Atnaujintas 2009 m. kovo 6 d.
Nr. 19
(1711)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Niujorko katalikai turi naują ganytoją

Mindaugas BUIKA

Naujas Niujorko arkivyskupas
Timotis Dolanas

Įtakingiausia JAV diecezija

Plataus tarptautinio susidomėjimo susilaukė žinia apie Jungtinių Amerikos Valstijų įtakingiausios Niujorko arkivyskupijos naujo ordinaro paskyrimą. Priėmęs ligšiolinio Niujorko arkivyskupo kardinolo Edvardo Igano atsistatydinimą dėl amžiaus, vasario 23 dieną popiežius Benediktas XVI jo įpėdiniui  paskyrė Milvokio (Viskonsino valstija) arkivyskupą Timotį Dolaną. Jo inauguracijos iškilmės Niujorko Šv. Patriko katedroje įvyks balandžio 15 dieną.

Niujorko, Čikagos bei Los Andželo arkivyskupijos priklauso didžiausių JAV diecezijų grupei. Tačiau žinant, kad Niujorkas yra pasaulio finansų ir verslo centras ir kad čia yra Jungtinių Tautų Organizacijos būstinė, šios diecezijos ganytojas turi ne tik nacionalinę, bet ir tarptautinę reikšmę. Paprastai Niujorko arkivyskupas yra paskiriamas ir į Kardinolų Kolegiją bei tampa specialios 15-os kardinolų tarybos nariu, kuri prižiūri Šventojo Sosto ekonominius reikalus, kontroliuoja Vatikano biudžeto rengimą.

Niujorko arkivyskupijos teritorijoje dabar gyvena 5,7 milijono žmonių, iš kurių 2,6 milijonai (45 proc. visų gyventojų) yra katalikai. Diecezijoje veikia 409 parapijos, kurias aptarnauja 1712 kunigų ir 377 nuolatiniai diakonai. Sielovadoje darbuojasi 4358 vyrų ir moterų vienuolijų nariai. Arkivyskupijoje yra išplėtotas katalikiškas socialinės paramos ir sveikatos apsaugos institucijų tinklas, veikia 275 katalikų mokyklos, 10 katalikiškų kolegijų ir universitetų. Taigi, bažnytinis gyvenimas Niujorke yra gerokai aktyvesnis nei kitose atskirose valstybėse, turinčiose panašų katalikų skaičių.

Sielovadinio darbo patirtis

Paskirtasis Niujorko ganytojas arkivyskupas T. Dolanas yra gerai žinomas savo ištikimybe tradiciniam Bažnyčios mokymui, rūpinimuisi kunigų formacija, aktyviu dalyvavimu gyvybės ir šeimos gynimo sąjūdyje bei dinamiška sielovada. Jis gimė 1950 metų vasario 6 dieną St. Luozo mieste (Misurio valstija) airių kilmės amerikiečių katalikų šeimoje. Turi dar du jaunesnius brolius ir dvi seseris. Pradėjęs mokslus vietinėje kunigų seminarijoje, juos tęsė Romoje veikiančioje Popiežiškojoje Šiaurės Amerikos kolegijoje ir Popiežiškajame Šv. Tomo (Angelicum) universitete. Kunigystės šventimus gavo 1976 metų birželio 19 dieną.

Po kelių metų darbo gimtosios St. Luiso arkivyskupijos parapijose, tęsė studijas Amerikos katalikų universitete Vašingtone, 1983-iaisiais apsigynė Bažnyčios istorijos daktaro disertaciją. Grįžęs į St. Luisą darbavosi parapijų sielovadoje, padėjo arkivyskupui Džonui Mejeriui. 1987 metais buvo paskirtas sekretoriumi į apaštališkąją nunciatūrą Vašingtone, čia tarnavo penkerius metus. Vėliau dirbo St. Luiso seminarijos vicerektoriumi, dėstė teologiją St. Luiso universitete. 1994 metais buvo paskirtas Popiežiškosios Šiaurės Amerikos kolegijos rektoriumi, kartu buvo Bažnyčios istorijos profesoriumi Popiežiškuosiuose Grigaliaus ir Šv. Tomo universitetuose.

2001 metų birželio 21 dieną minint kunigystės šventimų 25-ąsias metines, popiežiaus Jono Pauliaus II buvo paskirtas St. Luiso vyskupu augziliaru. Naujasis hierarchas savo devizu pasirinko apaštalo Šv. Petro tikėjimo išpažinimą: Ad Que, Ibimus („Viešpatie, pas ką mes eisime“) (Jn 6, 68). 2002 metų birželio 25 dieną T. Dolanas buvo pakeltas arkivyskupu ir paskirtas vadovauti 700 tūkstančių tikinčiųjų turinčiai Milvokio diecezijai. (Jis turėjo skubiai pakeisti liberalumu išgarsėjusį vietinį hierarchą, priverstą atsistatydinti, kai paaiškėjo, kad pastarasis palaikė homoseksualius santykius su vyru ir bandė šį piktnaudžiavimą užtušuoti išmokėdamas apie pusę milijono dolerių bažnytinių pinigų.)

Bažnyčiai svetimų nėra

Griežtai vertindamas dvasininkų pedofilijos ir kitokio seksualinio piktnaudžiavimo skandalus, arkivyskupas T. Dolanas visada pabrėždavo, jog tie nusikaltimai neturi nieko bendra su šventais celibato reikalavimais. Pasak ganytojo, šios problemos pirmiausia atspindi kandidatų parinkimo ir dvasinio ugdymo trūkumus. Šio darbo svarbą arkivyskupas T. Dolanas išsamiai aptarė savo knygoje „Kunigai trečiajame tūkstantmetyje“ („Priest for the Third Millenium“).

Kai T. Dolanas po paskyrimo vasario pabaigoje atvyko į Niujorką, spaudos konferencijoje jis patvirtino kunigų stiprinimo užduoties svarbą.

„Kunigai yra pirmosiose fronto linijose, o aš esu tarnas. Jie gali tikėtis mano paramos“, – kalbėjo arkivyskupas. Pabrėždamas savo, kaip ganytojo, „sakralinį mandatą“, jis kalbėjo apie būtinumą rūpintis Bažnyčios skelbiamu Jėzaus Kristaus mokymu, taip įprasminant „savąjį slėpinį, savo tarnystę ir savo kvietimą“. Bažnyčiai niekas nėra svetimas, kadangi „mes nesame tik zakristija, nesame tik šventykla ir nesame tik sekmadienio žmonės“. Bažnyčia visais šimtmečiais dalyvavo ir visuomeniniame gyvenime, pradedant meno ir literatūros globa ir baigiant sveikatos apsauga ir rūpesčiu imigrantais. „Ir mes tęsime šią partnerystę“, – tvirtino naujai paskirtas Niujorko ganytojas.

Kaip minėta, arkivyskupas T. Dolanas pasižymėjo kaip „gyvybės kultūros“ skatintojas, atvirai kritikavęs žinomus JAV katalikus, politikus (viceprezidentą Džozefą Baideną, Atstovų rūmų pirmininką Nensi Pelosi), palaikančius abortų legalumą. Niujorko spaudos konferencijoje jis patvirtino ganytojo užduotį konfrontuoti su valstybės pareigūnais ginant labiausiai pažeidžiamų asmenų, negimusių kūdikių pilietines teises. „Tačiau mes negalime apsiriboti tik politikais, o turime kreiptis į kiekvieną pristatydami Bažnyčios mokymą apie prigimtinę teisę, mokymą, kuriam aš su pasididžiavimu atstovauju“, – sakė arkivyskupas T. Dolanas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija