Atnaujintas 2008 m. lapkričio 12 d.
Nr. 85
(1678)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Tremtiniai ir politiniai kaliniai minėjo jubiliejų

Rūta AVERKIENĖ

Juosta apjuosiamas Vytautas Kaziulionis

Varėnos kultūros centre, deja, jau negausiai susirinkę Varėnos krašto tremtiniai ir politiniai kaliniai kalbėjo apie netolimos Lietuvos istorijos įamžinimo ir atminties svarbą. Tądien, minint Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Varėnos skyriaus bei tremtinių ansamblio „Viltis“ dvidešimties metų jubiliejų, buvo prisimintos svarbiausios datos ir laisvės kovų dalyvių atlikti darbai.

Varėnos skyriaus pirmininkas Vytautas Kaziulionis prisiminė ne tik sunkias likimo brolių ir seserų dienas Sibire, bet ir kryžius, koplytstulpius, koplytėles, atminimo lentas, kurias per dvidešimt metų pastatė Varėnos krašto politiniai kaliniai ir tremtiniai. Visus šiuos darbus liudija Varėnos kultūros centro fojė atidaryta fotografijų paroda.

Seimo narys, istorikas Algis Kašėta sakė, kad Varėnos skyriaus nariai buvo ir yra vieni aktyviausių šalyje ir apie tai liudija visame Varėnos krašte gausiai pastatyti atminimo paminklai.

Su jubiliejumi varėniškius sveikino Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos narė Jūratė Marcinkevičienė. Už prasmingus renginius auklėjant jaunąją kartą padėkos raštas įteiktas V. Kaziulioniui ir pirmajai „Vilties“ ansamblio vadovei Reginai Svirskienei, jais apdovanoti ir aktyviausi sąjungos nariai. Už nuopelnus Lietuvai apdovanoti: Bronius Savickas, Vytautas Kuklys, Vytautas Melešius, Stasys Avižinis, Jonas Beržanskas, Juozapas Bušniauskas, Adolfas Baliukonis, Petras Tribandis. Už patriotinę veiklą ir istorinio atminimo saugojimą – Danutė Grigaravičienė, Marija Vaitulevičienė, Apolonija Melešienė, Agota Jaurienė, Bronė Veremčiuk, Danutė Šablinskienė, Tadas Šablinskas, Marija Blažulionienė, Vincė Valackaitė, Ona Budėnienė ir Gražina Kuodienė.

LPKTS Alytaus skyriaus ir Dzūkijos regiono koordinatorė Janina Juodžbalienė, dėkodama varėniškiams už aktyvią veiklą, jos pirmininką V. Kaziulionį apjuosė tautine juosta, jam buvo įsegtas medalis.

„Linkiu, kad idėjos, už kurias kovojote, gyvuotų ir persiduotų iš kartos į kartą...“ – sakė renginyje dalyvavęs rajono meras Vidas Mikalauskas. Meras pasveikino ir „Vilties“ ansamblį bei įteikė jo nariams dovanų muzikinį centrą.

LPKTS Varėnos filialo 20 metų jubiliejaus proga Savivaldybės padėkos raštais apdovanoti aktyviausieji skyriaus nariai ir tremtinių ansamblio „Viltis“ vadovė ir nariai.

Politiniams kaliniams ir tremtiniams koncertavo Varėnos „Bočiai“, „Piemenukai“ iš Nedzingės, Kibyšių kaimo etnografinis ansamblis, dainavo Vaida ir Vida Marcinkevičiūtės ir ansamblis „Viltis“. Po iškilmingo minėjimo likimo broliai ir sesės dar ilgokai bendravo prie arbatos puodelio, šoko, dainavo, prisiminė savo gyvenimo ir drauge visos šalies istoriją.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija