Atnaujintas 2009 m. vasario 6 d.
Nr. 11
(1703)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dirbti vardan Lietuvos

Benjaminas ŽULYS

Skleidžia meilę ir dorą

Kauno Juozo Grušo vidurinėje mokykloje buvo paminėta Šv. Kazimiero ateitininkų kuopos 20-ies metų jubiliejus. Šia proga šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Šilainių Šventosios Dvasios parapijos klebonas Emilis Jotkus, kuopos dvasios tėvas, šios parapijos altarista monsinjoras Lionginas Vaičiulionis.

Gausiai susirinkusiems šventės dalyviams arkivyskupas S. Tamkevičius kalbėjo, kad ateitininkai gali daug nuveikti, skleisdami šviesą ir tikėjimą. Štai ir Kristus kalbėjo apie meilę, o ji neatsiejama nuo aukos, nes mylintysis niekada nesieks naudos vien sau, o pasiaukos dėl kitų. Tai Kristaus kelias, jį pasirinko ir ateitininkai, kurie dvasiškai auga ir tobulėja. Paskui jaunieji ateitininkai įteikė arkivyskupui atnašas – Šventąjį Raštą, degančias žvakes, tautinę juostą. Buvo pagerbtas kuopos įkūrėjo ir dvasios tėvo kunigo Juozo Sriubo, kitų į amžinybę išėjusių aktyviausių ateitininkų atminimas.

Veiklos šaltinis – Kristus

Apie Kauno moksleivių ateitininkų Šv. Kazimiero kuopos nueitą kelią papasakojo šios bendruomenės vadovė mokytoja Vida Zulonaitė, kuopai vadovaujanti  visą jos gyvavimo laiką. Kuopos veikla pagrįsta penkiais ateitininkų principais – katalikybe, tautiškumu, šeimiškumu, visuomeniškumu, inteligentiškumu. Svarbiausias kuopos veiklos tikslas – asmenybė, kurios dvasinės vertybės, elgesys remiasi aukščiausiu tikslu – Dievu.

Per 20 metų bendruomenės veikloje dalyvavo apie 700 vaikų, o su dalyvavusiais stovyklose bus kone visas tūkstantis. Kuopa išleido 20 ateitininkų laidų. Yra nemažai ir likusių draugijoje sendraugių, tarp jų paminėtini Regina Gudišauskaitė, Laima Kubilienė, Loreta Mačiulienė, Rasa Endrikienė, Rapolas Klepackas, Jovita Antanaitienė, Ramūnas Botyrius, Janina Grigaitienė. Jie ir toliau dirba negailėdami savo laisvalaikio, energijos. Moksleiviai nuolat susitinka su Viešpačiu šv. Mišiose per Atgailos sakramentą, skaito religinę literatūrą, bendradarbiauja „XXI amžiuje“, kitoje katalikiškoje spaudoje. Sekmadieniais per šv. Mišias Šilainių Šventosios Dvasios bažnyčioje gieda jaunučių mergaičių ir jaunimo choras. Ateitininkai dalyvavo Giesmių giesmėje Kryžiaus kalne, Eucharistiniame kongrese Kaune, Šiluvoje minint Švč. Mergelės Marijos apsireiškimą. Kauno miesto bažnyčių vaikų chorų konkurse Jėzuitų bažnyčioje ateitininkai užėmė antrąją vietą. Ateitininkai kasmet apsilanko ir meldžiasi Šv. Kazimiero koplyčioje Vilniaus Arkikatedroje, Aušros Vartuose, Dievo motinos šventovėje Šiluvoje. Kuopos nariai dalyvavo Europos krikščioniškojo jaunimo susitikimuose Miunchene, Paryžiuje, Štutgarte, Milane. Įsimintinos buvo šv. Mišios Kaune S. Dariaus ir S. Girėno stadione, kurias aukojo popiežius Jonas Paulius II. O kur dar įvairūs literatūriniai-muzikiniai vaidinimai, kompozicijos. Ateitininkų folkloro ansamblis „Sutvaras“ rengia labdaros koncertus Kaune ir aplinkinėse vietovėse. Be to, kuopos nariai supažindinami su šeimos vertybėmis, skatinama pagarba ir meilė tėvams, skaistumas, kuklumas ir kitos katalikiškos dorybės.

Kuopos vadovė ir sendraugiai suorganizavo 18 vasaros stovyklų įvairiose Lietuvos vietovėse, kuriose dalyvavo jaunimas iš visos Lietuvos.  

Lemtingąją Lietuvai Sausio 13-ąją kuopos moksleiviai neliko abejingi Tėvynės šauksmui – penki iš jų (Tomas Urba, Ramūnas Botyrius, Oskaras Trimailovas, Arvydas Klivys, Jūratė Jaugėlaitė) buvo apdovanoti Sausio 13-osios Laisvės gynėjų medaliais.    

Žvelgti į ateitį

Kuopos dvasios tėvas mons. L. Vaičiulionis pasidžiaugė, kad ateitininkai tarpusavyje gražiai bendrauja, yra paslaugūs, nuoširdūs, pamaldūs. Šilainių parapijos klebonas  E. Jotkus prisiminė, kad jis pats į kunigystę atėjo paskatintas ateitininkų bendruomenės. Jis pabrėžė, kad ateitininkai turėtų plačiau žvelgti į ateitį, jai ruoštųsi dabar.  Lietuvos ateitininkų federacijos vadovas Vygandas Malinauskas, Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininko pavaduotojas Zigmas Tamakauskas, kuopos pirmos laidos ateitininkas T. Urba, kuopos sekretorius R. Klepackas irgi dalijosi prisiminimais, kalbėjo apie ateitininkų pašaukimą. Visi jie geru žodžiu minėjo kuopos vadovės V. Zulonaitės pasiaukojimą plečiant bendruomenės veiklą, telkiant jaunimą geriems darbams.

Šventėje kalbėjo, sveikino kitų organizacijų atstovai. Aktyviausieji ateitininkai buvo apdovanoti padėkos raštais. Minėjimo metu veikė kuopos narių darbų paroda, buvo parodytas dokumentinis filmas apie ateitininkų veiklą. Renginys baigėsi nuotaikingu koncertu.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija