Atnaujintas 2008 m. lapkričio 19 d.
Nr. 87
(1680)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Sąjūdžio deklaracija

LPS iniciatyvinės grupės klubo siūlymu 2008 m. lapkričio 8 dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įvykusiame Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Steigiamojo suvažiavimo 20-ies metų jubiliejaus minėjime  dalyvavusių LPS Steigiamojo suvažiavimo delegatų, LPS Seimo narių ir visų dalyvių priimta Sąjūdžio deklaracija, kuria kviečiami burtis visų kartų sąjūdiečiai.

Prieš dvidešimt metų susikūręs Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis atliko savo pagrindinį tikslą – atkūrė Lietuvos valstybės nepriklausomybę. Tačiau per aštuoniolika nepriklausomos Lietuvos Respublikos gyvavimo metų ši valstybė vis dar toli nuo Sąjūdžio idealų įgyvendinimo. Svetimųjų priespaudą pakeitė savos valdžios, susijusios su stambiu verslu, savivalė. Svetimųjų atneštą neteisingumą pratęsė šių dienų teismų ir teisėsaugos institucijų, slaptųjų tarnybų nesiskaitymas su valstybės ir jos piliečių interesais. Retas aukšto rango valstybės ir valdžios pareigūnas sulaukia deramo atlygio už valstybei ir jos piliečiams padarytus nusikaltimus, už žalą valstybei. Tokie nusikaltimai slepiami prisidengus valstybės ir tarnybine paslaptimi, o jeigu kada nors būna ir išaiškinami, tai šie pareigūnai išvengia atsakomybės sulaukę senaties termino. Sąžiningi pareigūnai, kad ir kokiose valdžios institucijose jie dirbtų, vis dar yra užgožti tų, kuriems korupcija, piktnaudžiavimas valdžia, neteisingumas yra tapęs gyvenimo norma ir kasdienybe, jų klestėjimo ir įtakos valstybėje garantija. Vis dažniau įstatymai mūsų valstybėje gina valdžios ir su ja susijusių „grupės draugų“ interesus ir atsisuka prieš piliečius, kurie siekia pažaboti šią savivalę, kovoja už viešo – piliečių intereso – viršenybę. Sąžinę, patriotizmą, meilę tėvynei, tautai neretai išstumia savanaudiškumas ir rūpestis savimi, Sąjūdžio laikų vienybę dėl svarbiausių tautos interesų įgyvendinimo pakeitė asmeniniai ir grupiniai interesai. Turint daugumą Seime net akivaizdžiai savanaudiški tikslai ir siekiai atvirai įteisinami įstatymais.

Prisimindami prieš dvidešimt metų paskelbtos Sąjūdžio Geros valios pareiškimą, teigiame, kad ir šiandien, kaip ir tada, prieš dvidešimt metų, turime būti pasiryžę siekti tiesos ten, kur rasime klaidinimą, darnos ten, kur rasime netvarką, šviesos ten, kur rasime tamsą. Į kiekvieną Sąjūdžio idealus įgyvendinantį žingsnį visada atsakysime geros valios dvasia, nes mes esame Lietuva, ir mūsų ateitis – Lietuva.

Kviečiame burtis visų kartų sąjūdiečius ir visus, kurie neabejingi tam, kas vyksta. Siekusius laisvės savo tautai Sąjūdžio metais ar dar iki Sąjūdžio ir tuos, kurie prisijungė vėliau, sužavėti Sąjūdžio idealų ir siekiantys sukurti tikrai pilietinę ir demokratinę visuomenę. Kviečiame burtis visas pažangias tautos, visuomenės, piliečių pajėgas, seną ir jauną, gyvenančius mieste ir kaime. Tautos ir piliečių interesai turi tapti mūsų valstybės prioritetu kiekviename Lietuvos kampelyje. Kviečiame užmiršti praeities nesantaiką, įžeistas ambicijas ir drauge bendromis pastangomis siekti Lietuvos, kuria galėtume didžiuotis visi. Padėkime valdžiai, jeigu ji bus pasiryžusi įgyvendinti Sąjūdžio idealus, nepritarkime tiems, kurie mūsų idealų atsisakys.

Ši diena dar kartą patvirtina, kad valdžia klauso tik vieningos bei stiprios tautos. Mūsų laisvė yra tik mūsų vienybėje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija