Atnaujintas 2009 m. sausio 2 d.
Nr. 1
(1693)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius apie taiką

Linksmų šventų Kalėdų! – lietuviškai
ir dar 63 kitomis pasaulio kalbomis
Kalėdų dienos vidudienį popiežius
Benediktas XVI sveikino tikinčiuosius
visame pasaulyje. Šventojo Tėvo
kalėdinius sveikinimus, kalbą ir
palaiminimą „Urbi et Orbi“ tiesiogiai
transliavo šešiasdešimties šalių
televizijos, taip pat ir Lietuvos.

Išganingosios Dievo malonės veikimas tepasiekia daugybę žmonių, kurie dar gyvena sutemose ir mirties šešėlyje (plg. Lk 1, 79).

„Dieviškoji Betliejaus šviesa tepasklinda Šventojoje Žemėje, kurios horizontas izraeliečiams ir palestiniečiams vėl aptemęs, tepasklinda Libane, Irake ir visuose Artimuosiuose Rytuose, – sakė Popiežius. – Tepadaro vaisingas pastangas tų, kurie nenusileidžia išsigimusiai susirėmimų ir smurto logikai, o renkasi dialogo ir derybų kelią, stengdamiesi sumažinti įtampą valstybių viduje ir rasti teisingus ir ilgalaikius sprendimus visą regioną slegiantiems konfliktams. Šitos atnaujinančios ir perkeičiančios šviesos trokšta Zimbabvės gyventojai Afrikoje, jau ilgai slegiami politinės ir socialinės krizės, kuri, deja, vis gilėja, taip pat moterys ir vyrai, gyvenantys Kongo Demokratinėje Respublikoje, ypač išvargintame Kivu regione, Sudano Darfure ir Somalyje, kurių nesibaigianti kančia yra nestabilumo ir taikos nebuvimo pasekmė. Šitos šviesos visų pirma laukia tų šalių ir visų sunkumus išgyvenančių šalių vaikai, kuriems turi būti grąžinta geresnės ateities viltis.


Krikštas – priežastis, minėjimas – pasekmė

Algimantas ZOLUBAS

Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos leidinys „Varpas“ 2006 m. rugsėjo mėnesį išspausdino inžinieriaus Rimanto Kunčo-Žemaitaičio iš JAV straipsnį apie Lietuvos krikštą. Autorius remdamasis istoriniais faktais Lietuvos krikšto datą nukelia nuo Jogailos prie Mindaugo krikšto datos. Tačiau ar ir šią datą turime laikyti Lietuvos krikšto data? Stovint ant Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose slenksčio, prie šio klausimo verta sugrįžti.


Išsipildymas, kuris neprarandamas

Brangūs broliai ir seserys!

Savo kasdienybėje dažnai laukiame visai paprastų dalykų – svečių, iš kiemo sugrįžtančio vaiko, darbo dienos pabaigos, į mažą užpustytą stotį atvykstančio traukinio... Laukimo išsipildymas visuomet nudžiugina, išvaduoja nuo dalelės nerimo ir abejonės. Koks tad didelis pasikeitimas turi įvykti mūsų širdyse sulaukus svarbiausio žmonijos istorijos išsipildymo, Išganytojo gimimo, kuris išlaisvina nuo grėsmės, kad liksime supančioti nuodėmių ir šio pasaulio laikinumo.


Viskas prasidėjo nuo Kalėdų 

Kai mes kasdien po keliolika minučių paskaitome gerą knygą, praturtėja mūsų intelektas, plečiasi vaizduotės horizontai... O kas mumyse vyksta, kai dažnai skaitome knygų knygą – Šventąjį Raštą? Teologas P. Evdokimovas apie Bažnyčios Tėvus, kuriems Dievo žodis buvo jų gyvenimo credo, šitaip rašė: „Skaitydami Bibliją Tėvai skaitydavo ne tekstus, bet gyvą Kristų, ir Kristus jiems kalbėjo. Jie valgė Žodį, kaip valgoma eucharistinė Duona ir Vynas, ir Žodis jiems atsiverdavo Kristaus gelmėje“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija