Atnaujintas 2008 m. gruodžio 24 d.
Nr. 97
(1690)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rorate caeli – Rasokite dangūs

Laima Macytė

Adventiniai vakarai ir juose atliekamas repertuaras, kaip skelbia renginių afišos, įpareigoja atkreipti dėmesį į kultūros darbuotojų, pedagogų perteikiamą šiandieninę Advento, kaip nacionalinės kultūros paveldo dalies bei krikščioniškos praktikos, sąvoką. Visus specialistų organizuojamus renginius galima suskirstyti į tris grupes: ikikrikščioniškos kultūros paveldo palikimo puoselėjimas (Atbėga elnias devyniaragis, Atvažiuoja žolynai ir kt.), krikščioniškas Advento šventimas senajame Lietuvos kaime (pvz., adventinių giesmių vakaras „Ateik, Atpirkėjau dangaus, ir gyvenk su mumis visados“) ir ruošimasis artėjančioms Kalėdų šventėms (Šventų Kalėdų belaukiant, Baltam dangui/ Balta žvaigždė/ Į baltą žemę žiūri ir kt.). Minėti renginiai daugiausia yra skirti priešmokyklinio ir mokyklinio amžiaus auditorijai. Praktiniai šventės laukimo renginiai ir kūrybiškumo ugdymas praverčia visiems, net ir suaugusiems, nes kiekvienam iš mūsų duota kūrybos galia, kuria galime dalytis su kitais, teikdami džiaugsmą artimui, o kartu ir patys dvasiškai tobulėdami. Tokie renginiai sveikintini, nes primena pašventinto kalėdaičio dalijimąsi prie Kūčių stalo.


Lietuvos bažnyčiose bus giedamas grigalinis choralas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Grigalinio giedojimo (Cantus gregorianus) pavadinimas kilo nuo popiežiaus Grigaliaus – Didžiojo liturgijos ir giedojimo pertvarkytojo. Šiuo vardu vadinama visa lotynų Bažnyčios muzika, tiek sukurta prieš Grigalių, tiek ir vėliau. Trijų ar keturių pirmųjų amžių krikščionys savo maldas giedojo daugiausia rytietiškomis melodijomis, ypač babiloninėmis žydų melodijomis, o galutinai jos susiformavo Romos ir gališkojo choralo pagrindu VIII–IX amžiuje Frankų valstybės teritorijoje. Tridento susirinkimas (1545–1563) suvienodino Katalikų Bažnyčios liturgiją, bet išlikę giesmynai rodo, kad dar ilgai buvo giedamos ir regioninės choralinės giesmės. Baroko ir klasicizmo laikotarpiu bažnyčioje daugiausia skambėjo būtent grigalinis choralas. Tačiau po kurio laiko jis išliko tik kai kuriuose vienuolynuose.


Metų panevėžiečiai

Bronius VERTELKA

Fotografas Virginijus Benašas
tapo Metų panevėžiečiu
švietimo srityje

Metų panevėžiečiais tituluoti: verslo srityje – UAB „Aukštaitijos vandenys“ generalinis direktorius Rimantas Liepa, kultūros ir meno – buvęs kino ir teatro aktorius bei režisierius Valdas Mykolas Jatautis, sporto – treneris Antanas Jakimavičius, švietimo – fotografas Virginijus Benašas, teisėsaugos ir policijos – Erlandas Rėgalas, sveikatos,  socialinės apsaugos – klubo „Dviračiai“ pirmininkas Alfonsas Barauskas. Gruodžio 19-ąją Dailės galerijoje  miesto meras Povilas Vadopolas ir vicemerė Zita Kukuraitienė jiems įteikė regalijas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija