Atnaujintas 2008 m. lapkričio 14 d.
Nr. 86
(1679)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Krizės „tramdymas“

Po rinkimų Lietuvoje daug kas apsivertė aukštyn kojom. Pasirodo, mes gyvename didžiausios krizės sąlygomis, į kurią mus įklampino Kirkilo vyriausybė, ilgai slėpusi informaciją apie sunkią padėtį. Tačiau naująją porinkiminę koaliciją sudariusių keturių partijų vadovai prieš televizijos ir foto kameras pozuoja linksmai nusiteikę, lyg krizės Lietuvoje nebūtų. Gal tai – pergalės džiaugsmas? Na, jei koks Uspaskich, pasiekęs pergalę rinkimuose ir radęs netvarką valstybės finansuose, džiaugtųsi, gal ir būtų suprantama. Bet kai džiaugiasi patriotai, vadinamieji dešinieji, neaiškus ir įtartinas tas jų džiaugsmas. Vis dėlto kaip paaiškinti koalicininkų džiaugsmingus, pasitenkinimu spindinčius veidus, kai teigiama, kad Lietuva atsidūrė didžiulėje krizėje? Gerai, kad jie imasi gelbėti Lietuvą. Koalicininkai turėtų prisiminti, kad gelbėja Lietuvos ekonomiką, gautą iš ekskomunistų valdžios, su kuria draugauja ne vienerius metus. Gal reikėtų tą „koalicinį“ džiaugsmą kiek sumažinti, ypač turint galvoje tai, kad imdamiesi „pašalinti“ krizės padarinius, koalicininkai rengiasi daug ką suversti ant vargšės tautos pečių.


Ar Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaus
globalistas Gintaras Steponavičius?

Atviras laiškas Andriui Kubiliui

Per trumpą Lietuvos Nepriklausomybės laikotarpį pasikeitė daug vyriausybių. Ir po kiekvieno pasikeitimo girdime tas pačias kalbas: nepadarė reformų, praskolino šalį. Iš dabartinių skolų, kaip rašo laikraščiai, kiekvienam Lietuvos gyventojui tenka 5000 litų. Paskutinės vyriausybės adresu girdisi dar daugiau kritikos. Kritikavo žmonės, Prezidentas ir Jūs, pone Premjere. Kyla klausimas, kodėl atvirai ir piktai kalbama tik tada, kai vyriausybė baigia savo kadenciją? Ar nereikėjo kalbėti anksčiau – gal būtų padaryta mažiau blogio?


Ar realizuota Sąjūdžio programa?

Bronislavas GENZELIS

Bronislavas Genzelis
Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotrauka

Prabėgo du dešimtmečiai nuo Sąjūdžio Steigiamojo suvažiavimo. Peržvelgiau savo sakytos kalbos tekstą. Tada mums rūpėjo savos, demokratinės valstybės atkūrimas ir pilietinės visuomenės sukūrimas. Ar viskas susiklostė taip, kaip norėjosi? Lietuva yra laisva. Jos žemės nemindo okupantų batai.

Lietuva yra demokratinė valstybė. Deja, pasirodė, kad vien demokratinės šalies Konstitucija neišsprendžia visų problemų – pilietinė visuomenė ugdosi šimtmečiais. Per dvejus dvidešimtmečius nesugebėjome sukurti normalios politinės sistemos. Kuriami mitai. Vienas iš jų – tiek metų valdė „kairieji“. Kas tie kairieji? Adolfas Šleževičius, kurio viešpatavimo metais siautėjo „Vilniaus brigados“ ir panašūs nusikaltėlių susivienijimai, klestėjo EBSW, kai valstybinis, tai yra mūsų visų užgyventas kapitalas, plaukė į neaiškių asmenybių rankas? Gedimino Kirkilo vyriausybė, kurioje antru smuiku grojo Artūro Zuoko kompanija, nors pastarieji buvo tiek sąžiningi, kad nevaizdavo savęs kairiaisiais? Vyko rinkimai, nors jie ir nebuvo Zuokui palankūs, tačiau jo įtaka nesumažėjo. Taigi, rinkimai esmės nekeičia. Prieš rinkimus tiktai oligarchinės grupuotės persirikiuoja, sukuria naujus darinius. Ir Lietuvoje neaišku, kas yra kairieji, kas yra dešinieji.


Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis

Lapkričio 4-6 dienomis Birštone vyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinis posėdis. Kartu su Lietuvos vyskupais posėdžiavo Apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas ir nunciatūros patarėjas mons. Jean-Franēois Lantheaume.

Posėdyje vyko LVK vadovybės ir komisijų bei tarybų rinkimai. Prieš rinkimus LVK pirmininkas ir generalinis sekretorius bei komisijų ir tarybų pirmininkai apžvelgė trejų metų veiklą, apibendrino nuveiktus darbus. Trejų metų kadencijai perrinkta LVK nuolatinė taryba: pirmininkas – Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius; vicepirmininkas – Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis; narys – Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Generalinio sekretoriaus pareigoms trejų metų kadencijai perrinktas mons. Gintaras Grušas. LVK komisijų pirmininkų bei narių sudėtis ir tarybų pirmininkai išliko tie patys.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija