Atnaujintas 2008 m. lapkričio 7 d.
Nr. 84
(1677)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Maskvoje nužudyti du jėzuitai kunigai

Mindaugas BUIKA

Maskvoje nužudyti jėzuitai kunigai –
ekvadorietis Viktoras Betankuras
ir vokietis Otas Mesmeris

Du kunigai jėzuitai
buvo nužudyti šiame name

Užuojauta dėl skaudžios netekties

Ypatingomis sąlygomis veikianti Katalikų Bažnyčia Rusijoje patyrė dar vieną sunkią netektį: šalies sostinėje Maskvoje buvo nužudyti du aktyvūs sielovadininkai jėzuitai kunigai Otas Mesmeris ir Viktoras Betankuras. Spalio 28-osios vakarą jų sumaitoti kūnai buvo rasti Petrovkos gatvės bute, priklausančiame Jėzaus Draugijai. Dvasininkų nužudymo aplinkybės ir priežastys kol kas nėra išaiškintos, nors įvykį tiriantys teisėsaugos pareigūnai neatmeta galimybės, kad nusikaltimas įvykdytas siekiant pagrobti ikonas ar kitą bažnytinę nuosavybę.

Jau spalio 29 dieną Maskvos katalikų Dievo Motinos katedroje vietos arkivyskupas Paulas Pecis vadovavo gedulingoms šv. Mišioms už tragiškai žuvusius jėzuitus kunigus. „Šiandien kreipiamės į tave, Viešpatie, kad suteiktum amžinąjį atilsį savo tarnams, kurie taip netikėtai sugrįžo pas Tave, ir duotum mums stiprybės kad mes toliau galėtume gyventi Tavo meilėje“, – kalbėjo homilijoje ganytojas. Pamaldose dalyvavo šimtai tikinčiųjų, prie nužudytų dvasininkų fotografijų buvo uždegta gausybė žvakių ir padėtos didžiulės puokštės gėlių.

Prieš tai paskelbtame Rusijos vyskupų konferencijos pareiškime teigiama, jog „Katalikų Bažnyčia Rusijoje patyrė sunkią netektį. Iš gyvenimo pasitraukė uolūs ganytojai, kuriuos ypač mylėjo tikintieji.

Bažnyčia kreipia maldas gailestingajam Dievui, kad jis priimtų žuvusių dvasininkų Oto ir Viktoro sielas į teisiųjų buveinę. Taip pat meldžiamasi ir už tuos, kurie įvykdė tokį baisų nusikaltimą, kad „Viešpats suteiktų jiems atgailos malonę“, kadangi „žmogžudystė sunki ir baisi nuodėmė ir kiekvienas ją padaręs nusipelno teisingos bausmės“. Bažnyčia tikisi, kad „Rusijos teisėsaugos organai suras nusikaltėlius, o teismas ir visuomenė pateiks jų piktadarystei objektyvų juridinį ir moralinį įvertinimą“.

Jėzaus Draugijos generalinis vyresnysis tėvas Adolfas Nikolaso savo kreipimesi į visus pasaulio jėzuitus pakvietė juos parodyti savo solidarumą ir paramą broliams iš Rusijos šią sunkią išbandymo valandą. Tėvas A. Nikolsas taip pat pareiškė užuojautą nužudytųjų artimiesiems, padėkojo Bažnyčiai už atjautą ir paragino visą Jėzaus Draugiją melsti amžinosios ramybės žuvusiems broliams bei kad liautųsi visų formų smurto apraiškos.

Užuojautą Katalikų Bažnyčiai „dėl tragiškos žmogžudystės“ pareiškė Rusijos Stačiatikių Bažnyčios vadovas Maskvos patriarchas Aleksijus II, kuris tomis dienomis priėmė į svečius atvykusį Prancūzijos vyskupų konferencijos pirmininką, Paryžiaus arkivyskupą kardinolą Andre Ventrua. Užuojautą taip pat pareiškė Rusijos musulmonų muftijų tarybos vadovas Damyras Gizatulinas, pabrėždamas, kad dvasininkų nužudymas yra „didelė netektis visiems tikintiesiems“.

Pašaukimais gausi katalikiška šeima

Tarptautinės jėzuitų žinių tarnybos perduotoje informacijoje nurodoma, kad nužudytasis kunigas Otas Mesmeris gimė 1961 metų liepos 14 dieną Kazachstano mieste Karagandoje, katalikiškoje vokiečių kilmės šeimoje. Į Jėzaus Draugiją jis buvo priimtas Lietuvos sostinėje Vilniuje 1982 metų rugsėjo 1 dieną sunkiomis sovietmečio sąlygomis, kai vienuolinė veikla buvo uždrausta. Kunigystės šventimus Latvijos sostinėje Rygoje buvo gavęs 1988 metų gegužės 9 dieną. Įgijęs Rusijos pilietybę, jis amžinuosius vienuoliškus įžadus davė 2001 metų spalio 7 dieną Novosibirske. Nuo 2002 metų spalio 13 dienos buvo paskirtas vadovauti jėzuitų vienuolijos Rusijos nepriklausomam regionui (regio independens Russica, SJ), kuriam priklauso 56 Jėzaus Draugijos nariai, dirbantys buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje (išskyrus Baltijos valstybes).

Dvasininkais tarnauja kiti trys tėvo O. Mesmerio broliai iš kurių du yra jėzuitai. Vyskupas Nikolausas Mesmeris, SJ, eina Kirgizijos apaštalinio administratoriaus pareigas ir reziduoja šalies sostinėje Biškeke. Kunigas Jeronimas Mesmeris, SJ, tarnauja Vokietijos jėzuitų provincijoje, o kunigas Viktoras Mesmeris sielovadinį darbą atlieka Karagandos vyskupijoje Kazachstane, jis yra Džezkazgano parapijos klebonas. Trys nužudyto kunigo O. Mesmerio seserys – Ona, Marija ir Lina yra vienuolės ir tarnauja Novosibirsko vyskupijos pastoracijoje. Šios diecezijos ganytojas, Rusijos vyskupų konferencijos pirmininkas, jėzuitas vyskupas Jozefas Vertas spalio 30 dieną Novosibirsko katedroje taip pat aukojo gedulingas šv. Mišias už nužudytus dvasininkus, melsdamas jiems amžinosios ramybės Kristuje.

Gedulingos pamaldos už žuvusiuosius vyko ir Niurnbergo mieste Vokietijoje, kur dabar gyvena kunigo O. Mesmerio motina Marija ir kiti šeimos nariai. (Ši katalikiška šeima išaugino devynis vaikus.) Šv. Mišioms vadovavo Bambergo arkivyskupas Liudvigas Šikas, koncelebruojant Vokietijos jėzuitų bendruomenės nariams. Pranešama, kad Vokietijoje bus palaidoti ir tėvo O. Mesmerio palaikai, kurie buvo parvežti po lapkričio 5 dieną Maskvos Dievo Motinos katedroje aukotų laidotuvių šv. Mišių.

Kito žuvusio jėzuito kunigo Viktoro Betankuro palaikai buvo išgabenti į jo tėvynę Ekvadorą. Jėzaus Draugijos informacijos tarnybos duomenimis, tėvas V. Betankuras gimė 1966 metų liepos 7 dieną Gajakilo mieste (Ekvadoras). Į jėzuitų vienuoliją įstojo 1984 metų rugsėjo 14 dieną Ekvadoro sostinėje Kite, kur 1997-ųjų liepos 31 dieną gavo kunigystės šventimus. Po studijų Argentinoje, Ekvadore, Vokietijoje ir Italijoje, 2004 metais Romoje apsigynė teologijos daktaro disertaciją. Rusijoje sielovadinę tarnystę ėjo nuo 2001 metų, rūpinosi dvasinių pašaukimų ugdymu, dirbo profesoriumi Maskvos Šv. Tomo filosofijos teologijos ir istorijos institute.

Abu nužudyti jėzuitai kunigai pastaruoju metu aktyviai dalyvavo Maskvos Šv. Liudviko katalikų parapijos gyvenime. Čia už jų sielas taip pat buvo aukojamos gedulingos pamaldos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija