Atnaujintas 2008 m. lapkričio 7 d.
Nr. 84
(1677)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vieneri arkivyskupo metai Baltarusijoje

Minsko–Mogiliovo arkivyskupas
dr. Tadeušas Kondrusievičius
Autoriaus nuotrauka

Kaimyninės Baltarusijos Minsko-Mogiliovo arkivyskupas dr. Tadeušas Kondrusievičius spalio 24 dieną dalyvavo Kaune vykusioje tarptautinėje  mokslinėje konferencijoje „Krikščioniškos vertybės postmodernioje visuomenėje“ ir skaitė pranešimą „Krikščionis postmodernizmo ideologijos akivaizdoje“. Ta proga Kauno kunigų seminariją baigęs Baltarusijos arkivyskupas „XXI amžiui“ papasakojo apie katalikų padėtį šioje šalyje ir atsakė į kelis klausimus.

Lapkričio 10 dieną sukaks vieneri metai, kai Jūs paskirtas Minsko-Mogiliovo arkivyskupu. Kokia šiuo metu katalikų padėtis Baltarusijoje?

Baltarusijoje katalikų – apie 15 procentų gyventojų. Tai iš viso apie 1,5 milijono žmonių.

Baltarusijoje šešiose vyskupijose yra vienas kardinolas ir šeši vyskupai, dirba 440 kunigų. Be to, veikia dvi kunigų seminarijos. Jose mokosi 120 seminaristų. Katalikams nedaroma jokių kliūčių veikti ir propaguoti religines tiesas.

O kokia padėtis lietuviškose katalikų „salose“, Lietuvos pasienyje, Gardine ir kitur? Kokios galimybės dirbti pastoracinį darbą kunigams lietuviams?

Deja, šiuo metu Baltarusijos valdžia kunigų lietuvių skaičių didinti nežada. Tenka verstis esamu kunigų skaičiumi. Mat kunigų kandidatūros yra aptariamos valdžios atstovų, kurie sprendžia ar leisti vienam ar kitam kunigui iš užsienio dirbti pastoracinį darbą Baltarusijoje.

Kiek katalikų šventovių yra Minske ir kiek katalikų?

Minske katalikai turi keturias bažnyčias ir dvi koplyčias. Katalikų bendruomenei priklauso 300 tūkstančių  tikinčiųjų. Minske veikia  trys leidyklos, kuriose leidžiami religiniai leidiniai – maldaknygės, knygos, žurnalai. Leidinių tiražas kol kas tenkina paklausą.

Koks baltarusių katalikiškas jaunimas?

Jaunimas po ilgų stagnacijos metų tapo aktyvesnis. Ketvirtadienais renkasi religinių diskusijų klube. Palyginus daug jaunimo susirenka į sekmadienines ir šeštadienines pamaldas. Daug atvyksta priimti krikšto, santuokos sakramentus.

Perskaitėte įdomų pranešimą. O ar Baltarusijos mokslinė inteligentija domisi religinėmis temomis, kviečia Jus skaityti paskaitų?

Per tuos vienerius metus, kaip dirbu Baltarusijoje man pavyko suburti apie šimtą mokslininkų į Krikščionių inteligentų protų klubą, kuris renkasi kiekvieną ketvirtadienį diskutuoti pačiais opiausiais religijotyros, mokslo ir religijos klausimais. Jis labai populiarus. Čia ir aš dalyvauju.

Valdžia bemaž visur nelabai noriai leidžia statyti naujas bažnyčias. Kaip elgiamasi Baltarusijoje?

Jokių trukdymų nedaroma. Vienintelė kliūtis – lėšų trūkumas bažnyčių ar koplyčių statybai. Tikiuosi, kad laikui bėgant atsiras dosnių rėmėjų.

Ačiū už pareikštas mintis. Tepadeda Visagalis Jūsų kilniame ganytojiškame darbe Baltarusijoje.

Kalbėjosi  Kazimieras Dobkevičius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija