Atnaujintas 2009 m. vasario 6 d.
Nr. 11
(1703)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vienuoliai ir vienuolės meldėsi už pašaukimus

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Šv. Mišių koncelebracijai
vadovavo Telšių vyskupas
Jonas Boruta, SJ

Atlaidų diena buvo skirta
Šilutės dekanato tikintiesiems,
todėl juose meldėsi dekanato kunigai.
Centre – kun. Virginijus Palionis,
kairėje – Žemaičių Kalvarijos
klebonas kan. Jonas Ačas
Klieriko Antano ŠNEIDERAIČIO
nuotraukos

Atlaidų akimirka

Vasario 2 dieną – kasmėnesinių Švč. M. Marijos Apsilankymo atlaidų dieną ir Kristaus paaukojimo šventykloje (Grabnyčios šventėje) – į Žemaičių Kalvariją rinkosi įvairių kongregacijų vienuoliai bei vienuolės, gyvenantys Telšių vyskupijoje įsikūrusiuose vienuoliniuose namuose. Šią dieną Bažnyčia  meldžiasi už Dievui pašvęsto gyvenimo luomo žmones ir už pašaukimus į pašvęstąjį gyvenimą. Pagrindinėse 12 val. iškilmių šv. Mišiose dalyvavo seserys vienuolės iš Eucharistinio Jėzaus seserų (Eucharistiečių), Švč. Jėzaus Širdies pranciškonių misionierių, Skaisčiausios Mergelės Marijos Širdies dukterų, Švč. M. Marijos Nepaliaujamos Pagalbos, Šv. Pranciškaus seserų, Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos seserų tarnaičių, Motinos Teresės seserų kongregacijų, atvyko broliai pranciškonai ir konventualai, kurie koncelebravo šv. Mišias. Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, jas koncelebravo Telšių vyskupo vikaras apašt. prot. Juozapas Pranciškus Gedgaudas, Telšių vyskupijos kurijos kancleris kan. lic. Remigijus Saunorius, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vadovai, Šilutės dekanato dekanas kan. Juozas Vaičius ir kiti į iškilmes atvykę kunigai. Šv. Mišių metu giedojo Šilutės parapijos choras. Ši atlaidų diena buvo skirta ir Šilutės dekanato tikintiesiems. Telšių ganytojas šv. Mišių pradžioje kreipėsi į iškilmių dalyvius, kviesdamas visus atsiverti Kristaus nešamai Evangelijos šviesai, kurią simbolizuoja žvakės, šventinamos per šv. Mišias. Pašventinęs žvakes vyskupas pakvietė visus dalyvauti žvakių procesijoje.

Šv. Mišių metu sakydamas pamokslą Telšių ganytojas kreipėsi į visus Dievui pašvęstojo gyvenimo atstovus ir atvykusius maldininkus, sveikindamas juos ir primindamas, jog šioje šventėje šventinamos žvakės primena Kristaus mokymo šviesą šių dienų pasaulyje. Ganytojas priminė, jog pašvęstojo gyvenimo atstovai yra pašaukti nešti pasauliui ne savo, o Kristaus šviesą, skelbti ne savo, o Kristaus išmintį. Šiandien pasaulyje liudyti Kristų nelengva, tačiau vienuolių gyvenimo ir pašaukimo uždavinys išlieka toks pat ir šių dienų pasaulyje – nešti Kristaus Evangelijos šviesą pasauliui savo gyvenimu, pavyzdžiu ir elgesiu. Vyskupas priminė, jog būtent pašauktieji turi degti meilės ugnimi ir švytėti dieviška šviesa taip, kad šalia esantys žmonės suvoktų, kas yra tikroji tiesa ir tikrasis gyvenimas. Kalbėdamas pašauktiesiems ganytojas kvietė juos melstis ir ypač daug dėmesio savo veikloje ir maldose skirti jaunimui, jų blaivumui bei ugdymui, šeimos bei naujų, brandžių pašaukimų į vienuolinį ir kunigiškąjį pašaukimą ugdymui ir ieškojimui. Kaip ištikimo savo pašaukimui vienuolį vyskupas pristatė Italijoje populiarų XX amžiaus šventąjį kapuciną tėvą Pijų. Kalbėdamas apie šventojo gyvenimą vyskupas sakė, jog šis vienuolis buvo itin maldingas, uolus ir nuolankus. Jis gyveno vykdydamas Dievo valią ir tuo parodydamas pasauliui, jog meilė Dievui ir artimui yra tikrosios ir svarbiausios vertybės ir šių dienų pasaulyje. Pamokslininkas priminė, kad šių dienų pasaulyje pašauktasis į vienuolinį luomą yra akivaizdus ženklas jauniems žmonėms, kokios yra tikrosios vertybės, kurias jaunas žmogus turi atrasti savo gyvenime. Patys vienuoliai ir vienuolės, gyvendami pagal Kristaus mokslą, degdami meile Dievui ir artimui, yra viltis, jog jauni žmonės suras savo kelią ir jiems bus lengviau pasirinkti blaivų, dorą, moralų, krikščionišką gyvenimą. Pašauktieji į Kristaus vynuogyną, degdami uolumu ir tikėjimu, bus tie ženklai, kurie padės šalia esantiems ir ieškantiems savo kelio pasirinkti Kristų, Bažnyčią ir vienuolinį kelią.

Po šv. Mišių Telšių vyskupas sukalbėjo pasiaukojimo Švč. M. Marijai maldą, Bazilikoje buvo giedami Kalnai, apmąstant Kristaus kančią ir jo meilę žmogui. Po pamaldų vienuoliai rinkosi į Propedeutinio kurso patalpas, kur vyko šventinė agapė ir jiems skirta konferencija.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija