Atnaujintas 2009 m. kovo 6 d.
Nr. 19
(1711)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Čečėnų Gatajevų byloje – naujos mįslės

Gintaras VISOCKAS

Čečėnų Chadižat ir Maliko Gatajevų sulaikymo byla tampa vis mįslingesnė. Šių eilučių autoriui žinomi keli atvejai, kai paslaptingi vyrai iš Lietuvos VSD darė grubų spaudimą galimiems Gatajevų rėmėjams lietuviams. Šią keistą aplinkybę netiesiogiai patvirtina žinia, kad toli gražu ne visi advokatai sutiko ginti čečėnus Gatajevus.

„XXI amžius“ sužinojo, kad tuoj po pirmojo posėdžio, įvykusio vasario 24-ąją, Lietuvos saugumo pareigūnai ėmė persekioti teisme Gatajevus gynusius čečėnų paauglius. Čečėną Denį Volovskij, teismo posėdžių salėje pareiškusį, jog neturi pretenzijų jį įvaikinusiems Gatajevams, vasario 25-ąją nusivežę į savo būstinę Kauno Šilainių rajone septynias valandas šeši saugumiečiai įkalbinėjo duoti sutuoktiniams Gatajevams nepalankius parodymus. Jam neleido pasikviesti advokato. Vaikino parodymai buvo užrašyti lietuvių kalba, nors čečėnas dar laisvai lietuviškai nekalba. Vaikinui grasinta, jog atsisakymo atveju jis bus pasodintas į kalėjimą už neva melagingus parodymus (melavimą teismui) arba išsiųstas iš Lietuvos atgal į Rusijai priklausančią Čečėniją (kaip nepageidautinas asmuo). Be kita ko, vaikinui buvo siūloma, kol baigsis teismo procesas, bent laikinai išvykti iš Lietuvos. Po tardymo VSD Kauno skyriuje paauglys atsidūrė ligoninėje. Medikai konstatavo, jog jį ištiko psichologinis šokas.

Paskutinėmis žiniomis, VSD pareigūnai duoti nepalankius parodymus prieš sutuoktinius Gatajevus vertė ir kai kuriuos kitus vaikus, mainais už tai siūlydami puikias sąlygas, o priešingu atveju grasinta deportacija bei kitais panašiais nemalonumais. Be to, vasario 24-osios teismo posėdyje teisėjas labai nenorėjo išklausyti tų vaikų, kurie tvirtino, jog sutuoktiniai Gatajevai jais rūpinosi iš visos širdies, niekada jų nemušė ir nereketavo.

Tačiau pats keisčiausias įvykis nutiko kovo 2-ąją. Teisėsaugos pareigūnai iš FNTT ir Generalinės prokuratūros atliko kratas čečėnų Gatajevų bičiulio Gintauto Bukausko namuose bei jo žmonos biure ir suėmė patį G. Bukauską. Preliminariais duomenimis, dėl galimo dokumentų klastojimo. Dabar jau aišku, kad šioje istorijoje yra įsipainiojęs ir mūsų VSD, kuris tik dėl jam žinomų priežasčių stengiasi iš teismo posėdžių eliminuoti visus, kurie duoda Gatajevams palankius parodymus. Taigi neatmestina versija, jog G. Bukauskas suimtas tik tam, kad negalėtų dalyvauti kovo 3-iosios teismo posėdyje.

Videostudija „Slaptai“ (reportažus galite rasti interneto svetainėje www.slaptai.lt) buvo susitikusi su Maliko Gatajevo broliu Zauru Gatajevu, kuris papasakojo, kaip jam bandė daryti įtaką Lietuvos VSD pareigūnais prisistatę vyrai.

Išsamus straipsnis šia tema bus paskelbtas ateinantį trečiadienį „XXI amžiaus“ priede „Slaptieji takai“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija