Atnaujintas 2009 m. vasario 25 d.
Nr. 16
(1706)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

,,Daugel krito sūnų...“

Laima MACYTĖ

Vasario 15 dieną Radviliškio rajone įvyko iškilmingas Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) įkūrimo ir Deklaracijos 60-mečio minėjimas.

Atmintis – gyva

Apie okupuotoje Lietuvoje pasirašytą Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Tarybos deklaraciją sužinojome palyginti labai neseniai – pirmasis iškilmingas minėjimas Minaičiuose įvyko 1999 metais. Deklaracijos 60-mečio minėjimo renginių, vykusių Radviliškio rajone, metu pirmą kartą taip pagarbiai nusilenkta Laisvės kovotojams: dalyvavo Seimo nariai, Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarai, Vyriausybės atstovai, kariuomenės vadai, atkurto Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio veteranai, buvę tų įvykių liudytojai, tremtiniai ir politiniai kaliniai, šauliai, Radviliškio savivaldybės tarybos ir administracijos vadovai, tarnautojai, svečiai, jaunimas, partizanų, ryšininkų ir jų rėmėjų artimieji.

Radviliškyje...

Minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Radviliškio Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje už Lietuvos partizanus. Šv. Mišias koncelebravo Šiaulių įgulos karo kapelionas kun. Tomas Reinys, mons. Alfonsas Svarinskas, Radviliškio dekanas klebonas kun. Gintas Sakavičius.

„Kare po karo tekėjo kraujo upeliai. Ne mažesnius upių srautus sudarė ir motinų bei seserų ašaros, kurios tarsi kelissyk tą kraują nuplovė ir susigėrė į Lietuvos žemę. Tokia Laisvės kaina ir už ją mes turime dėkoti. Laisvė yra dovana, tačiau ir atsakomybė, kurią turime atlikti kaip pareigą. Baisi pokario mirčių ir tremčių statistika įpareigoja branginti ir saugoti vėl turimą laisvę ir nepriklausomybę“, – kalbėjo Radviliškio klebonas. Po šv. Mišių jaunatviška giesme palydėjo parapijos Jaunimo choro merginos.

Minaičiuose...

Istorinė Stanislovo ir Antaninos Miknių sodyba. Dabar jos kaimynystėje – kolūkiniais laikais statytos fermos... Į šį kiemą ir su Lietuvos valstybės ir Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio vėliavomis iškilmingai žygiuoja Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, buvę partizanai, Lietuvos Valstybės ir Vyriausybės nariai, svečiai... Vieniems – tai jau istorija, kitiems – tarsi sugrįžimas į vaikystės, jaunystės metus.

Parodomuoju skrydžiu pasveikino NATO oro policijos operacijoje Baltijos valstybėse dalyvaujantys Danijos karinių pajėgų kariai. Minėjimą pradeda Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Vytautas Stankevičius. Kalba Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Birutė Burauskaitė. Pranešėjų kalbose – Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio įkūrimo ir Tarybos pasirašytos Deklaracijos politinė, istorinė svarba. Apie istorinius įvykius kalba atkurto Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos pirmininkas dim. plk. Jonas Čeponis. Prisiminimais pasidalijo savo tėvų sodyboje su vyru tebegyvenanti Lietuvos partizanų vadų suvažiavimo liudininkė Julijona Mikniūtė-Petrėtienė.

Prisikėlimo partizanų apygardos vyrų ansamblis Vidurnaktį nežuvę gieda partizanų himną. Karinis orkestras tyliai groja ,,Oi neverk, motušėle“, o Garbės sargybos kuopos nariai ir susirinkusiųjų atstovai išveža vainikus, gėlės ant perlaidotų partizanų kapų Baisogalos kapinėse. Stanislovo ir Antaninos Miknių sodyboje prie paminklinio akmens ir atminimo žymenų sniege lieka gėlės ir plazdančios žvakių liepsnelės.

Šventės kolona pro buvusią Minaičių kaimo pradinę mokyklą, įsikūrusią Juozaičių namuose, Kalančių kaimo kryžkelėje stovintį paminklinį akmenį, apleistą, lyg vaiduoklis ištuštėjusių kaimų laukų platybėse, Stanislovo – 1918 metų Lietuvos kariuomenės savanorio – kūrėjo ir Elžbietos Sajų istorinę kultūros paveldo saugomą sodybą, vyksta į Šeduvą.

Šeduvoje...

Laisvės aikštėje pastačius paminklą Prisikėlimo apygardos partizanams, ši vieta tapo šeduviečių švenčių ir iškilmingų minėjimų vieta. Karinis orkestras groja maršą. Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai iškilmingai į aikštę įneša vėliavas, kartu su jais žygiuoja ir buvę partizanai. Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus dėkoja buvusiems partizanams ir laisvės kovotojams. Dim. mjr. Viktorą Šniuolį-Vitvytį radviliškiečiai dažnai pavadina istorijos dovana mums. Buvęs Prisikėlimo apygardos partizanas ir visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimo dalyvis, trijų Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius priminė susirinkusiems svarbiausius šio istorinio įvykio momentus. Šeduvos miesto seniūnas Kostas Dočkus pasveikino visus susirinkusius. Oficialūs iškilmingo minėjimo dalyviai prie paminklo padėjo gėles. Trys šūvių salvės, tylos minutė. Paskui, skambant Šeduvos miesto etnografinio ansamblio Šeduva dainai, buvo išvežti vainikai į Šeduvos miesto kapines ant perlaidotų partizanų kapų.

Radviliškyje...

Kultūros rūmuose vyko iškilmingas Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio įkūrimo ir šio sąjūdžio Tarybos pasirašytos Deklaracijos 60-ųjų metinių minėjimas. Susirinkusieji galėjo susipažinti su paroda, apžiūrėti parengtą Miknių sodybos maketą, įsigyti vertingų leidinių. Minėjime kalbėjo Seimo narė, 1949 m. Deklaracijos signataro Adolfo Ramanausko-Vanago duktė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, atkurto LLKS tarybos pirmininkas dim plk. Jonas Čeponis, rajono meras Antanas Čepononis. Už istorinės atminties saugojimą ir ekskursijų, ypač jaunimo, priėmimą rajono meras padėka pagerbė istorinės sodybos savininkę Julijoną Mikniūtę-Petrėtienę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija