Atnaujintas 2009 m. vasario 13 d.
Nr. 13
(1705)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Popiežius primena sergančius ir kenčiančius vaikus

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI prie Kūdikėlio
Jėzaus vaikų ligoninės mažojo paciento

Skatinamas Bažnyčios ir medicinos institucijų bendradarbiavimas

Bažnyčios liturgijoje celebruojant Lurdo Dievo Motinos šventę pasaulio vyskupijose ir parapijose jau 17-ą kartą buvo minima ir Pasaulinė ligonių diena. Ta proga vasario 11-ąją Vatikano Šv. Petro bazilikoje šv. Mišias aukojo Popiežiškosios sveikatos apsaugos pastoracinės globos tarybos pirmininkas kardinolas Chavjeras Losanas Baraganas. Po pamaldų katedroje popiežius Benediktas XVI teikė Ligonio sakramentus.

Šiemetinei Pasaulinei ligonių dienai paskelbtame kreipimesi Šventasis tėvas pabrėžė, kad kenčiančiųjų dėl negalios dvasinis ryšys su Lurdu „mūsų mintis kreipia į motinišką Jėzaus Motinos rūpestį savo Sūnaus broliais“.

Romos vyskupas taip pat nurodė, kad ir besikeičiančiomis medicininės rūpybos sąlygomis išliko aktualus sveikatos apsaugos institucijose dirbančių žmonių ir toje teritorijoje esančių bažnytinių bendruomenių bendradarbiavimo poreikis. Kaip pavyzdį jis paminėjo Apaštalų Sosto globojamą Romos Kūdikėlio Jėzaus vaikų ligoninę, kurioje pats yra ne kartą lankęsis ir susitikęs su jaunaisiais pacientais. Šiemetiniame kreipimesi Pasaulinei ligonių dienai popiežius Benediktas XVI vėl kviečia pamąstyti apie sergančių ir kenčiančių vaikų dramą, nes jeigu suaugusiems yra sunku suprasti ir priimti kančios slėpinį, tai dar didesnis iššūkis yra vaiko kančia. Iššūkis tiems silpniems ir bejėgiams Dievo kūriniams, kartais visą likusį gyvenimą turintiems gyventi su savo liga ir kančia.

Mokymas apie žmogaus gyvybę nesikeičia

„Kasdienis atsidavimas ir nepaliaujamas tarnavimas sergantiems vaikams iškalbingai liudija meilę žmogiškajai gyvybei, ypač silpnai, visiškai ir viskuo nuo kitų priklausomai gyvybei, – rašo Šventasis Tėvas. – Reikia besąlygiškai tvirtinti aukščiausią kiekvienos žmogiškosios gyvybės orumą. Laikui bėgant nesikeičia Bažnyčios skelbiamas mokymas: žmogaus gyvenimas yra gražus, jį dera visą išgyventi net ir tuomet, kai žmogus yra silpnas ir apgaubtas kančios slėpinio“. Taigi Šventasis Tėvas dar kartą atmeta visus svarstymus apie pažeisto negimusio kūdikio sunaikinimo (aborto) ar nepagydomo ligonio (netgi vaiko) numarinimo (eutanazijos) teisėtumą.

Popiežiaus kreipimesi taip pat paliestos sergančius vaikus auginančių šeimų problemos, primenama bažnytinių ir civilinių institucijų solidarumo pareiga padėti toms šeimoms. „Kadangi sergantis vaikas priklauso šeimai, kuri dalyvauja jo kentėjimuose ir dažnai susiduria su dideliais nepatogumais ir sunkumais, krikščionių bendruomenės turi taip pat padėti šeimoms, kurių sūnus ar dukra serga“, – pabrėžia Benediktas XVI. Tokia parama šeimoms suteikia ramybę ir viltį, jos pajunta, kad priklauso didžiajai Kristaus išpažinėjų šeimai, kuri solidariai dalijasi jų kančia.

Visoje bendruomenėje stiprėja moralinės vienybės ryšiai, nes Gailestingojo samariečio darbų patirtis suartina visus, leidžia mokytis dalyvauti kitų patiriamose fizinėse ir moralinėse kančiose. Prasminga karitatyvinė veikla tampa solidarumo mokykla, nuolatine teisingumo ugdymo priemone stiprinant supratimą, kad reikia neatidėliotinai spręsti kitas socialines ir politines problemas, sukeliančias vaikams kančias ir netgi mirtį.

Nekaltų aukų nebylus šauksmas – iššūkis sąžinei

„Yra vaikų, kurių kūnas ir siela sužalota konfliktų ir karų, kiti yra beprotiškos suaugusiųjų neapykantos aukos, – nurodo Šventasis Tėvas. – Yra „gatvės vaikų“, nepatyrusių šeimos šilumos ir paliktų likimo valiai, taip pat nepilnamečių, suniekintų nedorų žmonių, prievartavusių jų nekaltumą, sukėlusių psichinių traumų, kurios paliko žymę visam gyvenimui.“ Šiuo metu Hagos tarptautiniame tribunole yra teisiamas Afrikos politikas, kurio nurodymu nepilnamečiai buvo įtraukiami į pavojingą karinę tarnybą. Jo nusižengimas prilyginamas nusikaltimui prieš žmoniškumą. Bet ar nėra toks pat žmoniškumo paniekinimas, kai įvairios mafijinės struktūros, organizuoto nusikalstamumo gaujos įtraukia mažamečius bei paauglius į savo „tarnybą“?

Popiežius Benediktas XVI kvietė neužmiršti ir tų mažamečių, kurie miršta iš bado ir troškulio bei dėl elementarios medicininės pagalbos stygiaus Afrikos ir kitų regionų vargingose šalyse. Taip pat reikia prisiminti sunkią mažųjų pabėgėlių patirtį, emigrantų paliktus vaikus arba tuos, „kurie drauge su tėvais pasitraukia iš savo krašto ieškodami geresnių gyvenimo sąlygų“. Gimtinės praradimas, svetima aplinka, materialiniai bei kiti sunkumai gali palikti jauniems žmonėms dvasinę traumą visam gyvenimui. „Visų tų vaikų nebylus skausmo šauksmas nukreiptas į mūsų, visų žmonių ir tikinčiųjų, sąžinę“, – teigia Šventasis Tėvas.

Baigdamas savo kreipimąsi Pasaulinės ligonių dienos proga, jis dar kartą padėkojo visiems asmenims ir organizacijoms, kurios dvasingai ir su atsidavimu prisideda prie sergančių ir kenčiančių vaikų globos. Popiežius Benediktas XVI kartu paragino plėtoti jaunų žmonių teisinę apsaugą, finansuoti paramos sergantiems vaikams ir jų šeimoms socialines programas. Kreipdamasis į mažuosius pacientus ir sunkumus patiriančios jaunosios kartos narius, Šventasis Tėvas patvirtina, kad juos „apkabina su tėviška meile“ ir nuolat prisimena maldoje, „ragindamas pasitikėti Nekalčiausiosios Mergelės Marijos motiniška pagalba“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija