Atnaujintas 2009 m. vasario 6 d.
Nr. 11
(1703)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Per Rusiją nuvilnijo politinių nužudymų banga

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Žurnalistė Anastasija Baburova

Advokatas Stanislavas Markelovas

Rusijoje ir už jos ribų plačiai nuskambėjo sausio 19-osios įvykiai Maskvoje. Tą dieną netoli Kremliaus nužudytas advokatas Stanislavas Markelovas ir žurnalistė Anastasija Baburova, Maskvos rytinėje dalyje – jaunas opozicijos politikas Antonas Stradymovas. Apie 14 valandą, kai advokatas ir žurnalistė ėjo iš spaudos konferencijos, žudikas priartėjo prie jų ir ėmė šaudyti iš pistoleto. A. Markelovas žuvo vietoje, A. Baburova mirė ligoninėje po kelių valandų. Tai įvyko už kelių šimtų metrų nuo Kremliaus. Tą pačią dieną Maskvos rytinėje dalyje prie metro stotelės rastas ir jauno politiko A. Stradymovo kūnas su kirstinėmis žaizdomis. A. Markelovas buvo čečėnų Kungijevų šeimos advokatas. 2000 metais aštuoniolikmetę čečėnę Elzą Kungijevą išprievartavo ir nužudė pulkininkas J. Budanovas. Po ilgai trukusio tyrimo buvęs tankų pulko vadas J. Budanovas nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme, tačiau pritaikius amnestiją paleistas šių metų sausio 15 dieną. Kungijevų šeima dabar gyvena Norvegijoje, o jų interesams Rusijoje atstovavo A. Markelovas. Vacha Kungijevas patvirtino, kad jis sausio 15 dieną telefonu kalbėjo su A. Markelovu ir šis skundėsi, kad jam grasinama. Sausio 23 dieną įvyko A. Markelovo, A. Baburovos ir A. Stradymovo laidotuvės.

Sausio 13 dieną Austrijos sostinėje Vienoje nužudytas buvęs prokremliško Čečėnijos prezidento R. Kadyrovo asmens sargybinis Umaras Israilovas. Buvęs R. Kadyrovo apsaugininkas į Austriją atvyko 2006 metų pabaigoje. Dėl U. Israilovo nužudymo Austrijos policija sulaikė iš Rusijos atvykusį A. Kurmajevą, kuris yra R. Kadyrovo apsaugininkas. A. Kurmajevo teigimu, Čečėnijoje veikia ,,mirties eskadronai“, kurie pačioje Čečėnijoje, visoje Rusijoje ir už šalies ribų žudo R. Kadyrovui neįtikusius asmenis.

Stanislavui Markelovui sausio pradžioje suėjo 35-eri. Jis dalyvavo ir ,,Nord-Osto“ įvykių bylos tyrime, įrodė, kad viena kaltinamoji iš tiesų nebuvo susijusi su „Nord-Osto“ užpuolimu. Ji buvo paleista iš kalėjimo. S. Markelovas gynė ir persekiojamus Baškirijos opozicijos veikėjus, Kalmukijos žurnalistus, atstovavo žinomo žurnalisto A. Beketovo interesams. Be to, šis advokatas pasižymėjo Čečėnijoje, kur gynė R. Kadyrovo režimo persekiojamus asmenis.

25 metų žurnalistė Anastasija Baburova dirbo „Novaja gazeta“ laikraštyje maždaug metus. Rašė straipsnius politinėmis temomis, parengė keletą interviu su žinomais politikais, kultūros veikėjais. Tai jau ketvirta nužudyta „Novaja gazeta“ laikraščio darbuotoja per paskutinius aštuonerius metus. Politikas Antonas Stradymovas aktyviai dalyvavo judėjimo „Kita Rusija“ veikloje, 2007–2008 metais dalyvavo įvairiuose antivyriausybiniuose mitinguose ir piketuose.

Dar prisimenami 2008 metų pabaigoje Rusijos pietuose įvykdyti politiniai nužudymai. Gruodžio 29 dieną Dagestano sostinėje Machačkaloje nužudytas Rusijos vidaus kariuomenės pajėgų Šiaurės Kaukaze vadas generolas Valerijus Lipinskis, o gruodžio 31 dieną Vladikaukaze nužudytas Šiaurės Osetijos vicepremjeras Kazbekas Pangijevas. Kai kurių V. Lipinskio kolegų teigimu, dar 2007 metų pabaigoje jam ne kartą grasinta susidorojimu. K. Pangijevas nužudytas automobilyje kartu su savo vairuotoju. Vietos žurnalistų teigimu, Šiaurės Osetijos vicepremjeras aktyviai kovojo su korumpuotais politikais, dėl to patyrė spaudimą ir reikalavimus atsistatydinti.

Sausio 15 dieną Peterburge buvo nušautas prokuroras Dmitrijus Marininas, dirbęs tyrimo grupėje, kuri aiškinosi verslininko V. Kumarino-Barsukovo, artimai susijusio su įtakingais Kremlius veikėjais, vadovaujamos grupuotės įvykdytus nusikaltimus – nužudymus, reketą, sukčiavimo atvejus.

Greta brutalių nužudymų vyksta ir kitokio pobūdžio susidorojimai su opozicijos aktyvistais, žmogaus teisių gynėjais ir žurnalistais. Sausio viduryje Novosibirsko teismas 11 metų laisvės atėmimo bausme nuteisė žinomą čečėnų žmogaus teisių gynimo aktyvistą A. Umatgerijevą. Šio žmogaus teisių gynėjo kolegų teigimu, 2008 metų pavasarį FSB pareigūnai patys įnešė du kilogramus kokaino į A.Umatgerijevo butą, o tada neva dėl prekybos narkotikais buvo pradėta baudžiamoji byla.

Beje, neseniai pasibaigė teismo procesas, kuriame buvo teisiamas opozicijos politiko, „Jabloko“ partijos Dagestano skyriaus vadovo Farido Babajevo žudikas R. Mamedrizajevas, pripažintas kaltu ir nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme. Nusikaltimo užsakovai nenustatyti. F. Babajevas buvo nužudytas 2007 metų lapkričio 24 dieną Dagestano sostinėje Machačkaloje. Šis politikas pasižymėjo įvairių akcijų – mitingų, piketų organizavimu, aktyviai prisidėjo prie „Jabloko“ partijos vykdomų parašų rinkimo akcijų.

Po S. Markelovo ir A. Baburovos nužudymo įvairiuose Rusijos miestuose įvyko protesto mitingai ir piketai. Maskvoje sausio 21 dieną įvyko piketas, kuriame dalyvavo žmogaus teisių gynėjai ir advokato kolegos L. Aleksejeva, L. Panomariovas, G. Reznikas, J. Šmitas. Grozne įvykusiame mitinge dalyvavo per 3000 žmonių. Uljanovske sausio 20 dieną įvyko piketas, kurį surengė Jungtinio piliečių fronto vietos skyriaus aktyvistai. Piketo metu buvo reikalaujama surasti S. Markelovo ir A. Baburovos žudikus ir išaiškinti nusikaltimo organizatorius.

S. Markelovo ir A. Baburovos nužudymas sukėlė didžiulį atgarsį Rusijos visuomenėje. S. Markelovo kolega, žinomas Maskvos advokatas Michailas Barščevskis, pavadinęs šiuos nužudymus ciniškais, teigė: „Dabar daug svarstoma, kas galėjo organizuoti šiuos nužudymus, kam tai buvo naudinga. Aš nenoriu į tai veltis. Galiu konstatuoti, kad po jau paplitusių opozicijos politikų ir žurnalistų nužudymų prasidėjo susidorojimai su advokatais. Pagal nusikaltėlių papročius advokatus žudyti draudžiama. Šio nusikaltimo užsakovai yra žmonės, kuriems svetimi bet kokie įstatymai ir žmogiškumo normos“. Judėjimo „Už žmogaus teises“ vadovas Levas Ponomariovas, komentuodamas Markelovo nužudymą, sakė: „Jis dirbo greta mūsų biuro. Stanislavas buvo išskirtinis advokatas, nes be advokato veiklos pasižymėjo ir kaip aktyvus visuomenės veikėjas. Maskvoje tokių advokatų buvo tik du – Karina Moskalenko ir Stanislavas. Šio advokato aktyvi veikla nepatiko tiems, kurie įstūmė šalį į stagnaciją, kurie pažeidinėja pilietines teises, vykdo korupcinę politiką“.

G. Kasparovo ir B. Nemcovo vadovaujamas opozicijos judėjimas „Solidarumas“ paskelbė pareiškimą, kuriame šie nužudymai vadinami politiniais: „Žuvusiųjų veikla buvo susijusi su žmogaus teisių gynimu, visuomenės informacija, politine veikla. Rusijos valdžia yra atsakinga už šiuos įvykius. Garsiai postringaudama apie „tvarką“, valdžia nesugeba užtikrinti elementaraus Rusijos piliečių saugumo. Visi rezonansiniai paskutinių kelerių metų nužudymai neišaiškinti. Kita auka gali būti kiekvienas iš mūsų, ginančių pilietines teises ir laisves. Mes reikalaujame atsistatydinti tuos valdžios atstovus, kurie atsakingi už teisėtvarką šalyje – vidaus reikalų ministrą R. Nurgalijevą, FSB direktorių I. Bortnikovą, generalinį prokurorą J. Čaiką. Pagarba žuvusiems draugams ir kolegoms mus įtikina dar ryžtingiau kovoti už laisvę ir demokratiją, siekti Rusiją valdančio nusikalstamo režimo nušalinimo“.

Rusijoje besitęsiantys opozicijos politikų, žurnalistų, teisininkų ir valstybės pareigūnų nužudymai aiškiai parodo, kad šalį valdantis režimas toliau tęsia agresyvią politiką šalies viduje. Nesugebėjimas surasti šių rezonansinių nusikaltimų užsakovų tik patvirtina hipotezę, kad valdantieji susiję su opozicijos politikų, žurnalistų ir teisininkų nužudymais. Vykdant tokią politiką, dalį opozicijos žurnalistų ir politikų pavyko įbauginti – jie pasitraukė iš aktyvios veiklos arba perėjo į Kremliaus pusę. Dalis žymių žurnalistų emigravo iš šalies. Vis dėlto nemaža dalis opozicijos politikų, žurnalistų ir žmogaus teisių gynėjų tęsia savo veiklą. Nors kartais teigiama, kad kova su Rusiją valdančia V. Putino ir I. Sečino vadovaujama saugumiečių gvardija primena kovą su vėjo malūnais, tačiau būtent atkaklių opozicijos veikėjų dėka sužinome tiesą apie padėtį šioje šalyje. Demokratijos viltys siejamos būtent su opozicijos veikla.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija