Atnaujintas 2008 m. gruodžio 5 d.
Nr. 92
(1685)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Mumbajuje– teroro banga

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Indijos finansų sostinę Mumbajų sukrėtė teroro banga. Lapkričio 26-29 dienomis mieste aidėjo šūviai, sprogimai, atrodė, kad čia vyksta partizaninis karas. Lapkričio 26 dieną teroristai vienu metu pradėjo puolimą septyniuose Mumbajaus rajonuose: buvo apšaudomos žmonių susitelkimo vietos, keli viešbučiai. Keletas užpuolikų staiga prasidėjo šaudyti iš Kalašnikovo automatų geležinkelio stotyje, susprogdino kelias granatas, nukovė dešimt žmonių. Įsiveržę į „Tadž Machalo“ viešbutį teroristai nušovė tris viešbučio darbuotojus, ieškojo viešbutyje gyvenančių JAV ir Didžiosios Britanijos piliečių. Tuo metu kitos teroristų grupės įsiveržė į „Averoy“ viešbutį ir žydų religinį centrą, paėmė nemažai įkaitų. Buvo užimti ir kai kurie prekybos centrai. Per kelias dienas trukusius kovos veiksmus žuvo 195 žmonės (iš jų 12 užsienio valstybių piliečių), sužeisti 239 žmonės. Tarp žuvusiųjų yra JAV, Australijos, Japonijos, Švedijos ir Izraelio piliečių. Žydų religiniame centre teroristai nužudė rabiną, jo žmoną ir abu jų vaikus. Lietuvos piliečiai nenukentėjo, tarp sužeistųjų yra du Lenkijos piliečiai.

Lapkričio 29 dieną vykęs galutinis kovos prieš teroristus etapas buvo dramatiškas. Nors Indijos specialiųjų pajėgų kariams pavyko išlaisvinti didžiąją dalį „Tadž Machalo“ patalpų, tačiau vienas teroristas užsibarikadavo ir priešinosi visą naktį ir rytą, nukovė penkis specialiųjų pajėgų karius. Po 10 valandų trukusio aršaus pasipriešinimo specialiosioms pajėgoms pagaliau pavyko nukauti teroristą.

Indijos teisėsaugos pareigūnai vienu iš pagrindinių teroro išpuolių Mumbajuje organizatoriumi įvardijo Pakistano teroristinės grupuotės „Laškar-e-Teiba“ lyderį Jusufą Muzamilį. Indija pasiuntė notą Pakistano valdžiai, kurioje reikalaujama oficialiai išduoti J. Muzamilį. Spalio 30 dieną Indijos vidaus reikalų ministras Šivrajus Patilas atsistatydino iš savo posto. Per pastaruosius kelis mėnesius jis buvo dažnai kritikuojamas dėl aplaidaus darbo.

Mumbajus (iki 1995 metų vadintas Bombėjumi) – didžiausias Indijos miestas, turintis 17,3 milijono gyventojų, dar vadinamas Indijos finansų sostine. Mieste yra daug bankų, įvairių užsienio koncernų atstovybių. Mumbajus jau nuo XIX amžiaus garsėja kaip prekybos ir pramonės centras: jame gerai išvystyta tekstilės pramonė, veikia daug medienos perdirbimo įmonių, per Mumbajaus uostą atgabenama 60 procentų į Indiją atvežamų importinių prekių. Po 1980 metų Mumbajuje vis sparčiau vystosi deimantų apdirbimo verslas, informacinių technologijų pramonė, miestą aplanko daugybė užsienio turistų. Mumbajuje įsikūręs ir Indijos kino industrijos centras, vadinamasis Bolivudas.

Dėl teroro išpuolių organizavimo ir šių išpuolių tikslų keliamos įvairios versijos. Dalis ekspertų ir apžvalgininkų teigia, kad su teroro išpuoliais Mumbajuje susiję garsioji Al Qaeda ir Talibano judėjimas. Pakistane abi šios organizacijos yra įleidusios gilias šaknis. „Laškar-e-Teiba“ teroristinė grupuotė, Vakarų slaptųjų tarnybų duomenimis, artimai bendradarbiauja su Al Qaeda ir Talibanu. Gana įtikinama ir versija, kad pagrindinis teroristų tikslas buvo pabloginti Indijos ir Pakistano santykius. Al Qaedos, Talibano, „Laškar-e-Teiba“ ir panašių tarpusavyje susijusių grupuočių tikslas yra nuversti pasaulietinę Pakistano vyriausybę. Tad kai kurių apžvalgininkų pareiškimai, kad „už Mumbajaus teroro aktus yra atsakingas Pakistanas“ skamba neįtikinamai.

Kas gi yra šiuolaikinis Pakistanas? Šalyje tik šių metų pavasarį pasiekta kiek didesnio stabilumo. Iki tol vykusios aršios kovos dėl valdžios ir kariniai perversmai padarė didelę žalą. Pakistano prezidento pareigas nuo rugsėjo 9 dienos eina Alis Zardaris, per teroro aktą nužudytos garsios politikės Benazir Bhuto vyras. Šalies vyriausybei nuo šių metų kovo mėnesio vadovauja demokratinių pažiūrų politikas Jusufas Gilanis, kurį 2001-2007 metais ankstesnė šalies valdžia laikė įkalinusi. Šiuo metu šalyje vykdomos reformos, tačiau jos sukelia nemažą pasipriešinimą. Grėsmę Pakistanui kelia ne tik teroristinės organizacijos, bet ir šalies kariuomenėje bei žvalgyboje susiformavę klanai, susiję tiek su teroristais, tiek su vietos mafija, kurios pagrindinis verslas yra narkotikų prekyba.

Vyksta teroro aktų tyrimas. Nustatyta, kad teroristai į Mumbajų atvyko užgrobtu žvejų laivu. Jie staiga užpuolė laivą, nužudė visus penkis jame buvusius žvejus ir nepastebėti priartėjo prie Indijos pakrantės. Tada persėdo į gumines valtis ir pasiekė krantą. Visi teroristai buvo gerai ginkluoti, kiekvienas turėjo po Kalašnikovo automatą, dideles šovinių atsargas, po devynias rankines granatas, dalis jų vilkėjo neperšaunamas liemenes. Teroristai praėjo pasirengimo kursą „Laškar-e-Teiba“ treniruočių stovykloje, esančioje Pakistano valdomoje Kašmyro dalyje. Į nelaisvę paimtas teroristas Azamas Kasabas prisipažino šioje stovykloje pats praėjęs trijų mėnesių pasirengimo kursą.

Indijos žiniasklaidoje nuskambėjo daug kaltinimų Indijos valdžiai. Nemažai kritikos strėlių buvo paleista ir Indijos žvalgybos ir karinių pajėgų atžvilgiu. „Mumbajus suluošintas, žvalgyba neįgali, o šalis patyrė gėdą“, – tokiomis antraštėmis mirgėjo Indijos laikraščių puslapiai. Indijos pareigūnai pripažino, kad susidūrė su profesionaliais teroristais, kurie buvo gerai taktiškai pasirengę, greitai judėjo ir puikiai naudojosi ginklais. O policijos pareigūnai buvo visai nepasirengę galimiems susirėmimams su teroristais. Kur kas geriau pasirodė specialiųjų pajėgų kariai, tačiau jų vadai kritikuojami, kad neparengė tinkamų planų, dėl to teroristų užimtų objektų šturmas buvo vykdomas chaotiškai. Lapkričio 26-29 dienomis Mumbajuje vykę susirėmimai parodė, kokį pavojų kelia teroristų grupuotės. Didmiestis kelias dienas buvo tapęs tikra kovų arena, iš miesto ėmė bėgti turistai, buvo uždaryti kai kurie prekybos centrai, teroristų užgrobtiems objektams padaryti didžiuliai nuostoliai.

JAV prezidentas D. Bušas lapkričio 30 dieną pareiškė, kad JAV administracija padės Indijos vyriausybei: „Mes padėsime Indijos vyriausybei tirti teroro aktus ir patraukti atsakomyn dėl šių įvykių kaltus asmenis“. Gruodžio 3 dieną į Indiją atvyko valstybės sekretorė Kandoliza Rais. Ji susitiko su Indijos vadovais, aptarė susiklosčiusią padėtį. JAV Federalinio tyrimų biuro darbuotojai kartu su Indijos pareigūnais tiria lapkričio 26-29 dienomis vykdytus teroristų išpuolius, nustato organizatorių ratą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija