių komunistų, dabar besiveržiančių į nepriklausomos Lietuvos valdžią) ten daug žuvo, ir emigracijoje už tėvynės laisvę kovodami mirė. Kodėl toks nepakantumas kitokių politinių pažiūrų žmonėms? Argi mes jau pamiršome krikščioniškus priesakus?

Valerijai iš Panevėžio (ir kitiems sunerimusiems skaitytojams) norisi pranešti, kad laikraščio prenumeratorių skaičius dėl publikuotų straipsnių nuo lapkričio ne tik nesumažėjo, bet net padidėjo ir viršija pereitų metų skaitytojų skaičių. O kad P. Gražulio straipsnis buvo užsakomasis ir už jį buvo gautas tam tikras mokestis (kaip ir už kitus straipsnius ar skelbimus rinkimų kampanijos metu), tas buvo aišku iš prierašo. Be to, nurodėme, kad redakcija nepritaria autoriaus teiginiams (geriau tiko rašyti – „nepritaria kai kuriems autoriaus teiginiams“). Tad nereikėtų pykti už straipsnio publikavimą. Būkime tolerantiškesni kitokiai nuomonei ir laikraščio redakcijai. Nesivadovaukime komunistine nuostata, kad laikraštis yra „visų“ (arba „niekieno“) – kiekvienas laikraštis priklauso savininkams, kurie turi jį išlaikyti, rūpintis jo gaunamomis lėšomis, ieškoti trūkstamų pajamų, ieškoti darbuotojų, talkininkų ir kt. Jiems tenka didžiulis darbas surasti platintojus, rėmėjus, jiems tenka daugybė rūpesčių, apie kuriuos redakcijoje nedirbantis žmogus net neįsivaizduoja. Laikraščiai, gaunantys milijonines pajamas, taip pat ima mokestį už užsakomuosius straipsnius, kodėl negalime to daryti mes, ypač kai nesuduriame galo su galu? Gal mes darome ką nors antiįstatymiško? Tad bent iš dalies atsikratę komunistų valdžios, atsikratykime ir komunistinių pažiūrų. Kažkaip per dažnai kai kurie asmenys prisiima teisę teisti laikraščio redakciją, kištis į jos reikalus, nors tam neturi nei moralinių, nei juridinių motyvų. Komunistinis raugas ir komunistinė mąstysena dar labai gajūs!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija