Atnaujintas 2009 m. vasario 27 d.
Nr. 17
(1709)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Krekenavoje – apie regioninį parką

Bronius VERTELKA

Apie saugomų teritorijų specialistų
bendravimą su bendruomenėmis kalba
prof. Zenonas Kaunas

15,3 proc. Lietuvos ploto užima saugomos teritorijos. Šalyje yra 5 nacionaliniai ir 30 regioninių parkų. Siekiant išsaugoti raiškų Nevėžio vidurupio paslėnio kraštovaizdį (Nevėžio senslėnį su senvagių kompleksais, Nevėžio, Liaudies, Linkavos, Upytės, Vešetos upių slėnius), jo gamtinę ekosistemą bei kultūros paveldo vertybes, 1992 metais įsteigtas Krekenavos regioninis parkas. Jame yra daugiau kaip 800 augalų ir gyvūnų rūšių, nemaža dalis iš jų – saugomi, čia laisvėje gyvena stumbrai. Akis džiugina ir širdis glosto gamtos vaizdai, čia daugybė žila senove dvelkiančių vietų. Miela pastovėti ant Čičinsko kalno, Bakainių piliakalnio, čia yra daug lankytinų vietų: svirnas Ustronės kaime, kuriame įsikūręs J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejus, diplomato J. Urbšio gimtoji sodyba Zaosės kaime, V. Svirskio kryžiai ir kitos įdomios vietos. Tačiau Krekenavos regioniniame parke gyvenantys žmonės ėmė reikšti nepasitenkinimą jo teritorijoje galiojančiais įvairiais suvaržymais, dėl kurių jie patiria daug nepatogumų. Nors jau parengtas  tvarkymo planas, imta netgi reikalauti panaikinti parko statusą, o kai kurie to pageidaujantys gyventojai susibūrė į Krekenavos regioninio parko panaikinimo iniciatyvinę grupę.  Panevėžio rajono savivaldybės taryba, prašydama panaikinti Krekenavos regioninį parką,  kreipėsi į Seimą ir Vyriausybę. Neseniai Krekenavos kultūros namų salėje saugomų teritorijų suvaržymais nepatenkinti žmonės savo nuoskaudas išsakė į renginį susirinkusiems Seimo nariams, aplinkos ministrui, Saugomų teritorijų tarnybos vadovei, mokslininkams, įvairaus rango valdininkams.


Atnaujinta bendruomenės salė

Rūta Averkienė

Sarapiniškių kaimo bendruomenė
džiaugėsi atnaujinta sale

Sarapiniškių kaimo bendruomenės salė jau atvėrė duris. Sarapiniškiečiai jos labai laukė, nes joje vyksta ir kultūriniai renginiai, sportinės varžybos, susirinkimai ir gedulingos apeigos.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojui Alvydui Valeišai, bendruomenės pirmininkei Mildai Balkuvienei ir atnaujinimo darbus vykdžiusios UAB „Varėnos statyba“ direktoriui Vytui Valentukevičiui perkirpus simbolinę juostelę, gyventojai buvo pakviesti į vidų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija