Atnaujintas 2009 m. sausio 28 d.
Nr. 8
(1700)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Primenant ir įspėjant

Mušti ar nemušti

Pasipuikavimas

Krikščionybės
atėjimas į Lietuvą
ir Lietuvos vardo
paminėjimo
istoriniuose
šaltiniuose
tūkstantmetis

Viskas prasidėjo
1948-aisiais...

Paminėjo 90-metį

K. Barėno
literatūrinės
premijos laureatė

Bažnyčios linkėjimai naujajam JAV prezidentui

Mindaugas BUIKA

„Žygio už gyvybę“ dalyviai naujojo
JAV prezidento Barako Obamos
sveikinimo nesulaukė

Popiežius primena religinio paveldo vertybes

Vatikanas, kaip ir visas pasaulis, tikisi, kad po naujojo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Barako Obamos inauguracijos galingiausia pasaulio valstybė aktyviau sieks taikos ir socialinio teisingumo įgyvendinimo tarptautinėje erdvėje. Kaip tik tai nurodė ir popiežius Benediktas XVI inauguracijos dieną, sausio 20-ąją, asmeniškai pasirašytoje sveikinimo telegramoje, primindamas, kad tvirtumo reikia semtis iš religinio paveldo vertybių.  Šventasis Tėvas naująjį JAV vadovą užtikrino, kad meldžiasi Visagaliam Dievui, kad Jis suteiktų „neišsenkančios išminties ir stiprybės“ prisiimtos atsakomybės realizavimui.


Iš JAV prezidento Barako Obamos inauguracinės kalbos

Barakas Obama su žmona dalyvauja
inauguracijai skirtose ekumeninėse
pamalduose. Šalia Vašingtono katalikų
arkivyskupas Donaldas Viuerlis

Kad atsidūrėme krizėje, dabar jau aiškiai suprantame. Mūsų šalis kariauja, kariauja su didžiuliu smurtu ir neapykantos tinklu. Mūsų ekonomika labai smuko, taip nutiko dėl kai kieno godumo ir neatsakingumo, bet taip pat ir dėl mūsų visų nesugebėjimo priimti griežtus sprendimus ir paruošti šalį naujam amžiui. Prarasti namai, mesti darbai, uždarytos įmonės. Mūsų sveikatos apsauga per brangi, žlunga pernelyg daug mokyklų ir kasdien tampa vis aiškiau, kad tai, kaip mes šiandien vartojame energiją, stiprina mūsų priešininkų pozicijas ir kelia grėsmę mūsų planetai.


Panašumai ir skirtumai

Gintaras VISOCKAS

Premjeras Andrius Kubilius,
kurio sprendimas padidinti
mokesčius sukėlė neramumus
Autoriaus nuotrauka

Kuo skiriasi ministrė pirmininkė Kazimira Prunskienė, 1991-ųjų sausio pradžioje žymiai pakėlusi maisto produktų kainas, nuo ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus, 2009-aisiais padidinusio mokesčius mažiausiai uždirbančioms socialinėms visuomenės grupėms? Šis palyginimas šovė į galvą ginčijantis su viena Vilniuje gyvenančia konservatorių-krikščionių demokratų gerbėja. Toji moteris priekaištavo, esą elgiuosi itin negarbingai, nes neleidžiu premjerui Andriui Kubiliui padirbėti nė šimto dienų. Juk „viščiukai skaičiuojami rudenį“. Aš, žurnalistas, užuot leidęs Tėvynės sąjungai iš peties padirbėti bent keletą mėnesių, laikraštyje „XXI amžiuje“ užsipuolu šią partiją nuo pat pirmųjų jos atėjimo į valdžią akimirkų. Moteris nuoširdžiai piktinosi, kaip galima barti kūdikį už tai, kad šis, sakykim, nemoka vairuoti automobilio. Moteris susijaudinusi klausė, ar dešinieji per keletą savaičių galėjo suspėti ištaisyti tai, ką anie, brazauskai, kirkilai, juršėnai, sugadino bei sujaukė per aštuonerius metus?


Apie netvarką materijoje ir dvasioje

Būsimi pokyčiai, kurie ištiks visuomenę, savo mastu ir poveikiu artimiausioje mūsų istorijoje nusileidžia nebent pokyčiams po nepriklausomybės atgavimo. Socialinė atskirtis didėja ir didės, dėl to kils nesusipratimų ir pačioje visuomenėje, ir santykiuose tarp valdžios ir visuomenės. Ir didesne dalimi tai nepriklausys nuo kurios nors politinėje valdžioje esančios partijos (nebent ji sugebėtų dirbtinomis panegirikomis žiniasklaidoje išaukštinti save, o kitą – sumenkinti) – įtampa gali tik didėti. Matėme, kas atsitiko sausio 16-ąją, kai po profsąjungų (tarp jų ir krikščioniškosios Darbo federacijos) organizuoto mitingo prie Seimo kilo riaušės, dėl kurių nukentėjo mūsų valstybės prestižas tarptautinėje erdvėje. Tokie dalykai valstybei gero neduoda.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija