Atnaujintas 2008 m. gruodžio 3 d.
Nr. 91
(1684)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Garbūs metai kūrybai ne kliūtis

Bronius VERTELKA

Gieda mišrus choras „Godos“
(dirigentė Jelena Urbutienė)

V. Mikalausko menų mokyklos direktorę
Emiliją Krikščiūnaitę (dešinėje)
ir 91 metų slenkstį jau perkopusį
Juozą Bagdoną sieja meilė muzikai

Lapkričio 21-ąją Panevėžio dailės galerijoje vyko kompozitoriaus  Juozo Bagdono autorinis vakaras. Jis įėjo į V. Mikalausko menų mokyklos surengto VII tarptautinio religinės muzikos ir meno festivalio, skirto chorų globėjos šv. Cecilijos garbei, renginių ciklą. Vakare dalyvavo solistė Regina Juškienė, Panevėžio muzikinio teatro orkestras, to paties teatro mišrus choras, mišrus choras „Godos“, Panevėžio vokalinis kvartetas „Camerata“, V. Mikalausko menų mokyklos jaunių, mišrus ir Panevėžio kolegijos merginų chorai, Panevėžio apskrities šaulių rinktinės mišrus choras „Aukštaitis“.

 Panevėžio muzikų patriarchas J. Bagdonas harmonizuoja ir kuria  dainas chorams, vokaliniams ansambliams ir solistams. Kaip kompozitorius jis ėmė reikštis jau sulaukęs brandžių metų. Iki tol jis buvo žinomas kaip chorų vadovas ir dirigentas, buvo metų, kai vadovavo net trims chorams. Išėjęs į pensiją  įkūrė Panevėžio apskrities šaulių rinktinės mišrų chorą „Aukštaitis“ ir dar 16 metų jam vadovavo. Pusę amžiaus J. Bagdonas dėstė choro dirigavimą ir kitas disciplinas – buvo reiklus pedagogas. Matydamas, kad studentas nesidomi jo dėstomu dalyku, liepdavo eiti prie lango ir pasidairyti, gal koks kitas užsiėmimas jam labiau patiktų.

Mamos nuvestas į bažnyčią Juozukas išgirdo giesmę „Pulkim ant kelių“, kuri iki dabar jo širdžiai išliko brangiausia. Iš Žemaitijos kilęs J. Bagdonas muzikinę karjerą pradėjo septyniolikos metų, įsiprašęs padėti Luokės vargonininkui J. Batorui.

Rimantas Bagdonas, žinomas kompozitorius, pianistas ir džiazo muzikos atlikėjas, savo tėvą, jau pradėjusį 92-uosius gyvenimo metus, įvertino taip: „Be muzikos jis negalėtų gyventi“.

V. Mikalausko menų mokyklos direktorė Emilija Krikščiūnaitė J. Bagdonui įteikė padėką ir visi svečiai stovėdami  sugiedojo „Ilgiausių metų“.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija