Atnaujintas 2008 m. gruodžio 27 d.
Nr. 98
(1691)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dėkokime, kad Dievo Žodis pasiekė Lietuvą

Kalėdinis laiškas Kauno arkivyskupijos kunigams, vienuoliams ir visiems tikintiesiems

Jėzaus Kristaus Gimimo šventė ne tik atneša skaidraus džiaugsmo, bet ir suteikia galimybę apmąstyti esminius žmogaus būties klausimus. Apaštalas Paulius laiške Titui, skaitomame šv. Kalėdų naktį, taip rašo: „Išganingoji Dievo malonė pasirodė visiems žmonėms ir moko mus, kad, atsisakę bedievystės ir pasaulio aistrų, santūriai, teisingai ir maldingai gyventume šiame pasaulyje, laukdami palaimintos vilties – mūsų didžiojo Dievo ir Gelbėtojo Kristaus Jėzaus šlovės apsireiškimo“ (Tit 2,11-12). Taigi šv. Kalėdos neša džiaugsmo ir vilties žinią pasauliui, praradusiam viltį ir atsidūrusiam dvasinėje, o pastaruoju metu ir medžiaginėje krizėje.


Jis mums atidavė viską

Telšių vyskupo kalėdinis kreipimasis

Mieli Broliai ir Seserys, Žemaičių žemės Tikintieji, sveikiname visus jus sulaukus Kalėdų švenčių, kuriose prisimename Tą, Kuris atėjo pas mus tuščiomis rankomis, bet viską atnešė, Kuris tylėdamas taip iškalbingai mus moko, Kuris, kad ir nepagerino mūsų gyvenimo medžiaginės situacijos, bet atnaujino mūsų gyvenimą iš esmės, nušviesdamas nauja šviesa tamsiausias žemiškojo gyvenimo valandas ir suteikė viltį beviltiškiausiose gyvenimo situacijose.


Atpirkėjas yra daugiau nei pranašas

Vilkaviškio vyskupo kalėdinis sveikinimas

Jau vaikystėje mūsų atmintyje įsitvirtina šventiniai simboliai. Vieni ryškiausių iš jų yra tie, kurie siejasi su Kristaus gimimo švente. Jos simbolika ypač patraukli ir miela. Ji prakalbina ir mažą, ir jauną, ir seną. Kai kam šv. Kalėdos pirmiausia asocijuojasi su žiema, baltu sniegu, sveikinimų atvirukais, Kalėdų seneliu, dovanomis. Vis dėlto stipriausi yra religiniai simboliai, nes jie tiesiogiai siejasi su tuo, kas Kalėdose yra svarbiausia – Jėzaus gimimu. Šie simboliai – tai prakartėlė su dievišku Kūdikiu, Šventąja Šeima, angelais, tai Kūčių vakarienė, kai drauge susirinkę ypatingoje ramybėje ir džiaugsme laužiame kalėdaitį, tai Bernelių šv. Mišių liturgija, padedanti išgyventi nuostabų Viešpaties užgimimo slėpinį.
/>


Maitinkimės Dievo žodžiu

Šiaulių vyskupo kalėdinis sveikinimas

Mielieji, baigiame Mergelei Marijai skirtuosius metus, o ji mus veda už rankos prie prakartėlės, parodo gimusį Kūdikėlį ir primena visiems: „Dėkokite Viešpačių Viešpačiui, nes jo ištikimoji meilė amžina“ (Ps 136, 3).

Žvelgdami į šią ištikimą ir amžiną Meilę, mes šiais metais įžengiame į tautų apaštalui Pauliui skirtuosius metus, o apaštalas Paulius mums sako: „Džiaukitės, tobulinkitės, vienas kitą guoskite, būkite vieningi, taikiai gyvenkite, ir meilės bei ramybės Dievas bus su jumis“ (2Kor 13, 11). Su šiais, pilnais gerumo, apaštalo Pauliaus žodžiais mes prisiartiname prie prakartėlės ir trokštame giliau suprasti Kristaus gimimo slėpinį. Nuo amžių Dangaus Tėvo ŽODIS, per Marijos ištartą „Fiat“ („Tebūnie“), tampa kūnu ir apsigyvena tarp mūsų. Tai Dievo Sūnus, Amžinoji Meilė, kuri mus visus be galo pamilsta ir trokšta, kad ir mes kiekvienas pasiliktume Jo meilėje. O pasilikti Jo meilėje, tai jau dabar, šiandien gyventi amžinybės viltimi. „O amžinasis gyvenimas, tai pažinti Tave vienintelį tikrąjį Dievą ir tavo siųstąjį  Jėzų – Mesiją“ (Jn 17, 3).


Išgelbės tik tikėjimo ir doros atgimimas

Panevėžio vyskupo kalėdinis sveikinimas

Sesės ir Broliai, „štai jums skelbiu didį džiaugsmą, šiandien Dovydo mieste gimė Išganytojas!“ (Lk 2, 10) Ar gali kas nesidžiaugti ta milijonus kartų skelbta žinia? Džiaugiuosi ir aš, Jūsų vyskupas, sveikinu visus ir linkiu neblėstančio džiaugsmo!  

Bet ką reiškia Jėzaus gimimas mūsų dienų žmogui? Ką reiškia tau ir man? Ar visur daug džiaugsmo, ar visur vyksta atgimimas, keitimasis į gera? „Žmogus keičiasi ir tampa tuo, ką jis myli. Jei tu myli žmogų – tampi žmonišku, jei myli Dievą – tampi dievišku. O jei myli tik žemę, turtą – tampi žemišku, net gyvulišku“, – sako poetas-mąstytojas Angelas Silezius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija