Atnaujintas 2008 m. lapkričio 28 d.
Nr. 90
(1683)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Knyga priartins prie Evangelijos

Lapkričio 15 dieną Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio vienuolyno salėje buvo pristatyta dr. Onos Norušytės-Janušauskienės-Januševičienės knyga „Gyvenimas su darbu ir malda“. Ši knyga – pirmosios Lietuvos sociologės, Katalikiško moterų sambūrio „Caritas“ pirmininkės užrašai ir kasdieninio gyvenimo pavyzdžiai bei metodinė medžiaga mamoms, kaip katalikiškai auklėti vaiką.

Knygos pristatymas prasidėjo šv. Mišiomis vienuolyno koplyčioje. Susirinkusius karitiečius ir svečius laimino bei toliau nenuilstamai darbuotis kvietė šv. Mišias aukojęs ir pamokslą sakęs Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Tikintieji nepamiršo arkivyskupo jubiliejaus – ganytojui linkėta ilgiausių metų ir Dievo palaimos. Arkivyskupas prisiminė savo gyvenimo metus, kurie visada buvo lydimi įvairių sunkumų. Arkiv. S. Tamkevičius prisiminė sukaktis, švęstas sovietinėje Lietuvoje ir kalint Sibire, ir pakvietė kalbėti apie naująją evangelizaciją, apie šeimos reikalus, ragino iš Vakarų Europos šalių semtis tik pažangias idėjas.  

Nors pati knygos autorė jau daugiau kaip prieš metus iškeliavo į amžinybę, pristatymo metu buvo klausomasi O. Norušytės kalbos, pasakytos 1989-ųjų balandį Katalikiško moterų sambūrio „Caritas“ susirinkime, garso įrašo. Kaip ir prieš dvidešimtmetį, taip ir savo knygoje „Gyvenimas su darbu ir malda“, O. Norušytė akcentavo tikėjimą kaip gyvenimo esmę – didžiausią vertybę.

Pristatymo metu kalbėjusios knygos sudarytojos ses. Albina Pajarskaitė ir dr. Aldona Kačerauskienė pabrėžė O. Norušytės indėlį į krikščioniškąjį švietimą. A. Kačerauskienė prisiminė, kad knygos autorė, buvusi dėstytoja, turėjo didelės įtakos jos pasaulėžiūros formavimuisi. Knygos sudarytoja sakė, kad rengdama dėstytojos knygą ji tarsi grąžino skolą už įskiepytas katalikiškas vertybes.

Knygos „Gyvenimas su darbu ir malda“ redaktorė A. Pribušauskaitė, džiaugdamasi knygos pasirodymu, apgailestavo, kad dėl nedidelio tiražo bei prieškario kalbėsena pateikiamų idėjų ji gali ir nepasiekti adresato, t. y. tos kartos, kuri šiuo metu kuria šeimas ir auklėja vaikus. Jaunimo švietimo bei krikščioniškų idėjų sklaidos svarbą akcentavo ir arkivyskupas S. Tamkevičius,  pabrėždamas, jog „ką duosime šeimai, tą iš jos ir gausime“, o knygos pristatymui vadovavęs Lietuvos „Caritas“ direktorius kun. Robertas Grigas pastebėjo, jog O. Norušytės asmenyje dera kertinės tikėjimo tiesos ir realus šeimyninio gyvenimo  matymas.

Pristatymo metu arkivyskupas S. Tamkevičius išreiškė viltį ir tikėjimą, kad prasminga  O. Norušytės-Janušauskienės-Januševičienės knyga „Gyvenimas su darbu ir malda“ priartins žmones prie Evangelijos. Knygą numatoma platinti vyskupijų „Caritas“ skyriuose ir  šeimos centruose.

Lietuvos „Caritas“ informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija