Atnaujintas 2009 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1694)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kalėdinė muzika ir poezija

Benjaminas ŽULYS

Šeštadienio vakarą Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje skambėjo lietuvių ir užsienio kompozitorių kalėdinės giesmės, eilės apie Jėzaus atėjimą į šį pasaulį. Vakare buvo paminėta ir Kauno Arkikatedros Bazilikos mišraus choro „Cantate“ sukaktis. Trumpai prisimintas šios giesmininkų bendruomenės gyvenimas, svarbesnieji įvykiai. Choras susikūrė 1992 metais ir tada vadinosi Kauno miesto mišrus choras „Cantate“. Jam vadovavo žinomas chorvedys, pedagogas Benediktas Mačikėnas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) docentas Romaldas Misiukevičius. O jau dešimti metai chorui vadovauja choro dirigentė LMTA dėstytoja Vita Liaudanskaitė-Vaitkevičienė. Ir tą vakarą jos jaunatviškam mostui pakluso kelios dešimtys dainininkų.

Minėjime prisiminta, kad choras giedojo Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos), Šv. Kazimiero (Aleksoto) bažnyčiose, Lietuvos žemės ūkio universiteto koplyčioje. Choras dalyvauja Dainų šventėse, religinės muzikos koncertuose, festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. 1998 metų pabaigoje choras buvo pakviestas giedoti Kauno Arkikatedroje Bazilikoje. Susijungusios „Cantate“ ir Katedros chorų gretos ir dabar gieda sekmadieninėse šv. Mišiose, liturginių švenčių metu.

Sukakties proga Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius džiaugėsi, kad choras atliekamomis giesmėmis puošia Katedrą, padeda žmonių širdis kelti į Viešpatį. Kunigas Artūras Kazlauskas kalbėjo apie visaapimančią Dievo meilę visiems žmonėms, skelbiamą ramybę. O ramybė – tai Jėzus, tik reikia ją nuoširdžiai priimti.

„Kalėdiniai varpai gieda: sveikas, sveikas, Išganytojau“, – pakiliai giedojo choras. O dar „Linksminkimės ir džiaukimės“, Bažnytinė lopšinė, kitos giesmės skambėjo visą koncerto metą kartu su Kauno kunigų seminarijos klieriko Gyčio Stumbro kalėdinėmis eilėmis, solistės Daivos Eidikytės giesmėmis, smuikininkės Jūratės Veselytės muzikavimu.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija