Atnaujintas 2009 m. sausio 28 d.
Nr. 8
(1700)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mušti ar nemušti

Dr. Rūta Gajauskaitė,

kriminologė

Tautos išmintis byloja, kad už vieną muštą dešimt nemuštų duoda. Akivaizdu, kad mušti verta, o kartais netgi būtina. Gerą pradžią padarė signataras A. Patackas, savo laiku nokautavęs R. Valatką – po to tasai visą kadenciją kaip atpirkimo avinėlis deputatavo. Sėkmės paskatinta į parlamentarų šventinimo akciją įsijungė ir tauta: gerai atsimename ir Č. Juršėno sudaužytus akinius ir dilgėlinių vantų paplakimą...

Tačiau parlamentarai stoiškai laikėsi ir toliau nieko nedarė: prieš rinkimus žadėjo, o išrinkti netesėjo! Ir nieko... Juk valdžiai nereikia už savo veiksmus atsakyti – nei priesaikoje, nei rinkimų įstatyme, nei Seimo reglamente apie tai nėra nė žodelio. Užtat Konstitucijoje įtvirtintas parlamentaro neliečiamumas! Taigi, jei dauguma nenubalsuos atimti tą privilegiją – jokios prokuratūros ar teismai nebaisūs! Tereikia tik gražiai choru susigiedoti su Seimo dauguma ir neišsišokti... Ir dar Baudžiamojo kodekso tyliai iškupiūravus pareigybinius, finansinius, ūkinius nusikaltimus ramiai „parceliuoti“ valstybės turtą... Na, atsargos dėlei dar ir mirties bausmę reikia panaikinti, kad susipykus su partneriais anie myriop nenuteistų. O šiaip – pratūnojai kur nors JAV metelius kitus ir vėl grįžti namo seną verslelį toliau varyti...

Komunistai pagaliau suprato, kad geriau būti milijonieriumi, negu revoliucionieriumi! Tik visokia smulkmė trukdo viešpatauti monopolijoms, todėl ir griebiamasi visokių „žiaurių akcijų“ ir kitokių mokestinių atrakcijų, kad tą smulkmę iš verslo išvarytų. O dar geriau – ir iš Lietuvos! Nėra žmogaus, nėra problemų...

Bet čia, pasirodo, už mūsų nepriklausomos valstybės mažuosius žmogelius mūru stojo Rusija! Ji suorganizavo riaušes Taline, Rygoje, o dabar ir Vilniuje! Sudaužė kulkomis neperšaunamus Seimo langus, apmėtė sniego gniūžtėmis ir kiaušiniais bei akmenimis...

Antra vertus, ar čia kartais ne prezidentinio pažado „visiems būti lygiai teisingu“ išsipildymas? Na, privertė jį Seimas atleisti iš pareigų du KGB rezervistus, betgi visa komanda liko savo postuose! Iš Saugumo buvo pašalinti karininkai, liudiję prieš rezervistą, bet ne rezervisto aplinkos žmones... Nepajudinta Užsienio reikalų ministerijoje ir „žydrųjų albinų“ frakcija!

Seimo šturmo akcija dar nesibaigė – jos svarstymas buvo perkeltas į saugesnę vietą – televizijos ekranus. O juose pozicija ir opozicija vertė bėdą vienas kitam, visai užmiršę, kad iki rudens rinkimų abudu (G. Kirkilas ir A. Kubilius) buvo sudarę mažumos koaliciją „2K“ ir abudu sėkmingai nuritino šalį iš „auksinio biudžeto“ aukštumų į krizės pakalnę. Kad tai televizijos spektaklis, tautai buvo aišku, netgi pensininkams, nes nė viena pusė teisiškai neįvertino antrosios už „Mažeikių“ ar „Leo LT“ aferą. Abu kilniadvasiškai vienas kitam „dovanojo“ milijardinius nuostolius. Juo labiau kad „Liūtukas“ apdairiai pasidalijo 800 milijonų – kaip dividendus... O kas gali paneigti, kad akcininkai neatsilygino „atkatu“?

Tiesa, dabar valstybei lyg ir trūksta 300 milijonų, bet tai smulkmė, palyginus su tuo, ką žada augantis „liūtukas“ ateityje. O žada jis dešimteriopai daugiau nei „Mažeikių nafta“ – 20 milijardų! Šiam skaniam pyragui iškepti, supjaustyti ir padalyti buvo sukurta speciali ministerija – energetikos instituto pajėgų neužteko. Be to, tie mokslininkai nelabai patikimi...

Ir visai nesvarbu, kad Lietuvai atominės elektrinės AE nereikia – šiluminių, vėjo bei hidroelektrinių yra tris kartus daugiau nei šaliai reikia. Ir visai nesvarbu, kad AE nepelninga tautai, nes mokame už elektrą dešimt kartų brangiau nei mūsų pirkėjai (Rusija, Baltarusija ir Latvija). Ir visai nesvarbu, kad AE stovi ir planuojama tektoninėje zonoje, kas gresia antruoju Černobyliu. Milijardinis „atkatas“ daug svarbiau.

Kai ES suabejojo „liūtuko“ skaidrumu – iškart į Briuselį buvo atiduotos visos Lietuvos aukso atsargos ir abejonės nutilo... Mūsų litas liko nuogut nuogutėlis, niekuo negarantuotas popierėlis. O tai reiškia daug baisesnę nelaimę tautai nei kad buvo su rubliniais indėliais... Bet mūsų finansų viešpats Reinoldijus Šarkinas, nuo nepriklausomybės pradžios laikų nepajudinamai tvarkantis mūsų pinigėlius, nekelia triukšmo – lyg čia būtų viskas gerai... Na, bet ko nepadarysi ramybės dėlei?

Kad nuramintų nepatenkintus rinkėjus, surado kelis atpirkimo ožius – operos teatro scenos remontą ir prapuolusius 1,5 milijardo litų Socialinio aprūpinimo ministerijos lėšų. Rimtu veidu pažadėta patikrinti. Na, ir kas kad patikrins – apgrobtai tautai vis tiek nuostolį teks padengti. Geriau jau paviešintų, kur nuplukdė „auksinį“ 30 milijardų 2008 metų biudžetą. Deja...

Kad žiniasklaida nepaviešintų šių „biudžetinių“ klondaikų savininkų, nutarta apriboti „ketvirtosios valdžios“ (spaudos) galias, apdėjus ją tokiais mokesčiais, kad ji sužlugtų, ir suteikti mokestines nuolaidas tik kai kuriems leidiniams... Aišku, tiems, kurie pučia į valdžios „dūdą“!

Spektaklis tautai per televiziją tęsiasi ir toliau – A. Kubilius pripažįsta, kad žmonės turi teisę mitinguoti, reikšti savo nuomonę, pageidavimus ir pretenzijas, tačiau ne riaušes kelti ir langus daužyti. A. Valinskas pritarė A. Kubiliui, kad niekas neišsigando prievartinių veiksmų – antikrizinius vaistus teks išgerti.

Tauta prie ekranų dar kartą amo neteko – ji, pasirodo, mitinguose kalbėti gali, bet valdžia jų klausyti neprivalo. Maža to, du iš trijų vadovų, teistų baudžiamąja tvarka (ir ne vien už gerus darbus), nepanoro solidarizuotis su savo rinkėjais! Tapo nebeaišku, į kurias duris ar langus belstis, kam peticijas ir rezoliucijas nešti, jei jų niekas neskaito... Kaip susikalbėti su valdžia, jei ji nesikalba?

Bet valdžia per televiziją demonstruoja, kad jai tauta rūpi. Antai A. Kubilius pareiškė, kad ir Seimas 15 proc. susiveržė diržus, o A. Valinskas pasiūlė savo algą iki vidutinės pensijos (800 litų) lygio sumažinti! Na, milijonierius galėtų ir veltui Tėvynei padirbėti. Juo labiau kad AMB visą savo algą skelbėsi išdalinąs... Bet šoumeno platus mostas visų buvo priimtas kaip nevykęs pokštas, o realus seimūno atlyginimas taip ir liko paslaptimi... O ką jau kalbėti apie kitų valdininkų algas ir prie jų pridedamus dvigubus, trigubus ar net keturgubus koeficientus?

Įstatymai Lietuvoje tik tautai rašomi, o valdžiai jie negalioja. Tai jau dvejopi standartai, kai piliečiams tenka visų pareigų našta, o valdžiai – visų teisių džiaugsmas. Ir tą džiaugsmą budriai saugo teisėtvarkos ranka. Maža to, dar pažadėjo pagelbėti ir ateityje: juk šios riaušės – tik apšilimas, generalinė repeticija prieš rengiamą mitingą vasario pradžioje.

Šioje vietoje nejučiom kyla mintis: ar policininkams jau pakėlė algas, ar tik pažadėjo? O gal kalėdinių premijų mestelėjo Seimas, kad jie taip uoliai gynė Parlamentą, ko nebuvo 1991 sausio 13-ąją? Tačiau tada valdžia bemat kainas sumažino ir dar kompensacinį krepšelį pakišo tautai... Šiandien A. Kubilius vis dar nesupranta, kad riaušių kaltininkas yra jis pats su savo biudžetu, o ne Paleckis su A. Butkevičiumi... Jei neatleis užveržtų diržų smulkiesiems verslininkams, tai nebus staigmena, kad kitą kartą daužys ne Parlamento langus, o siaubs „liūtuko“ savininkų parduotuvių lentynas – t. y. seimūnų privilegijuotus milijonierius!

Tikėtina, kad Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros rūmus saugos ir policija, ir kariuomenė, ir civiliai apsirengę saugumiečiai. Bet štai parduotuvėms apsaugoti tikrai neužteks savų jėgos struktūrų... Bet negi skolinsies iš Lukašenkos ar Kaliningrado?

Aišku, čia pats primityviausias būsimų mitinguotojų veiksmų variantas, kuris sukasi kiekvieno nuskriaustojo galvelėje. Ir visai nenuspėjama, ką gali suplanuoti genetiniai revoliucionierių palikuonys ar karo mokslus užsieniuose krimtę buvę krašto apsaugos vadovai. Įvairiausių variantų galima priplanuoti! Ir visi jie pasisektų, nes, pasak Lenino, apačios jau negali, o viršūnės vis dar to suprasti nenori. Taigi revoliucinė situacija jau pribrendusi, sunokusi ir pasiruošusi kirsti... 80 proc. nepatenkintos tautos – tai toks srautas, kuris savo kely nušluos bet kokias kliūtis!

Tai ar ne geriau per porą naktelių pataisyti biudžetą, atleidžiant diržus nuo tautos kaklo ir pristabdant elito puotas maro metu? Na, o ką ir kaip taisyti, sufleruoja patys mitinguotojai! Nuimkit bet kokią paramą privatiems pensijų fondams – bus iš ko mokėti pensijas sodrininkams. Panaikinkite kompensacinius vaistus, o tą pusę milijardo pridėkite prie pensijų – pavalgyti svarbiau nei alkanus gydyti. Sustabdykite visas amžiaus statybas ir „atkato“ dalybas – bus iš ko pakelti algas pedagogams ir medikams. Sumažinkite padidintus mokesčius smulkiesiems verslininkams ir uždėkite juos monopolistams – nebus bedarbių, nereiks pašalpų. Sumažinkite trigubai savo algas ir turėsime iš ko gelbėti studentiją – Lietuvos ateitį. O jeigu nenuimsite kilpos nuo spaudos kaklo – Briuseliui vien Lietuvos aukso burnai užkimšti nepakaks...

Mušti ar nemušti, gauti į kailį ar negauti – sprendžia pati valdžia. O tauta tik vykdo jų valią.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija