Atnaujintas 2009 m. sausio 30 d.
Nr. 9
(1701)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Meldėsi už krikščionių vienybę

Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje
katalikų ir evangelikų liuteronų
ekumeninės pamaldose (iš dešinės):
klebonas kun. Sigitas Matusevičius,
evangelikų liuteronų kunigas
Virginijus Kelertas ir vikaras
kun. Vitalijus Golinas
Vido Venslovaičio nuotrauka

Sausio 19-23 dienomis kiekvieną vakarą, išskyrus ketvirtadienį, vyko ekumeninės pamaldos Biržų bažnyčiose. Šiemet ekumeninėse pamaldose buvo dvi naujovės: sutarta, kad vietoj visų dvasininkų pasveikinimo kalbų bus vienas pamokslas. Katalikų bažnyčioje pamokslavo sekmininkų dvasininkas, sekmininkų bažnyčioje – metodistų, metodistų bažnyčioje – evangelikų reformatų, o reformatų – katalikų dvasininkas. Katalikų, reformatų, metodistų, sekmininkų ir liuteronų dvasininkai dalyvavo liturgijoje, skaitė Šventojo Rašto ištraukas bei vadovavo maldoms. Pamaldose taip pat dalyvavo krikščionys iš septintos dienos adventistų Biržų bendruomenės. Antroji naujovė – pamaldų metu buvo renkamos tikslinės aukos Lietuvos Biblijos draugijai. Šiai idėjai pritarė visų Biržuose gyvuojančių konfesijų dvasininkai. Iš viso surinkti 1809 litai. Biržų krikščionys liudija, kad ne tik kartu meldžiasi, bet ir bedarbystei augant šiame krašte moka vieningai aukoti svarbiam tikslui ir Dievo garbei.

Sausio 22 dienos popietę Kaune, Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje, vyko ekumeninės pamaldos. Melstis už krikščionių vienybę procesija su kryžiumi prie altoriaus atėjo Katalikų Bažnyčios dvasininkai – Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, Kauno I dekanato dekanas, Kristaus Prisikėlimo bažnyčios klebonas monsinjoras Vytautas Grigaravičius, Vytauto Didžiojo bažnyčios rektorius kun. Kęstutis Rugevičius, Lietuvos jungtinės metodistų Bažnyčios kunigas Giedrius Jablonskis ir Bažnyčios vadovas superintendentas Johnas Campbellis, Stačiatikių Bažnyčios kunigas tėvas Nikolajus, krikščionių bendrijos „Tikėjimo žodis“ pastorius Gabrielius Lukošius. Kartu su vadovais pamaldose meldėsi drauge atvykę jų ir kitų bendruomenių nariai. Giedojo stačiatikių bendruomenės atstovai, taip pat Vytauto Didžiojo bažnyčios vargonininkė ses. Virginija Juciūnaitė, FDCJ.

Įžangos žodyje pamaldoms vadovavęs vysk. J. Ivanauskas nuoširdžiai pasveikino visus, kurie atsiliepė į prasmingą tradiciją kasmet drauge susirinkti ir bendra malda prašyti gerąjį Dievą vienybės, kurios troško pats Viešpats Jėzus, kurią dovanoja Šventoji Dvasia, į kurią jungia ir veda Šventasis Raštas. Pamokslą pasakęs kun. K. Rugevičius pabrėžė kiekvienos Bažnyčios ir kiekvieno krikščionio pašaukimą būti Kristaus atvaizdu pasaulyje, o tai, kaip ir visais laikais, yra nelengva: „tam reikia supratimo, kur esame įsišakniję“.

Sausio 24 dienos vakare ekumeninės pamaldos vyko ir Švč. Jėzaus Širdies (Šančių)  bažnyčioje. Joms vadovavo šios bažnyčios klebonas kun. Virginijus Veprauskas. Drauge su juo didžiojo altoriaus papėdėje meldėsi procesija su kryžiumi čia atėję Lietuvos Jungtinės Metodistų Bažnyčios kunigas Giedrius Jablonskis ir Bažnyčios vadovas superintendentas Johnas Campbellas, baptistų bendruomenės pamokslininkas Romanas ir šios bendruomenės atstovė Jolita. Pamaldose dalyvavę šių bendruomenių nariai giedojo, skelbė atgailos maldavimus, užtarimo malda prašė Viešpaties palaikyti ir stiprinti visas bendruomenes, jų vadovus, atvesti visus prie vieno stalo.

Sausio 25 dieną Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko katalikų ir evangelikų liuteronų ekumeninės pamaldos. Jose dalyvavo klebonas kun. Sigitas Matusevičius, vikaras kun. Vitalijus Golinas, evangelikų liuteronų kunigas Virginijus Kelertas ir jo vadovaujamos parapijos vaikų namų auklėtiniai.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija