Atnaujintas 2009 m. vasario 25 d.
Nr. 16
(1706)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vasario 21-oji – Tarptautinė gidų diena

Romantišką gidų veiklą temdo ir apsišaukėliai

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Lietuvos gidų sąjungos prezidentė
Nijolė Jankauskienė

Lietuvoje vis labiau populiarėja gido profesija. Daug kas šią profesiją įsivaizduoja kaip vieną naujausių užsiėmimų, susijusių su egzotiška turistų palydovų veikla. Iš svečių šalių atvykusiems smalsuoliams gidai atskleidžia valstybės, miesto ar įvairių garsių vietovių istoriją, supažindina su svarbesniais kultūros, architektūros paminklais. Beje, gidai į Tarptautinę gidų asociacijų federaciją (TGAF) susijungė vos prieš 20 metų, o savo profesinę šventę (vasario 21-ąją) pradėjo švęsti tik nuo 1990-ųjų metų. Lietuvos gidų sąjunga gimė dešimčia metų vėliau ir TGAF kol kas dar nepriklauso.

Gidai – mažieji ambasadoriai

Beveik prieš porą metų Lietuvos gidų sąjungai (LGS) pradėjusios vadovauti vilnietės Nijolės Jankauskienės teigimu, į šią profesiją daug kas žvelgia kaip į romantišką veiklą, kupiną nuolatinių pokyčių. Iš tiesų, kaip teigia LGS prezidentė, romantikos gido darbe nestinga, tačiau nevalia pamiršti ir pagrindinio veiklos principo – atsakomybės. „Žinoma, ne visai teisūs tie, kas mano, jog norint tapti gidu, pakanka išmokti kokią nors užsienio kalbą, būti smalsiu, mėgti keliauti, bendrauti. Kiekvienas profesionalus gidas, be šių savybių, turi įgyti ir istorijos, psichologijos žinių, būti puikiu oratoriumi. Be to, niekam ne paslaptis, kad gidai yra ir tie žmonės, kuriems dažniausiai tenka kilni misija atverti vartus į savo šalį užsienio turistams ir delegacijoms. Koks mūsų valstybės įvaizdis susiformuoja užsieniečių akyse, daug kas priklauso ir nuo gido veiklos, jo atsakomybės. Galbūt ne veltui mus kai kas vadina „mažaisiais ambasadoriais“, – profesinės veiklos ypatumais dalijosi N. Jankauskienė.

Pašnekovė priminė, kad iš beveik 2 tūkstančių gidų, dirbančių Lietuvoje, tik apie 800 yra įsijungę į LGS veiklą. Šią sąjungą vienija aštuonios visuomeninės organizacijos: trys veikia sostinėje, dvi Kaune, po vieną Klaipėdoje, Šiauliuose ir Druskininkuose. Savo profesinę šventę gidai rengiasi iškilmingai paminėti kovo 7–8 dienomis Klaipėdoje vyksiančiame VIII LGS suvažiavime.

Karščiausias darbymetis – vasarą

Daugiau nei ketvirtį amžiaus gido veikla besiverčianti Nijolė pripažįsta, kad pastaraisiais metais gido arba kelionių vadovo profesija tampa vis populiaresnė. Tam įtakos turi kasmet vis labiau besiplečiantis turizmo paslaugų sektorius, gausėja ir informacijos apie kelionių organizavimą, meno, kultūros renginius ir kt. Daugelį turistų po didžiuosius ir mažuosius Lietuvos miestus bei miestelius lydintys gidai yra įgiję profesionalaus gido kvalifikaciją. Norintiems verstis šia veikla būtina turėti ne tik Valstybinio turizmo departamento išduotą kvalifikacinį pažymėjimą, bet ir aukštąjį išsilavinimą, taip pat baigti specialius mokymo kursus. Nuo rudens iki vėlyvo pavasario trunkantys mokymai lankytojui kainuoja  per 800 litų. Juos organizuoja Turizmo ir informacijos centrai, kai kurios privačios bendrovės. Senajame Vilniaus universitete jau daug metų dėstoma gido retorika ir etika. Šį dalyką kultūros istorikams ir būsimiems gidams dėsto žinoma literatūros mokslininkė prof. Regina Koženiauskienė.

Mūsų šalyje gido darbas, skirtingai nuo daugelio kitų Europos valstybių, yra labiau specifinis, sezoninis. Pasak LGS vadovės N. Jankauskienės, vėlyvo rudens bei žiemos laikotarpiu gerokai sumažėja užsienio svečių, tad iki gegužės gidai gali skirti daugiau laiko poilsiui arba studijoms, kelti savo kvalifikaciją. „Artėjant vasaros sezonui mums to laisvo laiko jau nebelieka – iki spalio mėnesio laukia aktyvi, kūrybinė veikla, kupina emocijų bei psichologinės įtampos, dinamiškumo. Iš tiesų, gido duona – nėra lengva, reikia gebėti prisitaikyti prie skirtingų turistų grupių interesų, jų norų. Ypač sudėtinga dirbti su vokiečiais – jų pretenzingumas, reiklumas jau žinomas daugeliui mūsų kolegų“, – pasakojo N. Jankauskienė.

LGS turi gražias tradicijas, ypač prasmingai pažymima profesinė šventė – Gido diena. Šventės metu labiausiai pasižymėję gidai apdovanojami įvairiais prizais, jiems suteikiamos garbingos nominacijos. Antai gido poligloto nominantu yra tapę kauniečiai Antanas Visockas ir Ilona Grainienė. Pastaroji gidė ekskursijas veda net penkiomis užsienio kalbomis. Beje, vyriausios gidės titulas suteiktas vilnietei Jonei Petkevičiūtei.

Prieš metus buvo įsteigta ir naujausia patriotiškiausios gidės nominacija – ją pelnė žinoma publicistė ir pedagogė, germanistikos specialistė Irena Tumavičiūtė. Ne vien tik žodžiais, bet ir daugeliu straipsniu Lietuvos bei užsienio spaudoje, ji sugeba įtaigiai ir subtiliai atskleisti mūsų valstybės praeities bei dabarties istorines realijas.

Už aktyvią ir sėkmingą veiklą puoselėjant šios profesijos tradicijas apdovanojimus gavo ir druskininkietė Stasė Indziulienė, kaunietė Rita Šuopienė – būtent jos pastangomis pradėtos rengti Gido dienos. Šventėje, pasak LGS prezidentės, buvo pagerbti ir kiti kolegos, kurie savo svariu indėliu prisideda įtvirtinant gidų profesinės veiklos nuostatas, garsina mūsų valstybės vardą. „Malonu, kad vienas iš jauniausių ir aktyviausių mūsų sąjungos atstovų – klaipėdietis Marius Serapinas drauge su Lietuvos gidų gildijos pirmininke vilniete Jovita Česnulevičiene yra parengęs ir pateikęs svarstymui Gido etikos kodeksą. Tikimės, jog jį patvirtinus mums atsivers platesni veiklos horizontai“, – sakė N. Jankauskienė.

Rūpesčiai dėl nelegalų

Nors Lietuvoje gido profesija, kaip skelbia statistika, legaliai verčiasi kiek daugiau nei 2 tūkst. žmonių, tačiau pastaraisiais metais vis dažnesni atvejai, kai turistus lydi ir gido kvalifikacijos neturintys asmenys. Tokie nelegalai kelia rimtų problemų ne tik profesionaliems gidams, bet ir valstybei, kenkia jos įvaizdžiui. Valstybinis turizmo departamentas ir LGS ne kartą yra gavę skundų, kad apsišaukėliai palydovai, stokodami ne tik istorijos žinių, bet ir moralės principų, klaidina užsieniečius tendencinga informacija. Antai turistų grupei iš Rusijos viena „gidė“ nesidrovėjo aiškinti, kad Trakų pilyje  jau kelinti metai šeimininkauja garsioji balerina Maja Pliseckaja, kita „oratorė“ lenkų turistams Druskininkuose „atskleidė“, jog M. K. Čiurlionis buvo lenkas, kalbėjęs ir rašęs tik lenkų kalba., o trečias „istorijos žinovas“ Širvintų krašte, prie garsaus Kernavės piliakalnio porino, jog pilkapius šiose vietovėse supylė krikščionims vergavę pagonys...

Nuo tendencingų ir fantazijomis dvelkiančių sensacingų kalambūrų Lietuvoje viešintys turistai neapsaugoti ir iki šiol. N. Jankauskienės teigimu, menką išprusimą turistų grupėms demonstruoja ne tik vietos apsišaukėliai, bet ir drauge su tomis grupėmis atvykę gidai, kurie paviršutiniškai išmano Lietuvos istoriją... Neatmetama tikimybė, jog tokie asmenys netgi tyčia, piktavališkai siekia iškraipyti Lietuvos praeities faktus...

LGS prezidentė N. Jankauskienė apgailestauja, kad iki šiol praktiškai neįmanoma sutramdyti nelegalių turistų palydovų, dažnai atimančių duoną iš profesionalių gidų. Beveik prieš porą metų Valstybinis turizmo departamentas (VTD) buvo parengęs ir pateikęs svarstyti Administracinės teisės pažeidimų kodekso projektą, kuris galėtų sudrausminti nelegalia gido veikla besiverčiančius asmenis, tačiau šis projektas iki šiol dūla aukštesnės valdžios stalčiuose.

VTD vyriausiasis specialistas Kęstutis Šetkus priminė, jog sulaikyti ir nubausti pažeidėjus yra labai sudėtinga – paprastai nelegalus galima nubausti iki 500 litų bauda už tai, kad jie dirba iš Valstybinės mokesčių inspekcijos neįsigiję Verslo liudijimo. Tačiau ir tokios baudos menkai atbaido nesąžiningus konkurentus.

„Šiemet Vilnius tapo Europos kultūros sostine. Neabejoju, jog gausūs kultūros, meno renginiai pritrauks didžiulį būrį turistų, taigi atsiras daugiau darbo ne tik mums, bet ir apsišaukėliams „gidams“. Reikia tikėtis, kad iki to laiko pas mus, kaip ir Austrijoje ar Italijoje, bus dar labiau sugriežtinta atsakomybė už nelegalią veiklą ir tų skandalų gal bus kur kas mažiau“, – viliasi LGS vadovė N. Jankauskienė.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija