Atnaujintas 2008 m. lapkričio 12 d.
Nr. 85
(1678)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Marcinkonys šventė Simajudą

Rūta AVERKIENĖ

Groja Krikščiūnų šeimos kapela
iš Kaišiadorių

Margionių klojimo teatro artistai
vaidina spektaklį „Siratų ašaros“

Simajudas – apaštalų Simono ir Judo šventė, kasmet švenčiama Marcinkonyse, mat parapijos bažnyčia pavadinta šių apaštalų vardu. Šiemet Simajudas Marcinkonyse buvo švenčiamas taip, kaip šiuos atlaidus švęsdavo senovėje.

Atlaidų dalyviai galėjo pasigrožėti ne tik viena gražiausių Lietuvoje procesijų, kurioje buvo nešamos parapijai priklausančių kaimų vėliavos, bet ir tautiniais drabužiais pasipuošusiais procesijos dalyviais.

Šv. Mišių metu senuoju papročiu buvo aukojama naminė duona, vaisiai, o paskui visi rinkosi į kleboniją. Senieji marcinkoniškiai atsimena, kad taip būdavo kaime po kiekvienų atlaidų. Vakarop laisvalaikio ir pramogų centre Margionių klojimo teatro artistai vaidino J. Gaidžio pjesę „Siratų ašaros“, vakaronės dalyvius linksmino Krikščiūnų šeimos kapela iš Kaišiadorių ir Alytaus „Bočiai“. Jauni ir pagyvenę marcinkoniškiai ir svečiai vakaronėje drauge dainavo liaudies dainas.

Pasak Simajudo šventę Marcinkonyse organizavusios laisvalaikio ir pramogų centro direktorės bei kaimo bendruomenės pirmininkės Rimutės Avižinienės, noras atgaivinti senąsias kaimo tradicijas kirba jau seniai, nes jas atsimena ne visi net ir viduriniosios kartos gyventojai, o reikia, kad jas žinotų ir savo vaikams perduotų ir patys jauniausi marcinkoniškiai.

Pasak senolių, Marcinkonių ir aplinkiniuose kaimuose tądien pjaudavo avį ar baroną, kepdavo duoną, virdavo šaltanosius, šusdavo grikius. Tai, ką Dievas duodavo užauginti,  aukodavo ne tik Bažnyčiai, bet ir elgetoms. Per Simajudą kaime vykdavo rudens gėrybių ir amatų jomarkai.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija