Atnaujintas 2009 m. vasario 20 d.
Nr. 15
(1707)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Prienų dekanate

Pagerbė ilgametį kleboną

PRIENAI. Sausio 25-ąją, sekmadienį, Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje vyskupai Juozas Žemaitis, MIC, ir Juozas Preikšas, kanauninkai Pranas Liutvinas, Arūnas Užupis, Valius Zubavičius bei kun. Remigijus Veprauskas aukojo šv. Mišias už ilgametį šios parapijos kleboną 80-metį šventusį mons. Juozą Užupį. Kartu koncelebravo ir pats jubiliatas. Šv. Mišiose dalyvavo ne tik gausus būrys Prienų krašto žmonių, bet ir plati Užupių giminė. Per 56-erius kunigystės metus monsinjoro darbo geografija buvo plati: Radviliškis, Žalpiai, Gižai, Gelgaudiškis, Ūdrija, Gudeliai, paskui aštuoneri metai Kauno kunigų seminarijoje, kur buvo prefektu ir dėstytoju. Iš seminarijos už pernelyg drąsius pasisakymus buvo „išprašytas“ ir atkeltas Prienų klebonu. Juo dirbo beveik 27-erius metus. Be to, aptarnavo Naujosios Ūtos parapijiečius, atstatė bažnyčią. 1979 metais popiežius Jonas Paulius II jam suteikė monsinjoro titulą. Padėkos šv. Mišiose daug gražių žodžių apie monsinjoro darbus pasakė vysk. Juozas Žemaitis, prisiminęs tą laiką, kai trys gimnazijos bendramoksliai Juozai (Užupis, Preikšas ir Žemaitis) iš Griškabūdžio išvyko studijuoti į Kauno kunigų seminariją. Užupiui buvo labai sunku – tėvus ištrėmė į Sibirą, išdraskė tėviškę. Vis dėlto gerų žmonių padedamas J. Užupis baigė seminariją ir 1952 m. rugsėjo 21 dieną vysk. Kazimiero Paltaroko buvo įšventintas kunigu. Artimieji džiaugėsi, kad monsinjoras yra giminės susitikimų ir gerų darbų siela. Džiugu, kad ir brolio sūnus Arūnas pasirinko dėdės kelią – dabar yra Alytaus dekanas. Pastaraisiais metais keli parapijiečiai irgi pasirinko kunigystę – tai esanti geriausia dovana monsinjorui.


Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Apie maldos galią

Palaimintojo Jurgio Matulaičio
draugijos narių suvažiavimas
Dramos teatre

Marijampolė. Sausio 25 dieną į Dramos teatrą į II Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos suvažiavimą rinkosi draugijos nariai iš Lietuvos miestų bei Punsko (Lenkija).

Suvažiavimo dalyvius pasveikinęs Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Andrius Šidlauskas, MIC, liudijo apie maldos galią, patirtas malones. Sesuo Viktorija kalbėdama apie maldą ir jos reikšmę žmogaus gyvenime, pakvietė pamąstyti, koks turi būti atsivertęs ir tikintis Evangelija žmogus. Kalbėdama apie Palaimintąjį, jo išgyvenimus, kurie atsispindi laiškuose, rašytuose artimiems žmonėms, sesuo Viktorija priminė, kad Pal. Jurgis Matulaitis buvo gyvo tikėjimo žmogus, pasirinkęs Dievą savo gyvenimo viduriu, ašimi, ir pakvietė drąsiau liudyti apie patiriamas malones užtariant Palaimintajam.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Sėjantiems gėrio grūdus

Vienuolės šv. Mišiose Katedroje

Panevėžys. Per Grabnyčias Kristaus Karaliaus Katedroje  pleveno gausybė žvakių liepsnelių. Grabnyčių žvakes, uždegamas prie sunkaus ligonio ar mirusiojo, pašlakstė ir pasmilkė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Tą vakarą šv. Mišias už vienuolius ir pašaukimus aukojo Panevėžio vyskupas J. Kauneckas, dalyvavo vyskupijos vienuoliai ir vienuolės, nebuvo tik Tiberiados brolių iš Baltriškių. Visiems jiems buvo suteiktos išskirtinės teisės ir pagarba – jie iškilmingoje procesijoje ėjo pirmieji, paskui juos ėjo vyskupas, kunigai ir tikintieji.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Geras žodis nuskaidrina sielą...

Šilalė. Kristaus Paaukojimo (Grabnyčių) rytą parapijos tikintieji, susirinkę į Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią, prieš šv. Mišių auką išgirdo tokius dekano klebono  kunigo Stasio Toleikio žodžius: „Mielieji, ar pastebėjote, kokį skaidrų ir gražų šį rytą mums padovanojo Dievas? Tiesa, truputį šaltoka, bet juk dabar žiema, o ne pavasaris... Tad sušildykite savo širdis nuoširdžiu įsijungimu į šią šv. Mišių auką, melsdamiesi už vienuolius, vienuoles ir pašaukimus į vienuolijas ir savo šeimas“. Po šių kunigo žodžių nuskaidrėjo į Kristaus Paaukojimo šventę susirinkusių žmonių veidai. Pašventinus Grabnyčios žvakes, pasibaigus šv. Mišioms, skambant iškilmingai kalėdinei melodijai (vargonavo maestro Kornelijus Pukinskis) buvo pagarbiai uždaryta prakartėlė...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija